Sportul mondial se confruntă de ani buni cu organizații mafiote care truchează meciuri pentru a câștiga sume uriașe la pariuri, iar, din păcate, tenisul nu este ferit de acest fenomen. Nu puține au fost cazurile când jucători și antrenori au fost găsiți vinovați pentru trucarea partidelor și suspendați perioade consistente.
De obicei, jucătorii care joacă în circuitul Challanger sau ITF sunt predispuși să cadă în astfel de practici, dar se pare că și circuitul ATP este afectat serios. Jurnaliștii Markus Harm și Jannik Schneider, de la ZDF Germania, au realizat o anchetă în urma căreia ar fi descoperit că Aslan Karatsev (40 ATP) și Nikoloz Basilashvili (25 ATP) au fost protagoniști în anumite partide pe care s-ar fi pariat sume imense.
Conform tennisuptodate.com, omul din spatele întregului scenariu ar fi fost Yahor Yatsyk, un antrenor care a lucrat cu ambii jucători. Sursa citată notează că cei doi jucători ar fi primit de cel puțin două ori sume de bani de la Yatsyk pentru a influența rezultatul anumitor partide, aceste informații provenind din documente secrete de investigație ale ITF.
Tenis
Simona Halep și-a aflat programul de la Cincinnati, ultimul turneu de pregătire pentru US Open
ACUM 26 MINUTE
https://i.eurosport.com/2022/06/13/3392469.jpg

Aslan Karatsev și Nikoloz Basilashvili, anchetați pentru trucare de meciuri

În ceea ce privește implicarea lui Karatsev, care a ajuns în semifinalele de la Australian Open în sezonul trecut și a câștigat trei titluri de simplu, cel mai recent fiind la Sydney la începutul acestui sezon, se pare că acesta a jucat în două meciuri pe care s-au pariat sume colosale, după aceeași schemă. Pariurile s-au făcut în Finlanda, în 2019, respectiv în Kazakhstan, în 2020, fără a se specifica despre ce meciuri ale rusului este vorba. Karatsev a luat pe sus lumea tenisului la Australian Open 2021, unde a ajuns până în careul de ași. La vremea respectivă, rusul se plângea că deși a izbutit o asemenea performanță, el nu are un sponsor.
În privința lui Basilashvili, procedurile de anchetare sunt în curs de desfășurare. Conform presei ruse, un meci de dublu al gruzinului a ridicat mari semne de întrebare. Este vorba despre duelul din turul 1 de la Wimbledon 2021, în care a făcut pereche cu moldoveanul Radu Albot. Cei doi au pierdut în 3 seturi contra perechii Marton Fucsovics / Stefano Travaglia, iar pe meciul respectiv s-ar fi pariat aproximativ jumătate de milion de €. Basilashvili nu ar fi deloc străin de aceste practici, deoarece fosta sa iubită, Sofia Dmitrieva, a fost suspendată pe viață anterior pentru trucare de meciuri.
Karatsev și Basilashvili au fost investigați de poliția franceză în timpul Openului Francez din 2020. Ultimul turneu la care cei doi jucători au fost monitorizați a fost cel de la Stuttgart din acest an.
Toată implicarea celor doi sportivi în trucarea de mecirui ar fi fost intermediată de antrenorul Yahor Yatsyk. Acesta s-ar ocupa de multă vreme cu asemenea lucruri și este omul care abordează jucători care au probleme financiare, deoarece aceștia sunt mai vulnerabili și mai ușor de convins să accepte să trucheze rezultate.
"Yatsyk este implicat de ani de zile în trucarea de meciuri, lucrează cu oameni care au de-a face cu acest fenomen în Rusia și Europa de Est. Are mereu mulți bani cu el, merge în turnee și caută jucători tineri care au probleme financiare, pe care îi poate convinge cu bani. Yatysk a lucrat îndeaproape cu Karatsev și Basilashvilli, i-a urmărit ani de zile. Ambii jucători sunt incredibil de talentați. Dar au avut probleme financiare la început și au alunecat în clasament. În astfel de momente critice i-a abordat", a declarat pentru ZDF un antrenor anonim din Europa de Est, conform tennisuptodate.com.
National Bank Open
ATP Montreal | Rezumatul partidei dintre Kyrgios și Hurkacz, câștigată de polonez în 3 seturi
ACUM 9 ORE
National Bank Open
Simona Halep va juca semifinala de la Toronto cu Jessica Pegula, numărul 7 mondial
ACUM 10 ORE