Tenisul mondial se găsește în mijlocul unui imens scandal, după ce un jucător a fugit din Rusia, deși fusese plasat în carantină ca urmare a faptului că el și soția sa fuseseră depistați pozitiv cu Covid-19.
Sam Querrey, 33 ani, 56 ATP, este sursa acestui scandal. În octombrie anul trecut, el a fugit la bordul unui avion privat împreună cu soția și fiul său de șapte luni din St. Petersburg, deși fuseseră plasați în carantină ca urmare a rezultatelor pozitive la testele pentru Covid-19.
Jucătorul american a oferit primul interviu după fuga ilegală, pentru "Sports Illustrated", dezvăluind că a mers direct la Londra, unde nu a fost supus niciunui control sau test. Querrey se apără, precizând că s-a temut să nu fie separat de copilul său, motiv pentru care s-a furișat fără știrea autorităților din Rusia ori a reprezentanților ATP.
Australian Open
Medvedev, huiduit la Australian Open, după ce a făcut trimitere la Djokovic. Reacția rusului
ACUM 9 MINUTE
"Eram cu soția și copilul meu, așa că a fost o decizie umană. În situația aceea mi-am spus: 'hey, nu sunt împăcat cu așa ceva'. De aceea am luat decizia să închiriem un avion și să plecăm. Am apelat la o persoană care se ocupă cu așa ceva și l-am întrebat dacă îmi poate face rost de ceva să plec în cel mult nouă ore de la St. Petersburg la Londra. Și a reușit asta pentru mine. Am plecat din hotel dis-de-dimineață, ca să nu fim văzuți, ne-am dus direct la terminalul aeroportului din St. Petersburg și am pornit spre Londra", a declarat Querrey în interviul citat de "Daily Mail".

Querrey, speriat de ce i-a spus un oficial ATP

Sam Querrey a mai declarat, potrivit aceleiași surse, că după câteva zile în care fusese carantinat în hotel împreună cu familia, unul dintre reprezentanții ATP l-a înștiințat că nu va mai putea rămâne în hotelul în care fusese cazat. Americanul susține că acesta i-a transmis că nu îi poate oferi nicio garanție că familia sa nu ar fi separată dacă vor fi transportați la spital. În aceste condiții, "decizia (n.r. - de a fugi) a fost luată între 10 seara și 10 dimineața".
Querrey își programase o ședere de 7-8 săptămâni în Europa împreună cu familia, pentru turneele de la St. Petersburg, Koln, Viena și Paris (Roland Garros). Peste 50.000 de dolari ar fi plătit americanul pentru închirierea avionului cu care a fugit din Rusia.

Nestingherit în Londra

Pe 13 octombrie, familia Querrey a ajuns la Londra, unde, conform protocolului în vigoare în Regat la momentul respectiv, nu au fost nici testați, nici chestionați.
Qurrey susține că în Londra a mers direct la casa pe care și-o închiriase online, stând de bună voie în carantină în următoarele 14 zile. "Ca tată și soț, simt că este o latură umană a acestui caz și a trebuit să fac ceea ce am considerat că este corect. Nu am putut permite ca familia mea să fie băgată într-un spital pentru două săptămâni acolo unde eram. Consider că nu am pus pe nimeni în pericol. Am stat doar împreună, am purtat câte două măști, am făcut tot ce am putut pentru a minimiza riscul pentru ceilalți și cred că ne-a ieșit foarte bine. Medicii cu care am vorbit ulterior ne-au spus că am procedat corect, că sunt șanse minime să fi infectat pe cineva la modul în care am acționat", a mai spus Querrey.

ATP, reacție "moale"

Scandalul ce îl are în centru pe Sam Querrey amenință să pună în pericol soarta sezonului de tenis pe termen scurt și mediu. Și asta pentru că în acest moment ATP, WTA și toți organizatorii de turnee sunt implicați în negocieri dure cu autoritățile sanitare din fiecare țară pentru a putea continua să organizeze turnee de tenis.
"Cazul Querrey" a fost extrem de mediatizat, având datul de a șubrezi capitalul de încredere necesar de care dispune ATP. Forul guvernator din tenisul masculin a transmis printr-o notă informativă că este la curent cu această violare a protocoalelor acceptate de comun acord, însă a avut nevoie de mai mult de două luni pentru a lua o decizie.
ATP a acționat blând împotriva lui Querrey, după părerea multor nume importante din lumea tenisului, deși în primă fază s-a vehiculat ideea că americanul ar putea primi luni bune de suspendare. Querrey a primit o amendă de 20.000 de dolari cu suspendare, urmând să fie sub supraveghere în următorii doi ani. S-a luat în calcul trecutul fără abateri disciplinare al americanului, fost număr 11 mondial și semifinalist la Wimbledon în 2017.
Însă întrebarea este dacă ATP va putea garanta pe mai departe respectarea protocoalelor stricte și a "bulelor" de către jucători, în condițiile în care comunitățile din orașele care ar trebui să primească caravana tenisului sunt tot mai vocale împotriva riscurilor mari implicate.