Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Interviu exclusiv cu Andrei Radu, copilul de 9 ani care vrea să-i calce pe urme lui Rafael Nadal

Irina Aldea

Actualizat 18/02/2020 la 12:32 GMT+2

Avem ocazia să-l cunoaștem pe Andrei Radu, un campion în devenire în tenisul mondial masculin.

Andrei Radu

Credit imagine: Eurosport

În vârstă de nouă ani (împlinește zece ani pe 25 februarie), Andrei Radu este un star în devenire, extrem de pasionat de tenis și fan înfocat al lui Rafael Nadal, pe care-l admiră pentru ambiția pe care o arată marele campion spaniol pe terenul de tenis. Am avut ocazia să vorbim cu Andrei și să aflăm mai multe despre el și despre planurile lui de viitor.
Andrei a venit în studioul Eurosport însoțit de tatăl lui, Alexandru Radu, care este implicat în domeniul IT și care ne-a spus că fiul lui are deja în spate o mica armată (după modelul surorilor Williams) care se îngrijește de evoluțiile fiului lui pe terenul de tenis. Andrei se pregătește la Tenis Club Champion București, este antrenat de Paul Franciuc, face pregătire fizică alături de Dan Cristea și pregătire mentală cu Andreas Hniatiuc.
În clasamentul FRT U10, Andrei ocupă locul secund, iar în clasamentul FRT U12 ocupă locul 100, acolo unde a început să joace în luna octombrie a anului trecut). Idolul lui este Rafael Nadal, iar 2019 a fost anul în care a obținut cele mai multe victorii: Campion la Turneul Campionilor (Tenis 10, nivel verde, București – 30.03.2019), Locul 3 în proba de dublu la Campionatele Naționale Individuale U10 (Craiova – 24.06.2019), Campion Național la Campionatele Naționale pe echipe U10 (Brașov – 17.08.2019), Locul 1 la simplu și la dublu la Champions Bowl World Finals U9 (Umag, Croația – 15.09.2019) și Campion la Lemon Bowl (Roma, Italia – 06.01.2020).

Interviul acordat de Andrei și Alexandru Radu pentru Eurosport

Îmi place tenisul pentru că e un sport elegant și îmi place să alerg și să fac sport. Înainte de tenis am făcut înot de performanță, dar mi-a plăcut mai mult tenisul. Idolul meu este Rafael Nadal pentru că este ambițios și nu se dă bătut niciodată. Eu sunt un om ambițios, modest și nu mă laud, adică încerc să arăt pe teren. Nu mai știu câte turnee am câștigat. Anul acesta am câștigat Lemon Bowl în Italia. Îmi place cel mai mult zgura pentru că îi place și lui Nadal și îmi place să alunec.
Aș vrea să schimb câteva mingi cu Nadal. Dintre jucătorii români îmi plac Simona Halep și Marius Copil. Vreau să câștig la Roland Garros. Sper că se va întâmpla asta, mă voi simți bine. (Cum se va simți dacă va auzi imnul României la Roland Garros) Mă voi simți fericit, mândru și fericit că am muncit.
Cât de importantă este munca pentru tine?
Nu poți să faci tenis fără muncă. Oricât talent ai avea, la un moment dat n-o să-l mai ai, adică o să-l mai ai, dar vor fi alții și cu talent, dar și cu muncă. De exemplu, Nick Kyrgios.
Despre realația cu școala
E o relație bună, nu prea am timp să merg pe-acolo foarte mult, adică merg când nu am meci și îmi recueprez temele pe care le am de făcut și țin pasul cu școala. Cel mai mult îmi place matematica și asta mă ajută la tenis. Îmi place să folosesc forehand-ul și scurta. La serviciu stau binișor.
Colegii de la școală cum te privesc? A venit vreun coleg să te felicite?
Da. M-am simțit bucuros pentru că știau ce am făcut. Ei nu vin la turnee să mă vadă pentru că unele competiții sunt și în timpul săptămânii și nu au timp să meargă să vină la meciurile mele pentru că au școală. Dacă voi ajunge în finala de la Roland Garros îmi voi invita toți prietenii mei, foștii colegi, pe actualii colegi, de la momentul acela, și părinții și familia.

Ce a spus Alexandru Radu, tatăl lui Andrei

Star o să devină dacă continua pe linia asta. Deocamdată trebuie să rămână modest așa cum i-am spus și eu și cred că e mult mai greu pentru el decât e pentru noi. Noi suntem niște anexe ale lui. Important e să se simtă bine și să-i placă. Dacă o să-și păstreze pasiunea asta pe termen lung, atunci probabil că lucrurile au șansa să meargă bine.
(despre aspectele financiare) Până la urmă, părerea mea e că trebuie să ne adaptăm la vremurile în care trăim și la țara în care trăim. Dacă stăm să ne plângem mereu, n-o să ajungem niciodată nicăieri. Asta este opinia mea. Cred că fiecare trebuie să facă tot cee ace poate și dacă foarte multe aster se vor alinia, probabil că vom reuși să facem ceva, noi și alții ca noi. Sunt foarte mulți copii talentați la fel ca el. Părerea generală e că e (n.r. Andrei) talentat. Nu trebuie să ne uităm la hopuri, ci să vedem cum să le depășim și să vedem care e obiectivul nostru final.
picture

Interviu exclusiv cu Andrei Radu, copilul de 9 ani care vrea să-i calce pe urme lui Nadal

Nu avem cum să ne comparăm deocamdată cu nivelul de acolo (n.r. surorile Venus & Serena Williams). Aș putea spune că este o mica armată în spatele lui, are un antrenor, Paul Franciuc, cu care are o relație foarte bună, au început să lucreze împreună de când avea el cinci ani și sunt în continuare împreună, cred că este secretul cel mai mare al succesului, succesului de până acum pentru că e un mini succes, dar e important că au o conexiune foarte bună. Face pregătire fizică cu Dan Cristea, pregătire mentală cu Andi, Andreas Hniatiuc, cu care are și un contract de management cu RH Sports. Repet, noi suntem doar niște anexe. Pot să spun că eu sunt șoferul lui (râde).
Ce turneu de Grand Slam crezi că va cuceri pentru prima dată?
Drumul e foarte lung până acolo, visurile astea prefer să i le las lui și să spună el ce visează. Eu deocamdată cred că trebuie să muncească foarte mult și să rezultatele probabil că or să apară.
Visezi la momentul acela în care Andrei îl va întâlni pe Nadal și-i va înmâna un trofeu?
L-a văzut deja pe Nadal de două ori, am fost la Roland Garros în 2018 și am prins meciul acela cu ploaie întrerupt cu Diego Schwartzman, a plâns când a pierdut primul set, era și un pic mai mic, a fost foarte emoționat când l-a văzut prima dată. L-am văzut apoi anul acesta la ATP Nitto Finals (Turneul Campionilor) mult mai de aproape. Am avut niște locuri mult mai bune și i-a plăcut foarte tare. S-a dus acolo singur să-l vadă cum iese la încălzire, noi ne temeam că o să-l pierdem în marea aia de oameni, dar a fost foarte ok. E o pasiune care cred că-l motivează și-l duce mai departe în direcția asta. Dacă-l va întâlni sau nu depinde doar de el. Noi, părinții, evident, visăm. Dacă pasiunea părintelui o depășește pe cea a copilului… cred că lucrurile se opresc la un moment dat și copilul o să zică pe la 16-17 ani când devine independent că l-am obligat sau l-am forțat să facă sportul respectiv. Pune racheta în cui și nu se mai înâmplă nimic. La fel se poate întâmpla și cu un copil pasionat de tenis. Nu poți să știi ce pasiuni descoperă mai târziu. Rolul nostru e să-l susținem atât cât putem până când se va putea. Dacă va fi să meargă mai departe pasiunea asta, foarte bine, dacă nu, a făcut un sport, a învățat ce înseamnă niște greutăți și cum să lupți pentru un vis încă de mic, cee ace în mod sigur îl va ajuta în viață. De asta cred că nu poate să iasă decât lucruri pozitive de aici. Dacă stăm să ne gândim la câți bani sau cât timp investim, nu cred că suntem pe calea corectă.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo