1. Wimbledon, vis interzis. Dar are Grand Slam pe iarbă!

Este cunoscut faptul că, deși a câștigat în carieră șapte titluri de Mare Șlem, Mats Wilander nu a triumfat niciodată la Wimbledon. Titlul la All England Club i-a scăpat lui Wilander ca și lui Ivan Lendl, un alt mare campion al anilor ’80.
Suedezul Wilander a jucat doar trei sferturi de finală la Londra, toate pierdute, consecutiv, în 1987, 1988 și 1989. Totuși, nu suprafața a fost marea problemă pentru Wilander, întrucât acesta are nu unul, ci două trofee de Grand Slam câștigate pe iarbă. Și asta pentru că până în 1987, la Australian Open s-a jucat pe iarbă, iar Wilander a triumfat acolo în 1983 și 1984. În aceste condiții, Mats Wilander a fost primul jucător din istoria tenisului care a câștigat câte cel puțin două titluri de Grand Slam pe trei suprafețe de joc diferite (zgură, iarbă și hard) – performanță egalată ulterior doar de Rafael Nadal.
Australian Open
Australian Open 2022 Live Blog | Ashleigh Barty vs Danielle Collins se anunță o finală pasionantă
ACUM 8 ORE

2. Wilander, al patrulea titlu de Mare Șlem la 20 de ani!

În ziua de astăzi, generația NextGen este dominată copios în turneele de Mare Șlem de tripleta Federer – Nadal – Djokovic, accesul către trofee fiind practic interzis "puștilor". În acest moment, în tenisul masculin nu există vreun sportiv mai tânăr de 30 de ani cu titlu de Grand Slam în palmares.
Ultimul adolescent care a reușit să dea marea lovitură a fost argentinuanul Juan Martin Del Potro, care a triumfat în 2009 la US Open, după o finală cu Roger Federer, în pragul aniversării de 21 de ani. Mats Wilander însă avea doar 17 ani când a câștigat primul său titlu de Grand Slam, la Roland Garros, în 1982 (la vremea respectivă era cel mai tânăr câștigător de Grand Slam la masculin), iar la 20 de ani obținea deja al patrulea titlu de acest rang, devenind cel mai tânăr sportiv din istorie care ajunge la această bornă.

3. Wilander a "fentat" moartea la finalul anului în care a dominat copios tenisul

Știți filmele americane cu norocoșii care scapă din “Zboruile Morții”? Pe 21 decembrie 1988, Mats Wilander a avut parte de propriul său “Miracol de Crăciun”: era numărul unu mondial după un an de excepție, de-a lungul căruia câștigase trei titluri de Grand Slam (Australian Open, Roland Garros și US Open), dar, deși s-a aflat pe lista pasagerilor, nu s-a mai urcat la bordul zborului Pan-Am 103 care a fost aruncat în aer cu o bombă deasupra orașului scoțian Lockerbie, omorând 270 de oameni. Până la atacurile de la 11 septembrie asupra World Trade Center, acela fusese unul dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste investigate de FBI.
Potrivit Tennis.com, Wilander a fost salvat de frică. Mai exact, avea planificat să facă o injecție cu cortizon pentru durerile de la nivelul tibiei. De frică, a dat înapoi în ultimul moment și, nu în ultimul rând, și-a anulat biletele pentru zborul trans-atlantic. “E ca atunci când îți întâlnești din întâmplare viitoarea soție. Așa a fost să fie și iată-mă aici, dar îmi pare rău pentru toți cei care și-au pierdut viața atunci”.

4. Wilander, fair-play până în pânzele albe

În 1982, la debutul său de la Roland Garros, Mats Wilander a reușit parcursul perfect, câștigând trofeul. A început turneul fiind pe locul 18 în lume - în afara capilor de serie - și i-a învins pe rând pe Alejandro Cortes (Columbia), Cassio Motta (Brazilia), Fernando Luna (Spania), apoi patru jucători din Top 10 mondial – Ivan Lendl (#3, în set decisiv, revenind după ce fusese condus cu 2-1), Vitas Gerulaitis (#9), Jose-Luis Clerc (#6) și Guillermo Vilas (#4) - în finală.
Suedezul și-a asigurat în același timp și premiul “Pierre de Coubertin World Fair Play”, după ce a cerut rejucarea mingii de meci în semifinala cu Jose-Luis Clerc - un punct controversat. Argentinianul a protestat vehement la anunțul arbitrului de la linie, care a strigat "out" la mingea sa. Wilander a susținut reclamația lui Clerc, considerând că punctul a fost un winner și, deși arbitrul de scaun anunțase deja "Game, set, meci" și coborâse din scaun, Wilander a vrut să rejoace punctul, pentru a nu câștiga biletul de finală la o decizie controversată. Arbitrul a acceptat, iar în cele din urmă Clerc a îngropat un rever în finalei, Wilander câștigînd a doua oară mingea de meci în aceeași partidă.

5. Mats Wilander e mare fan Leeds United!

Scandinavii adoră echipa de fotbal Leeds United. Iar Mats Wilander este, ca și Stefan Edberg, un mare fan al “Păunilor” de pe Elland Road.

6. Wilander a jucat tenis și "în vremea coronavirusului"

Mats Wilander a povestit recent că a jucat tenis chiar și în luna aprilie, când lumea întreagă era paralizată de pandemia de coronavirus. În Statele Unite restricțiile au fost mai lejere în anumite zone, iar el închiria un teren privat împreună cu un prieten. Cei doi jucau tenis eliminând lovitura de serviciu. Mai mult, ei stabileau cine aduce mingile, iar acestea nu era atinse decât la început și la final de antrenament, în restul timpului fiind manevrate doar cu ajutorul rachetelor.
Wilander s-a stabilit de ani buni în Statele Unite ale Americii, având o reședință de aproape 33 de hectare la Hailey, Idaho, parte din stațiunea de schi Sun Valley.

7. Tradiție personală marca "Wilander"

Mats Wilander străbate de ani de zile Statele Unite, preț de câteva săptămâni, împreună cu un prieten, într-o rulotă, pentru a preda tenisul copiilor din fiecare stat în parte.

CV-ul lui Mats Wilander, pe scurt:

 • S-a născut pe data de 22 august 1964.
 • L-a avut idol pe Bjorn Borg.
 • Are 7 titluri de Mare Șlem în palmares: 3 X Australian Open (1983, 1984, 1988), 3 X Roland Garros (1982, 1985, 1988) și US Open (1988).
 • Cea mai bună clasare ATP a carierei: 1 ATP (timp de 20 de săptămâni).
 • L-a detronat pe Ivan Lendl din fruntea ATP, după 157 de săptămâni, după ce a câștigat ultimul său titlu de Mare Șlem al carierei, la US Open, apoi a terminat anul 1988 pe prima poziție în clasamentul mondial.
 • Rămâne până în ziua de astăzi cel mai tânăr campion de la Australian Open.
 • În Era Open, Wilander și Nadal sunt singurii jucători care au câștigat titlul la debutul lor la Roland Garros.
 • Wilander și-a încheiat cariera cu 571 de victorii la simplu și 222 de înfrângeri.
 • A câștigat 33 de titluri ATP la simplu (ultimul în 1990) și 7 la dublu (inclusiv Wimbledonul, alături de Joakim Nystrom).
 • Wilander a ajutat Suedia să câștige Cupa Davis în 1984, 1985 și 1987. În iulie 1982, suedezul a fost protagonistul unui duel fabulos cu John McEnroe, câștigat de american cu 8-6 în decisiv, acesta rămânând pănâ în ziua de astăzi cel mai lung meci din istoria acestei competiții (6 ore 32 minute).
 • A fost introdus în “Tennis Hall of Fame” în 2002.
Australian Open
Ashleigh Barty, micuța "bestie" care domină tenisul mondial de 112 săptămâni!
ACUM 8 ORE
Australian Open
Tsitsipas a comentat acuzațiile lui Medvedev după semifinala de la Australian Open: "Nu e matur"
ACUM 9 ORE