Competiția poartă numele marelui campion australian, Rod Laver, unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie, cu 11 titluri majore cucerite, 8 în Era Open. El a câștigat de asemenea și cinci titluri de Cupa Davis pentru Australia. Este până la urmă un fapt firesc ca un turneu de elită să-i poarte numele.
Dacă prima ediție a fost organizată la Praga și i-a implicat pe cinci dintre cei mai buni 10 jucători ai lumii la vremea respectivă, printre care Federer și Nadal, cea de-a doua ediție a fost organizată la Chicago. De data aceasta, Novak Djokovic a făcut echipă cu Federer, marele absent al ediției fiind Rafa.

Laver Cup, un turneu unic în care rivalii devin coechipieri

Australian Open
Novak Djokovic nu mai are acces nici la turneele din Spania dacă nu se vaccinează!
ACUM 5 ORE
Laver Cup este un turneu care a fost inaugurat în 2017, iar meciurile se joacă pe teren dur, indoor, între echipa Europei și cea a Lumii. O astfel de competiție avea nevoie de nume mari pentru a avea succesul asigurat. De atlfel, Roger Federer a fost unul dintre inițiatorii acestui proiect. Compania lui, TEAM8, a fost parte a echipei care a pornit idea.
Anul acesta, Roger Federer va evolua acasă pentru echipa Europei, asta pentru că ediția cu numărul trei se va desfășura la Geneva. Ediția din acest an a Laver Cup în Geneva va fi foarte specială, suntem încântați că Eurosport va transmite competiția, asta pentru că toată lumea din Europa se va putea bucura de spectacol pe canalele Eurosport și prin intermediul Eurosport Player”, a anunțat Tony Godsick, președintele TEAM8 și Laver Cup.

Cum arată programul Laver Cup 2019

Turneul Laver Cup se întinde pe trei zile. Primele două zile includ trei partide de simplu urmate de un meci de dublu, iar ultima zi debutează cu partida de dublu, urmată de trei meciuri de simplu. Sistemul de punctare constă într-o regulă prin care nicio echipă nu poate câștiga competiția înainte de ultima zi. În prima zi, fiecare meci reprezintă un punct, iar în cea de-a doua zi fiecare meci câștigat înseamnă două puncte. În ziua cu numărul 3, fiecare partidă câștigată reprezintă trei puncte.
Vineri, 20 septembrie, la prânz: Meciul 1 (simplu), Meciul 2 (simplu)
Vineri, 20 septembrie, de la ora 18: Meciul 3 (simplu), Meciul 4 (dublu)
Sâmbătă, 21 septembrie, la prânz: Meciul 5 (simplu), Meciul 6 (simplu)
Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 18: Meciul 7 (simplu), Meciul 8 (dublu)
Duminică, 22 septembrie, de la ora 11: Meciul 9 (dublu), Meciul 10 (simplu), Meciul 11 (simplu), Meciul 12 (simplu).

Componența echipelor participante la Laver Cup 2019

Pentru al treilea an la rând, echipa Europei va fi condusă de Bjorn Borg, iar echipa Lumii de către John McEnroe. Pe postul de căpitan secund în echipa Europei este Thomas Enqvist, iar în tabăra adversă este Patrick McEnroe. Din echipa Europei vor face parte Rafael Nadal, Roger Federer, Dominic Thiem, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Fabio Fognini și Roberto Bautista Agut (rezervă).
De partea cealaltă, din echipa Lumii vor face parte John Isner, Milos Raonic, Nick Kyrgios, Taylor Fritz, Denis Shapovalov, Jack Sock, Jordan Thompson (rezervă).

Laver Cup 2019 | Rezultate și recorduri

În 2017, echipa Europei a învins echipa Lumii cu 15-8, iar în sezonul trecut, triumfători au fost tot europenii, care s-au impus cu 13-8. Ar fi o premieră dacă echipa Lumii ar reuși un succes în cadrul Laver Cup. În mod firesc, Roger Federer este cel mai de succes jucător din Laver Cup. Elvețianul a câștigat pentru europeni 12 puncte în cei doi ani în care a participat. De asemenea, campionul din Țara Cantoanelor a stabilit un record, are 4-0 în partidele de simplu.
La capătul opus, cel mai bun jucător de dublu este americanul Jack Sock, care a suferit o singură înfrângere în cadrul turneului și a jucat cele mai multe meciuri (8), mai mult decât oricare alt jucător care a participat la Laver Cup.
Australian Open
Tsitsipas - Ymer - Australian Open
ACUM 5 ORE
Australian Open
Emma Răducanu, realistă după prima victorie la Australian Open! Cum a încercat să cucerească fanii
ACUM 5 ORE