Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic au marcat ultimii 20 de ani prin măreția lor, prin spiritul de luptă și prin rezultatele fabuloase obținute de-a lungul timpului. Începând cu 2015, cei trei au câștigat împreună 25 de titluri majore, fiind de departe cei mai mari tenismeni din toate timpurile. Chiar dacă fiecare are argumente pentru acest titlu, suporterii înfocați vor un răspuns clar. Cine e de fapt cel mai mare tenismen din toate timpurile?
La această întrebare au răspuns multe voci importante din lumea tenisului, unele mai obiective, altele mai subiective. Totuși, există un calcul matematic menit să ofere răspunsul la cea mai arzătoare întrebare dintre toate: Cine e GOAT-ul din tenis. E vorba despre o listă interesantă în care succesele din tenis sunt proiectate prin calcul matematic.
CITEȘTE ȘI:
US Open
Medvedev a vorbit despre interzicerea lui Djokovic la US Open! Opinia sugestivă a liderului mondial
ACUM 19 ORE

Federer, Nadal sau Djokovic? Titlul de GOAT în tenis, stabilit de matematicieni

Dezbaterea GOAT în tenis este mai vie ca niciodată în ultimii ani, după ce Djokovic, Nadal și Federer au depășit borna de 20 de trofee de Grand Slam. Ea a devenit și mai înflăcărată după Wimbledon, unde Djokovic a cucerit un nou titlu, al 7-lea la Londra, și al 21-lea de Grand Slam din carieră, apropiindu-se astfel de Nadal, care are 22, și lăsându-l în urmă pe Federer, care a rămas la 20.
Grand Slam-urile sunt cu siguranță cea mai importantă categorie din statistică, dar mai sunt și altele extrem de importante, statistici în cadrul cărora Novak Djokovic conduce aproape peste tot. De aceea, mulți îl consideră deja pe Novak cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile, chiar dacă Nadal are un Grand Slam în plus în acest moment. Djokovic conduce atunci când vine vorba de recordul numărului de săptămâni pe locul 1, de numărul de turnee Masters câștigate, precum și de numărul de ani în care a terminat pe primul loc în lume ca jucător de tenis.
https://i.eurosport.com/2022/07/15/3411238.png
Statisticienii și matematicienii, deopotrivă pasionați de tenis, au creat o listă dedicată dezbaterii GOAT, în care au pus bazele unui sistem de punctaj în cadrul căruia se iau în considerare Grand Slam-urile, care aduc cele mai multe puncte, anii încheiați pe locul 1, săptămânile petrecute pe locul 1, timpul petrecut în Top 5 pe lista ATP, dar și recordul întâlnirilor directe dintre cei mai mari rivali.
Conform listei actuale, Novak Djokovic este pe primul loc, cu 987 de puncte, Roger Federer este al doilea, cu 930, în timp ce Rafael Nadal este doar al treilea, cu 885 de puncte. Este fără doar și poate o surpriză, mai ales în privința lui Nadal, despre care mulți spun că e GOAT-ul din tenis doar pe baza titlurilor de Grand Slam câștigate. În spatele celor trei mari se află Jimmy Connors, Ivan Lendl, Pete Sampras, John McEnroe, Bjorn Borg, Andre Agassi, Rod Laver, Boris Becker, Stefan Edberg, iar dintre jucătorii de tenis în activitate, doar Andy Murray se află în Top 30, pe locul 13. Ilie Năstase e singurul român aflat în această ierarhie. Nasty ocupă locul 16, cu 228 de puncte.
US Open
Djokovic ar putea primi un ajutor nesperat! Congresul american cere primirea sârbului la US Open
IERI LA 07:55
Tenis
Nadal și Alcaraz, comparați de Mouratoglou! Detaliul scos în evidență de antrenorul Simonei Halep
IERI LA 05:42