În vârstă de doar 19 ani, Marta Kostyuk a declarat la Madrid că "sportul a fost întotdeauna influențat politic" și că cei care susțin contrariul folosesc pur și simplu declarația ca "o scuză" pentru a evita să vorbească despre invaiza Rusiei în țara sa natală.Kostyuk, în vârstă de 19 ani, care o înfruntă duminică pe Emma Răducanu în turul al doilea la Madrid Open, spune că a trăit un "roller coaster" de când a izbucnit războiul în țara sa și le-a reproșat colegelor sale din Rusia și Belarus că nu se opun în mod public războiului.
"Am șters toate contactele de la toți jucătorii ruși și bieloruși cu care am fost prietenă, din cauza faptului că eram apropiați și nu s-au gândit niciodată să vină la mine și să vorbească cu mine; cred că este un motiv destul de bun, indiferent de sentimentele lor, chiar nu-mi pasă", a declarat Kostyuk pentru Eurosport, vineri, la Caja Magica.
CITEȘTE ȘI:
Mutua Madrid Open
Favoritele cad pe capete la Madrid! Osaka și Muguruza, înfrângeri dureroase la Caja Magica
01/05/2022 LA 19:53

Marta Kostyuk a tăiat orice legătură cu tenismenii ruși și bieloruși din circuit

"Se prefac că nu se întâmplă nimic, se prefac că ei sunt de fapt victimele acestei situații, ceea ce, sincer, nu pot să înțeleg. Nu știu cât timp trebuie să treacă până când vor înceta să își găsească scuze pentru a face orice, petru a luat orice decizie, pentru a face orice mișcare", a mai spus sportive din Ucraina la Caja Magica.
Kostyuk respinge ideea că jucătorii ruși și bieloruși sunt îngrijorați pentru familiile lor de acasă și nu au altă opțiune decât să rămână tăcuți: "Să fim sinceri, jucătorii care sunt cel puțin în top 50 au toți banii necesari pentru a-și muta familiile. E un sacrificiu pe care ei aleg să nu-l facă, nu e ca și cum nu ai avea de ales. Toată lumea are de ales în viață. Cunosc oameni care au fugit din Rusia din cauza războiului, pentru că nu pot trăi așa, într-o țară în care nu li se permite să vorbească sau nu li se permite să facă lucruri", a declarat numărul 60 mondial.
Kostyuk a explicat că a fost nevoită să își mute familia din Ucraina pe propria cheltuială, subliniind sacrificiile pe care ea și mulți dintre compatrioții săi au fost nevoiți să le facă: "Încă trebuie să îmi fac treaba pentru a avea grijă de familia mea. De ce nu o fac ei? Nu știu, sincer, nu știu. Doar pentru a găsi această scuză că 'am familia acolo și este periculos', sincer m-am săturat, haideți să trecem peste asta și să găsim altceva. Nicio persoană publică nu a fost băgată în închisoare [în Rusia pentru că s-a opus războiului", a adăugat ea.
Kostyuk a vorbit în mod regulat cu un psiholog pentru a o ajuta să treacă prin tot ceea ce simte și trăiește: "A fost un roller-coaster. Într-o zi ești bine, în cealaltă zi te simți oribil, se întâmplă ceva straniu. Pentru mine, ca o persoană emoțională, nu e deloc ușor, dar încerc să mă descurc. Unele săptămâni au fost extrem de dificile, am ajuns să mă gândesc: "Ce rost mai are să fiu aici în viață?". Este nevoie de multă putere mentală și de muncă, încerc să fac tot ce pot", a mai spus ea.
Turneul Masters de la Madrid se desfășoară în perioada 26 aprilie - 8 mai și e transmis în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
BNP Paribas Open
Yastremska o contrazice pe Kostyuk, care s-a plâns de atitudinea rușilor din circuit: "Ei mă susțin"
11/03/2022 LA 17:16
Tenis
Tsurenko și Kostyuk fac praf WTA, în contextul războiului din Ucraina: "Crimele sunt peste dopaj!"
28/02/2022 LA 18:05