ATP și WTA ar trebui să urmeze recomandările CIO, ca urmare a cererii Elinei Svitolina ca jucătorii de tenis din Rusia și Belarus să devină "atleți neutri", spune expertul Eurosport, Mats Wilander. Comitetul Olimpic Internațional a transmis că federațiile sportive ar trebui să elimine echipele și sportivii ruși și bieloruși de la evenimente sau să le ofere statutul de sportivi neutri în competițiile internaționale.
Această recomandare a fost aplicată de cele mai importante organizații din fotbal, UEFA și FIFA suspendând deja echipele rusești de fotbal până la noi ordine, ceea ce se traduce prin faptul că echipele naționale nu vor putea concura la Cupa Mondială din 2022 sau la EURO 2022 la feminin, în timp ce Spartak Moscova va fi exclusă din Europa League.
Roland Garros
Mats Wilander nu are dubii în privința campioanei de la Roland Garros 2022: "E favorită clară!"
18/05/2022 LA 13:27

Mats Wilander e de acord cu cererea emisă de Elina Svitolina

Svitolina și-a emis propriul ultimatum luni, spunând că va refuza să joace împotriva oricărei adversare din Rusia sau Belarus până când WTA nu va lua măsuri concrete. Ucraineanca, al cărei meci de marți cu Anastasia Potapova de la Monterrey încă nu e sigur că se va disputa, nu dorește ca rușii și bielorușii să fie suspendați – o poziție susținută și de Mats Wilander.
"Este o sugestie corectă. Nu cred că îi poți acuza pe sportivii ruși de ceva, dar cred că în circuitul profesionist de tenis nu îți reprezinți cu adevărat țara în timp ce joci turneul, te reprezinți doar pe tine însuți. Este tenis profesionist și nu înseamnă că poți câștiga ceva pentru țara ta. Nu este vorba aici despre Jocurile Olimpice, nu este Davis Cup, nu este Billie Jean King Cup.
Așa că eu consider că ATP și WTA pot lua o poziție clară în acest caz și pot spune că rușii și bielorușii pot juca turneul. Pur și simplu vom elimina orice asociere cu țara ta, nu va fi steagul țării tale lângă numele tău, nu va fi numele țării tale după numele tău sau înaintea numelui tău. Și nu vom menționa țara ta când vom scrie despre tine, după ce ai câștigat sau ai pierdut meciul", a spus Mats Wilander pentru Eurosport.

Mats Wilander vrea ca rușii și bielorușii să joace ca "atleți neutri"

"În acest caz ar fi o alegere pe care jucătorul rus sau bielorus însuși trebuie să o facă. Sunt de acord să joc în aceste circumstanțe? Cred că este corect și cred că este o situație temporară. Și cred că ATP și WTA pot să iasă în față și să ia o poziție. Ei nu trebuie să fie de acord cu asta sau cu orice altă politică. Doar disociază jucătorul de țările respective", a mai spus Mats Wilander.
Wilander a spus că a critica acțiunile lui Vladimir Putin este un subiect "sensibil" de abordat de către jucătorii ruși, dar a spus că eforturile lor ar trebui "aplaudate": "Andrey Rublev iese și spune "fără război, vă rog". Cred că asta simte toată lumea. Întotdeauna fiecare război care începe, cu toții simțim asta și, evident, pentru el să iasă și să spună că public, poate nu este atât de ușor în situația lui ca pentru alți oameni și alte țări.
Situația este foarte sensibilă. Niciunul dintre ei nu a ieșit și a spus că nu-i place liderul sau că se disociază de liderul sau de țara lor până acum. Ei doar cer să nu aibă loc niciun război. Trebuie să existe o modalitate diplomatică de a rezolva acest lucru. Așa că aplaud eforturile lor de a încerca să-și facă vocea auzită într-un mod specific, de a cere pace, nu război și apoi oprindu-se chiar acolo, pentru că evident că nu vrem ca siguranța lor personală să fie amenințată mergând prea departe și de a deveni totul mult prea politic", a mai spus Mats Wilander.
Tenis
Svitolina a cerut excluderea sportivilor din Rusia și Belarus din circuit! Anunțul ucrainencei
21/04/2022 LA 06:51
Tenis
Elina Svitolina a pus-o pe Simona Halep lângă Rafael Nadal! La ce capitol o consideră cea mai bună
19/04/2022 LA 13:34