Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"The Big 4" se reunește la Laver Cup; locul 1 ATP + Turneul Campionilor. Ce a mai rămas din sezonul 2022 în tenis

Irina Aldea

Actualizat 13/09/2022 la 18:03 GMT+3

US Open 2022 s-a încheiat, însă mai sunt o mulțime de lucruri de decis în acest sezon de tenis, principala atracție fiind în viitorul apropiat reunirea "The Big 4". Federer, Nadal, Djokovic și Murray se vor revedea la Laver Cup. Alcaraz are șansa de a încheia anul pe locul 1 ATP, iar spectacolul se încheie cu Turneul Campionilor și Turneul Campioanelor.

Roger Federer e Rafa Nadal esultano in panchina durante un match di Laver Cup 2019

Credit imagine: Getty Images

US Open s-a încheiat duminică, Iga Swiatek și Carlos Alcaraz au fost încoronați campioni, dar sezonul 2022 nu s-a încheiat. Poate că cele patru turnee de Grand Slam ale anului sunt acum istorie, dar mai sunt multe de făcut în ultimele două luni ale sezonului.
Printre cele mai importante evenimente se numără o reuniune a celor patru legendari tenismeni care au marcat ultimele două decenii. Ei se vor revedea la Laver Cup, apoi vom urmări Cupa Davis, lupta pentru locul 1 la sfârșitul anului și calificarea pentru Turneul Campionilor și Campioanelor.
CITEȘTE ȘI:

Federer, Nadal, Djokovic și Murray se reunesc la Laver Cup

Australian Open 2019 a fost ultima dată când Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray și Rafael Nadal au jucat împreună în același turneu. La Laver Cup se anunță o reunire, asta pentru că cei patru legendari tenismeni își vor uni forțele pentru a-i aduce echipei Europei o nouă victorie. Evenimentul se desfășoară în perioada 23-25 septembrie la Londra, iar din echipă vor face parte și Stefanos Tsitsipas și noul număr 2 mondial Casper Ruud. Dacă totul decurge conform planului, acesta va fi primul eveniment al lui Federer de la Wimbledon 2021, deoarece își începe revenirea în joc după o a treia operație la genunchi.
Dar există semne de întrebare cu privire la participarea lui Nadal, după ce spaniolul a sugerat că ar putea lua o pauză după înfrângerea surprinzătoare din optimi de la US Open în fața lui Frances Tiafoe. De asemenea, Djokovic s-a retras din Cupa Davis din "motive personale", ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării participarea sa. Djokovic nu a mai jucat de când a câștigat Wimbledon, deoarece nu a putut călători în Canada sau în Statele Unite din cauza faptului că nu s-a vaccinat anti-COVID-19.

Novak Djokovic revine în acțiune

După ce a ratat US Open - al doilea turneu major pe care nu l-a putut juca în acest an din cauza faptului că nu e vaccinat - cât va mai juca Djokovic în acest sezon? După Laver Cup, el este programat să participe la un turneu ATP 250, la Tel Aviv, care începe pe 26 septembrie. Pentru sârb ar urma turneele ATP 500 de la Tokyo și Kazahstan înainte de un final de sezon european, incluzând Viena și Basel (ambele turnee ATP 500 începând cu 24 octombrie), Masters-ul de la Paris și Turneul Campionilor, la care Djokovic s-ar putea califica deși nu se află în primii opt din cursa pentru Torino, deoarece a câștigat un turneu de Grand Slam în acest sezon.
Djokovic a declarat că nu va alerga după puncte în acest sezon și nu este nevoie să facă acest lucru decât pentru a acumula meciuri în picioare înainte de 2023 și pentru a se asigura că nu coboară foarte mult în clasament. După US Open, el se află pe locul 7 și are puncte de apărat după ce a câștigat Masters-ul de la Paris (1.000) în sezonul trecut și a ajuns în semifinalele Turneului Campionilor (600). Când Djokovic va reveni, cu siguranță nu va trece mult timp până când va fi întrebat despre sezonul următor și dacă va juca/poate juca la Australian Open după controversa legată de viză de la începutul anului.

Federer se pregătește să revină în circuit în ciuda durerii

Dacă totul merge ca pe roate la Laver Cup, cât de mult îl vom mai vedea pe Federer în acest sezon? El este programat să joace la Swiss Indoors Basel, alături de Carlos Alcaraz, începând cu 24 octombrie, dar nu s-a înscris oficial la niciun alt eveniment. Există vreo șansă ca el să se înscrie la un alt eveniment european în octombrie sau se va concentra mai degrabă pe a ajunge în cea mai bună formă posibilă pentru începutul anului 2023? În această lună au existat informații potrivit cărora genunchiul lui Federer s-a inflamat, ceea ce ar putea împiedica planurile sale de revenire.
Cu toate acestea, agentul său, Tony Godsick, a declarat că Roger intenționează în continuare să joace Laver Cup și Swiss Indoors. "Federer se antrenează de câteva săptămâni. Simte ceva dureri, dar continuă să încerce. Vrea să înceapă la Londra și Basel. Vom vedea la Laver Cup dacă genunchiul său va rezista", a declarat Godsick pentru Blich. Dacă revenirea lui Federer decurge conform planului, atunci poate că Australian Open 2023 ar putea fi în cărți. El nu a mai jucat primul Grand Slam al sezonului de când a ajuns în semifinale în 2020.

Davis Cup, faza grupelor

Pentru mulți jucători din circuitul ATP, Cupa Davis e următoarea etapă după US Open. Faza grupelor din 16 națiuni are loc în perioada 13-18 septembrie în Europa, iar printre cei care vor juca se numără Alcaraz, nr. 1 mondial, Murray, Cameron Norrie, Marin Cilic, Matteo Berrettini și Felix Auger-Aliassime. Vor lipsi de la eveniment Nadal, Alexander Zverev, care plănuia să revină după accidentare pentru Germania, dar a suferit un eșec și este posibil să fie absent pentru încă o parte semnificativă a sezonului, dar și Djokovic.
Primele două echipe din fiecare grupă se vor califica pentru faza finală, care se va juca la Malaga, la sfârșitul lunii noiembrie. Ruud, numărul 2 mondial, și Tsitsipas, numărul 6 mondial, joacă, de asemenea, pentru țările lor în meciurile din Grupa Mondială.

Cine va termina anul pe locul 1 ATP?

Alcaraz este cel mai tânăr nr. 1 mondial după prima sa victorie în turneele de Grand Slam, dar va reuși să termine anul în fruntea clasamentului? Cu doar 930 de puncte între Alcaraz și Nadal, aflat pe locul al treilea, există o oportunitate mare pentru ambii tenismeni. Nu se știe pentru moment când va reveni Nadal în acțiune. Spaniolul nu mai are puncte de apărat pentru restul anului.
Carlos Alcaraz
Alcaraz nu are multe puncte de apărat pentru restul anului, în timp ce Ruud are mai multe, inclusiv 400 de puncte de la accederea în semifinalele Turneului Campionilor din 2021. Daniil Medvedev are o sarcină dificilă pentru a reveni în top înainte de încheierea sezonului, deoarece are puncte de apărat la ultimul turneu Masters de la Paris (600 pentru accederea în finală în 2022) și la ATP Finals (1000 ca finalist).
Doar 17 jucători au fost numărul 1 la sfârșitul anului, iar ultimul jucător care nu face parte din Big Four care a reușit acest lucru a fost Andy Roddick în 2003. Pe lângă lupta pentru a termina anul pe primul loc în clasament, există și cursa pentru calificarea la Turneul Campionilor de la Torino. Primii șase în clasament - Alcaraz, Nadal, Ruud, Tsitsipas, Medvedev și Andrey Rublev - par să fie bine poziționați pentru calificare, în timp ce Djokovic ar putea fi calificat în ciuda faptului că se află pe locul 16, deoarece a câștigat un titlu de Grand Slam în acest an. Acest lucru ar putea lăsa un loc disponibil, Auger-Aliassime, Hubert Hurkacz, Norrie și Taylor Fritz fiind printre cei care se luptă pentru el.

Ce se întâmplă în circuitul WTA?

Cursa pentru calificarea la Turneul Campioanloe pare un pic mai clară după US Open. Cele două finaliste - Iga Swiatek și Ons Jabeur - s-au calificat, iar următoarele patru locuri sunt ocupate de jucătoare care au ajuns în sferturile de finală - Jessica Pegula și Coco Gauff - și în semifinale - Caroline Garcia și Aryna Sabalenka. Ultimele două locuri sunt ocupate în prezent de Daria Kasatkina și Simona Halep, care au pierdut în primul tur la New York. Există încă oportunități pentru acumularea de puncte, cu trei evenimente WTA 500 la Tokyo, Ostrava și San Diego, precum și un WTA 1000 la Guadalajara.
Dar, în momentul de față, trei dintre primele șase jucătoare din clasamentul mondial vor lipsi de la Turneul Campioanelor - Anett Kontaveit, numărul 3 mondial, Paula Badosa, numărul 4 mondial, și Maria Sakkari, numărul 6 mondial. Kontaveit se află în fața unui final de sezon important, deoarece are multe puncte de apărat, după ce a terminat în forță anul 2021. Badosa și Sakkari vor spera amândouă să își regăsească forma după verile dezamăgitoare. Badosa a câștigat doar un singur meci între Toronto, Cincinnati și US Open, în timp ce Sakkari, care a ajuns în semifinalele US Open în 2021, a câștigat doar două. Turneul Campioanelor va avea loc la Texas începând cu 31 octombrie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo