Pete Sampras s-a consacrat ca un veritabil "Rege al Wimbledonului", însă legătura sa specială cu US Open-ul este de necontestat, aici păstrând încă intact recordul pentru cel mai precoce triumf din istorie și împărțind prima treaptă a podiumului cu Federer și Connors pentru cele mai multe trofee câștigate (câte cinci).
Mai mult, ca un cerc perfect rotund, cariera sa strălucitoare a câștigat greutate la Flushing Meadows, prin succesul din 1990, iar apoi s-a încheiat cu surprinzătorul triumf din 2002, după două finale destul de similare cu principalul său rival, Andre Agassi.
Devenit jucător profesionist încă de la vârsta de 16 ani, Sampras își făcuse debutul în prima sută mondială chiar în primul său sezon pe circuit, iar la startul US Open 1990 își croise deja drum până pe lista capilor de serie, la poziția 12 (de notat că, la vremea respectivă, turneele de Grand Slam aveau doar 16 capi de serie, nu 32 ca în prezent).
Tenis
BREAKING NEWS | ATP: Se va juca fără puncte în clasament la Wimbledon
ACUM 13 MINUTE
Sampras a întrerupt o serie fantastică a lui Lendl
"Pistolul" a lovit la foc continuu. Având deja două titluri câștigate în sezon, pe carpetă la Philadelphia și pe iarbă la Manchester, Sampras nu a pierdut vreun set în primele sale trei meciuri la US Open, învingându-i, pe rând, pe americanul Daniel Goldie – sfertfinalist cu un an înainte la Wimbledon; pe suedezul Peter Lundgren – care s-a consacrat ulterior ca antrenor al lui Rios, Federer, Safin sau Dimitrov; și apoi pe Jakob Hlasek. Primul test real l-a avut în optimi, cu stângaciul Thomas Muster: Sampras a revenit după ce a pierdut primul set la tie-break și a câștigat următoarele trei seturi, din ce în ce mai clar (la 6, 4 și 3).
Marele examen a venit însă în sferturi, în fața lui Ivan Lendl, jucător care jucase în ultimele opt finale de la Flushing Meadows. Înaintea partidei programate pe 1 septembrie 1990, Sampras declara: "Țin minte că l-am urmărit pe Lendl în fiecare dintre aceste finale. Aveam 11 ani când a jucat-o pe prima, toată lumea era împotriva lui. Așa că eu am ținut cu el", notează "Tennis Buzz". Cu doi ani înainte, Lendl îl chemase pe Pete Sampras să se antreneze alături de el timp de o săptămână, la Masters, iar americanul recunoștea că acela a fost momentul în care a înțeles cu exactitate ce însemna să fii jucător profesionist – pentru că Lendl, primul mare campion din sportul-alb preocupat serios de pregătirea fizică, l-a pus pe tânărul de 17 ani nu doar să-i fie sparring partner pe terenul de tenis, ci l-a forțat să pedaleze ore în șir pe o "biclă" și să alerge ca pentru maraton zi de zi. Ca un adevărat mentor și părinte, Lendl i se destăinuia lui Pete Sampras că și-ar fi dorit să fi făcut astfel de exerciții când era foarte tânăr, însă nu descoperise beneficiile acestora decât mai târziu în carieră.

US Open 1990: culoarul dificil al lui Pete Sampras către primul titlu de Grand Slam

Ivan Lendl nu lăsase încă în urmă înfrângerea din semifinale de la Wimbledon în fața lui Edberg, făcându-și apariția la New York cu doar un meci disputat în ultimele săptămâni – o înfrângere la New Haven în fața lui Malivai Washington.
Pe cât de mare era diferența dintre palmaresul lui Sampras și al lui Lendl la momentul respectiv, pe atât de mare era și diferența de atitudine înaintea confruntării: Lendl – calm în vestiar alături de antrenorul Tony Roche, iar Sampras – prins într-un du-te-vino constant pe culoarele complexului american.
Meciul în sine a fost o capodoperă: Sampras a servit fabulos în momentele-cheie ale primelor două seturi, desprinzându-se pe tabelă la 2-0. Lendl a rispostat, a câștigat setul trei și și-a construit un avantaj zdravăn în al patrulea, 4-0. Tânărul american a găsit însă resurse nebănuite, a echilibrat și a avut chiar minge de 5-5 în acel set ce părea compromis. Triplul campion de la New York a rezistat cu greu asaltului, a închis manșa cu 6-4, însă Sampras a redevenit o mașinărie de trimis servicii câștigătoare și încă din startul manșei a cincea și-a taxat prompt adversarul când acesta a comis a 13-a sa dublă greșeală – reușind primul break în decisiv. După ce Lendl a ratat recuperarea break-ului în game-ul al șaptelea al decisivului, meciul a fost ca și încheiat, cehul nemaireușind să atingă mingea pe serviciul americanului.
Pete Sampras a avut nevoie de patru ore pentru a-l doborî pe Lendl și, deja, lumea începea să creadă că americanul ar putea răzbate pe un tablou final de patru pe care se regăseau trei americani și deținătorul trofeului – germanul Boris Becker.
US Open 1990: Sampras l-a învins și pe veteranul McEnroe, și pe puștiul-minune al LA-ului, în cursa pentru primul său Grand Slam
În semifinale, tinerețea și entuziasmul lui Sampras au învins experiența lui John McEnroe (31 ani), în fața căruia Pete nu avea să cedeze niciunul dintre cele trei meciuri directe ale carierei. Tabela a consemnat scorul victoriei asupra cvadruplului campion de la Flushing Meadows: 6-2, 6-4, 3-6, 6-3.
Pentru doar a doua oară în Era Open, finala masculină de la US Open avea să se dispute între doi americani. Scorul meciurilor directe dintre Sampras și Agassi (cu un an mai mare) era de 1-1, cu mențiunea că succesul lui Pete venise după un abandon al lui Andre, la 1-1 la seturi, chiar în 1990, la Philadelphia. Mai bine clasat în ATP și cap de serie 4 la New York, Agassi nu i-a făcut însă față lui Sampras în acel meci, “Pistolul” sprintând spre trofeu, 6-4, 6-3, 6-2.
Sampras a adunat în total cinci titluri la US Open (1990, 1993, 1995, 1996 și 2002), dintr-un total de opt finale disputate (cele mai multe în Era Open, la egalitate cu Ivan Lendl). "Pistol Pete" și-a încheiat cariera cu un bilanț stelar în finalele de Grand Slam: 14 titluri și doar patru finale pierdute – trei dintre acestea la US Open. El a jucat cinci finale în turneele de Mare Șlem împotriva lui Andre Agassi, fiind învins o singură dată, la Australian Open 1995, având avantaj și per total în partidele directe cu marele său rival (20-14).
Ultimul meci al carierei lui Pete Sampras a fost finala de US Open câștigată în fața lui Andre Agassi, pe 8 septembrie 2002, la distanță de 12 ani fără o zi de la primul lor duel de la Flushing Meadows.

Cei mai tineri campioni din istoria US Open, la simplu masculin:

  • Pete Sampras (1990): 19 ani și 28 de zile
  • Oliver Campbell (1890): 19 ani, 6 luni și 9 zile
  • Richard Sears (1881): 19 ani, 10 luni și 8 zile

Cei mai tineri campioni de la US Open, la simplu masculin, în Era Open:

  • Pete Sampras (1990): 19 ani și 28 de zile
  • Lleyton Hewitt (2001): 20 ani, 6 luni și 13 zile
  • John McEnroe (1979): 20 ani, 6 luni și 24 de zile
Tenisul-spectacol de la US Open 2020 este în transmisiune directă pe canalele Eurosport și Eurosport Player.
Roland Garros
România intră în luptă cu 7 jucătoare la Roland Garros! Buzărnescu a prins tabloul principal
ACUM O ORĂ
Roland Garros
Mihaela Buzărnescu a ratat calificarea pe tabloul principal de la Roland Garros
ACUM 3 ORE