Ivo Karlovic rupe recorduri de longevitate pe bandă rulantă în tenisul zilelor noastre. În prezent pe locul 147 ATP, croatul de 2,11 m s-a confruntat cu mari probleme de sănătate în 2013, fiind diagnosticat târziu cu meningită virală. A trecut însă peste acel episod, devenind o constantă a ATP-ului: în prezent este unicul tenismen din Top 800 care a împlinit deja 40 de ani! Un singur jucător recunoscut ca profesionist este mai bătrân decât Karlovic, la simplu: japonezul Toshihide Matsui, 42 de ani, locul 802 ATP.
Iar o explicație pentru felul în care Ivo Karlovic a reușit să înfrunte toate provocările se leagă de anii grei din copilăria petrecută în plină zonă de război. La șase ani, când a luat prima dată racheta de tenis în mână, Karlovic nu a "gustat" tenisul, însă în timp l-a îndrăgit. Iar ulterior a reușit să își construiască ceea ce mulți consideră a fi cel mai bun serviciu din istoria tenisului.

Mărturisirile de viață ale lui Ivo Karlovic: "așa am început să mă îndoiesc de mine"

Tenis
Tu decizi! Cine este cel mai bun tenismen la serviciu din istorie? Este marea finală!
03/05/2020 LA 06:15
Ivo Karlovic și-a deschis sufletul pentru "Behind the raquet", într-o narațiune ca de jurnal, scrisă la persoana întâi, încărcată de emoție și publicată pe rețelele de socializare. Iată ce a scris croatul:
"Mi-am petrecut 41 de ani fiind om. La 6 ani am luat în mână o rachetă, dar nu mi-a plăcut tenisul. Câțiva ani mai târziu, m-am îndrăgostit de acest sport. Am crescut în Iugoslavia, în timpul războiului. Câțiva jucători au reușit să părăsească țara, dar noi nu am avut mulți bani. Au fost luni în care nu puteam mânca prea mult sau ieși afară pentru că erau avioane deasupra orașului nostru și trebuia să căutăm adăpost sub pământ. Mă antrenam ori de câte ori găseam un teren public. Am jucat și baschet până la vârsta de 13 ani. Eram înalt și mă mișcam bine, așa că antrenorii de baschet m-au pus să joc împotriva băieților de 18 ani, ceea ce nu mi-a plăcut. Poate că aș fi putut ajunge în NBA...
Începând cu vârsta de 21 de ani am stat trei ani pe la locul 300 în lume. Mă chinuiam, pentru că îi vedeam pe colegii mei atingând poziții mai înalte. Nu aveam antrenor, așa că am călătorit singur. M-am gândit să renunț înainte să răzbat în circuitul profesionist. În tenis nu poți fi realist. Trebuie să fii un visător. Când ești tânăr, ești bucuros și speri să fii numărul unu în lume. Apoi îmbătrânești și îți dai seama că drumul este greu și necesită noroc. De-a lungul timpului, cariera mea a devenit monotonă și m-am luptat să rămân motivat. Încă mai pot ridica greutăți și sprinta așa cum o făceam acum zece ani, dar am început să mă îndoiesc de mine, pentru că oamenii spun că îmbătrânesc. În timpul pandemiei, m-am chinuit să concurez fără public.
Am vrut să am copii în timpul carierei mele, pentru că am vrut să mă vadă în Grand Slam-uri. Fiica mea are nouă ani, iar fiul meu are trei ani. În ultimele opt luni, s-au obișnuit să mă aibă acasă. Acum este dificil să călătoresc la turnee, pentru că trebuie să îi părăsesc."
  • 2000 este anul în care Ivo Karlovic a devenit jucător profesionist de tenis.
  • Cea mai înaltă poziție atinsă de Karlovic în ATP este locul 14. De-a lungul anilor, croatul a câștigat 8 titluri la simplu - ultimele două în 2016. A jucat alte 11 finale de simplu.
  • Cel mai bun rezultat obținut mde Ivo Karlovic în turneele de Mare Șlem este sfertul de finală jucat la Wimbledon, în 2009.
  • Ivo Karlovic este jucătorul care a reușit cei mai mulți ași începând cu 1991, când s-a început contabilizarea oficială a acestora.
  • A învins de două ori în carieră jucătorul aflat pe primul loc în ATP: pe Federer (2008) și pe Djokovic (2015).
Tenis
Cum a pierdut unul dintre cei mai talentați jucatori de tenis un milion de dolari pentru că s-a tuns
07/04/2020 LA 08:32
Tenis
Secretul lui Carlos Alcaraz, dezvăluit de Marius Copil! "Nu-i place stilul ăla de joc"
ACUM 2 ORE