Articol scris de Andrei Nicolae
De-a lungul carierei sale, argentinianul și-a demonstrat calitățile și a arătat că se poate apropia foarte mult de nivelul granzilor Federer, Nadal și Djokovic. Există 10 aspecte ce au marcat cariera de tenismen a lui Juan Martin Del Potro.
1. A câștigat patru turnee ATP consecutive când era adolescent. Argentinianul a avut o serie de 23 de meciuri la rând fără înfrângere la 19 ani și a câștigat Turneele de la Stuttgart și de la Kitzbuhel, ce au fost pe zgură, urmate de turneele de la Los Angeles și Washington D.C., pe hard. Victoriile au continuat la primul său Grand Slam, la US Open, unde a ajuns până în sferturile competiției, eliminat de Andy Murray. Del Potro a făcut atunci un salt în clasamentul ATP de pe locul 65 până pe locul 13.
Roland Garros
Rafael Nadal, debut perfect la Roland Garros! "Matadorul", victorie categorică în fața lui Thompson
ACUM 12 ORE
2. A câștigat un turneu de Grand Slam la 20 de ani. Este ultimul jucător care a reușit performanța de a câștiga un Grand Slam, la o vârstă de sub 23 de ani. Argentinianul a reușit să câștige atunci turneul din Statele Unite, în 2009.
3. A fost primul jucător care i-a învins pe Nadal și pe Federer la același Grand Slam. În cadrul campaniei pentru trofeul său de la US Open, Del Potro a dat piept cu Rafael Nadal în semifinale, scor 6-2, 6-2, 6-2, iar apoi a urmat o finală în cinci seturi cu Roger Federer. "Turnul din Tandil" s-a impus în fața elvețianului cu 3-6, 7-6, 4-6, 7-6, 6-2. Djokovic este singurul jucător care a reușit să aibă aceeași realizare precum cea a lui Del Potro, la US Open în 2011.
4. A fost singurul jucător care câștigase un Grand Slam, pe lângă cei trei granzi, pe o perioadă de șapte ani și jumătate. Între victoria lui Marat Safin de la Australian Open din 2005 și victoria lui Andy Murray din Statele Unite din 2012, au fost disputate 30 de Grand Slam-uri. 29 dintre ele au fost câștigate de Djokovic, Federer sau Nadal, iar cel rămas a fost al lui Del Potro, în 2009 la US Open.
5. Încă este singurul jucător care l-a învins pe Federer într-o finală de Grand Slam, în afară de Nadal și Djokovic. Federer are un record de 20 de victorii și 11 înfrângeri în finalele de Grand Slam, șase eșecuri fiind în fața lui Nadal, patru împotriva sârbului și unul cu Del Potro.
6. Este cel mai înalt jucător care a câștigat un Grand Slam. La un metru și 98 de centimetri, argentinianul împarte această realizare cu Daniil Medvedev și Marin Cilic, campioni de Grand Slam în 2021, respectiv 2014.
7. Are două medalii olimpice. Del Potro a câștigat bronzul la Jocurile Olimpice din 2012, din Londra, după ce l-a învins pe Djokovic în finala mică a competiției. De asemenea, sud-americanul a obținut și un argint, la Rio de Janeiro, după ce a pierdut finala cu Andy Murray, scor 5-7, 6-4, 2-6, 5-7.
8. A condus Argentina către primul titlu de Cupa Davis, în 2016. În semifinale, Del Potro a revenit împotriva lui Andy Murray, după ce a fost condus cu 2-1 la seturi, iar în ultimul act, argentinianul a adus titlul după o victorie în fața lui Marin Cilic, deși croatul a avut la rândul său un avantaj de 2-0 la seturi.
9. Are 10 victorii în fața unui lider mondial. Acesta este cel mai mare număr de victorii de acest gen din partea unui jucător care nu a fost niciodată lider în clasamentul ATP. Patru au venit în fața lui Federer, trei cu Nadal și trei împotriva lui Djokovic.
10. Este unul dintre singurii tenismeni care i-a învins pe Nadal, Federer și Djokovic de cel puțin două ori când erau lideri mondiali, alături de Andy Murray.
Roland Garros
Verdict clar în privința lui Rafael Nadal și Carlos Alcaraz la Roland Garros! "Arată incredibil"
ACUM 14 ORE
Roland Garros
Roland Garros | Istoria turneului de Grand Slam din capitala Franței
ACUM 17 ORE