În vârstă de 33 de ani, retrasă anul acesta din activitate, Maria Sharapova a transmis într-un interviu acordat recent că agentul său, Max Eisenbud, este vinovatul în cel mai controversat episod al carierei ei, cel în care a fost prinsă dopată în 2016. Marea campioană din Rusia spune că era responsabilitatea acestuia să afle care sunt substanțele interzise, pe care nu avea voie să le consume.
"Dacă există mai multe persoane într-o echipă, fiecare are domeniul său de care trebuie să se ocupe", a explicat Sharapova, conform Punto de Break. Mai mult, Masha, care a cucerit cinci titluri de Grand Slam în cariera ei, neagă în continuare faptul că s-a dopat în mod intenționat.

Maria Sharapova nu se consideră vinovată pentru sentința de dopaj

Tenis
Dan Petrescu, înmărmurit de vestea suspendării Simonei Halep: "Asta e părerea mea"
22/10/2022 LA 18:37
"ITF a insistat că am ascuns faptul că am consumat meldonium, dar acest lucru nu este adevărat. L-am consumat legal timp de mai mulți ani. A fost dureros și violent, m-am simțit vulnerabilă. Am fost însă mereu gata de luptă", a adăugat Sharapova. Rusoaica a fost prinsă dopată la Australian Open 2016, iar apoi a ispășit o suspendare de 15 luni. Ea nu a mai reușit să revină la nivelul care a consacrat-o și s-a retras în luna februarie a acestui an, chiar înainte ca pandemia de coronavirus să pună tenisul pe hold.

Ce a reușit în tenis Maria Sharapova

Maria a debutat la cel mai înalt nivel în circuitul feminin de tenis în 2001, însă rezultatele au început să apară de abia în 2003, atunci când a câștigat primele două titluri WTA (la Tokyo și Quebec), a debutat la toate cele patru turnee de Mare Șlem (cel mai bun rezultat fiind o optime de finală atinsă la Wimbledon) și a debutat în Top 100 WTA pe 16 iunie și în Top 50 pe 22 septembrie.
Un an mai târziu, Maria a reușit să pătrundă și în Top 10 WTA, pe 5 iulie, mai apoi Top 5, pe 15 noiembrie. În 2004, Sharapova a cucerit și primul ei titlu major, la Wimbledon, învingând-o în finală pe Serena Williams, devenind astfel a patra cea mai tânără campioană de Grand Slam din Era Open (după Hingis, Seleș și Austin). În același an a mai cucerit alte patru titluri (Birmingham, Seoul, Tokyo și Turneul Campioanelor). În 2005 a devenit și lider mondial pentru prima dată (pe 22 august), ea fiind cel de-al 16-lea lider din istorie în circuitul feminin de tenis. În total, Sharapova a petrecut pe prima poziție din clasament 21 de săptămâni. De-a lungul timpului, Maria și-a trecut în palmares 5 titluri de Mare Șlem (2004 – Wimbledon, 2006 – US Open, 2008 – Australian Open, 2012, 2014 – Roland Garros) și 36 de titluri WTA (ultimul în 2017, la Tianjin).
Maria a avut parte și de neplăceri în cariera ei remarcabilă. Accidentările nu au ocolit-o nici pe Masha, care s-a confruntat de-a lungul timpului cu dureri crunte la umăr, gleznă, cot și picior. Cea mai serioasă problemă a fost accidentarea la umăr suferită în 2008. Atunci, Maria a trebuit să îndure o intervenție chirurgicală și a ratat Jocurile Olimpice de la Beijing. După operație, Sharapova a fost nevoită să stea departe de terenul de tenis timp de nouă luni. Chiar și așa, Maria a revenit și a mai cucerit apoi două titluri majore, pe zgura pariziană. Scandalul cu meldonium, din 2016, s-a dovedit a fi începutul sfârșitului pentru cariera Sharapovei. Aceasta a susținut mereu că e nevinovată, iar după revenire nu a mai reușit niciodată să ajungă la nivelul de dinainte, având și o serie de probleme cu accidentările.
Tenis
Ce declara Halep în urmă cu cinci ani, când Sharapova fusese găsită dopată: "Nu pot să judec!"
22/10/2022 LA 16:37
Tenis
Halep, alături de 3 nume uriașe pe lista tenismenilor prinși dopați! Statistica îngrijorătoare
21/10/2022 LA 15:18