Retragerea prematură din activitate a lui Ashleigh Barty i-a deschis drumul polonezei Iga Swiatek către fotoliul de lider în ierarhia mondială. Australianca ar fi putut rămâne pe prima poziție WTA încă o bună perioadă chiar și fără să joace, dar a cerut ca puntele să-i fie retrase, astfel că statutul de lider mondial îi va reveni altei jucătoare din 4 aprilie, după turneul de la Miami, când clasamentul va fi reacualizat.
Pentru a deveni noul număr unu în tenisul feminin, Swiatek are de îndeplinit o simplă formalitate. Poloneza trebuie să câștige meciul din turul secund de la Miami, contra Viktorijei Golubic. Chiar și în cazul uneui eșec în fața elvețiencei, Swiatek ar păstra cele mai mari șanse de a fi următorul lider mondial. Paula Badosa este singura jucătoare care îi poate lua fața în această cursă, dar iberica va trebui să câștige la Miami, unde are o jumătate de tablou infernală.
Printre pregătirile meciului cu Golubic de la Miami, Swiatek a vorbit despre șansa de a deveni prima jucătoare din Polonia care ocupă prima poziție în clasamentul WTA. Iga a spus că acesta era unul dintre obiectivele sale, dar nu se aștepta să îl atingă atât de repede. A 2-a jucătoare a lumii momentan a rcunoscut că și-a fixat acest țel imediat după ce a câștigat la Indian Wells și s-a arătat surprinsă ca la numai două zile distanță să fie deja în postura de a-l putea atinge.
Tenis
Simona Halep, în top 10 conform "clasamentului adevărului" din tenis! Cum arată ierarhia
16/04/2022 LA 07:20
"Sinceră să fiu, a fost foarte emoționant pentru mine să aflu (n.r. de faptul că are mari șanse să devină lider mondial). Dar nu știam regulile, nu știam că poți alege să ieși din clasament. Dar nu prea vreau să vorbesc despre asta pentru că e decizia lui Ash. Pentru mine, ar fi foarte special să fiu numărul 1 mondial. Nu m-am gândit niciodată că, dacă s-ar întâmpla, se va întâmpla așa. După Indian Wells, acesta a devenit scopul meu. E foarte ciudat, pentru că este obiectivul meu de numai două zile și se poate întâmpla atât de repede (râde).", a spus Swiatek, citată de L'Equipe.

Iga Swiatek a recunoscut că nu înțelege decizia lui Ashleigh Barty

Iga a vorbit și despre retragerea bruscă a lui Barty, mărturisind că nu înțelege pe deplin decizia australiencei, dar că a simțit o mare emoție la auzul veștii. Swiatek este recunoscută ca o persoană foarte emotivă și nu s-a ascuns să afirme că a plâns când a aflat că Barty spune adio tenisului.
"Ieri când am aflat vestea, am fost foarte emoționată, nu în raport cu situația mea, ci în raport cu alegerea ei de a se retrage la o vârstă atât de fragedă. [...] Știți deja că îmi place să plâng așa că am plâns o vreme. A fost multă confuzie, dar și tristețe. Ar fi fost frumos să joc împotriva ei în următorii câțiva ani. Îmi va fi dor de ea, asta e sigur.
Sincer nu o înțeleg pe deplin. Ea însăși spune că nu se așteaptă ca oamenii să înțeleagă pentru că este o situație foarte neobișnuită. Dar îi respect cu adevărat decizia și cred că este curajos să fi făcut această alegere, ținând cont de toate așteptările din jurul ei. Nu sunt atât de mulți oameni care s-ar fi oprit în acest moment și ar fi pus fericirea pe primul loc. Ash este un exemplu, nu numai pentru jucătorii de tenis, ci pentru toată lumea.", a spus Swiatek.
Ashleigh Barty și Iga Swiatek s-au duelat de numai două ori în circuitul WTA, australianca impunându-se în ambele dispute.
Tenis
Ash Barty a anunțat ce va face după anunțul șocant al retragerii! Surpriza pregătită de australiancă
12/04/2022 LA 12:43
Tenis
Suma ridicolă încasată de Barty pentru titlul cucerit în golf, la 11 zile după retragerea din tenis
04/04/2022 LA 14:57