De opt ori câștigătoare de Grand Slam înaintea acelei finale, Monica Seles era în continuare privită cu cele mai mari șanse să câștige titlul la Australian Open în 1993, în urmă cu 28 de ani. Se întâmpla la cea de-a 81-a ediție a primului turneu major din calendarul competițional. Lupta pentru titlu pe tabloul feminin s-a dat între Seles și Graf, primele două favorite la câștigarea marelui trofeu.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Era finala mult visată. Monica Seles, la acea vreme reprezentând Iugoslavia, era campioana en-titre a ultimelor două ediții de la Australian Open, iar Steffi Graf se afla în urmărirea celui de-al patrulea ei titlu la Melbourne, însă marea campioană din Germania se afla în mare dificultate în fața tinerei Seles, care la doar 19 de ani cucerise deja 8 titluri majore în carieră.
Tenis
Cristian Jura, vești bune în cazul Simonei Halep: "Una dintre condiții a fost îndeplinită"
ACUM 9 ORE
https://i.eurosport.com/2021/02/06/2986227.jpg

Monica Seles, triumfătoare în finala din 1993 de la Australian Open

Steffi Graf, care era cu patru ani mai mare decât adversara ei din finală, reușea în ultimul act al competiției să-și adjudece setul inaugural cu 6-4, însă Seles avea să regleze conturile în manșa secundă și să trimită partida în set decisiv, acolo unde campioana din Iugoslavia i-a administrat un 6-2 sec adversarei ei de atunci.
4-6, 6-3, 6-2 în favoarea Monicăi Seles. Al treilea ei titlu consecutiv la Australian Open și al nouălea la general: Australian Open (1991, 1992, 1993), Roland Garros (1990, 1991, 1992), Wimbledon (1992), US Open (1991, 1992). Seles reușise să devină prima rachetă a lumii în tenisul mondial feminin, iar toată lumea aștepta răspunsul de la Steffi Graf, pentru că o rivalitate excepțională avea să prindă tot mai mult contur.

Apoi... a urmat Hamburg, 30 aprilie 1993, iar lucrurile nu au mai fost niciodată la fel

Întâmplarea care șoca întreaga lume avea loc în urmă cu aproape 28 de ani, pe 30 aprilie 1993, la Hamburg. Atunci, Monica Seles a fost înjunghiată de un spectator german în timpul sfertului de finală pe care îl disputa cu Magdalena Maleeva, într-un moment în care jucătoarea, care reprezenta la acel moment Iugoslavia, domina tenisul feminin. Viața și cariera aveau să i se schimbe total în acea zi, pe 30 aprilie.
Gestul inacceptabil al atacatorului a venit ca urmare a faptului că Monica Seles, care avea doar 19 ani la acel moment, îi întrerupsese supremaţia lui Steffi Graf, iar agresorul era obsedat de sportiva din Germania, care și-a încheiat cariera cu 22 de titluri de Grand Slam în palmares.
https://i.eurosport.com/2021/02/06/2986225.jpg
Născută la Novi Sad pe 2 decembrie 1973 (Iugoslavia, actualmente Serbia), Monica Seles câştigase Roland Garros-ul în 1990, la numai 16 ani, record încă în vigoare (atunci a învins-o în finală pe Steffi Graf). Avea deja opt trofee de Grand Slam înainte de a împlini 20 de ani (trei la Australian Open, trei la Roland Garros şi două la US Open) și făcea legea în circuitul feminin de tenis.
Agresiunea care a şocat lumea sportului a avut loc în timpul meciului, la scorul de 6-4, 4-3 în favoarea lui Seles în meciul cu Magdalena Maleeva (Bulgaria), într-un an în care jucătoarea din Iugoslavia cucerise deja Australian Open şi turneul de la Chicago şi ajunsese în finală la turneul de la Paris. Toate păreau că merg în direcția ei, pe terenul de tenis era într-o formă de invidiat, în viața de zi cu zi se declara fericită, însă nu toată lumea se bucura pentru reușitele ei.

#MeciuriMemorabile | Monica Seles – Steffi Graf, finala Australian Open 1993

Incidentul care a șocat întreaga lume, punctul de cotitură în cariera Monicăi Seles

"În timpul pauzei dintre game-uri am venit la bancă, pentru că nu băusem deloc apă, şi am simţit o durere groaznică în spate. M-am întors să văd de unde vine durerea şi am văzut un bărbat cu un cuţit ridicat deasupra mea", povestea Seles, la câţiva ani distanţă, despre momentul care a schimbat întreaga ei lume.
Din cauza acelui groaznic incident, Monica Seles a fost nevoită să ia o pauză până în 1995, atunci când a revenit ca și când nici nu ar fi lipsit: a cucerit titlul la Montreal fără să cedeze niciun set și cu doar 14 game-uri pierdute în cinci partide disputate. La US Open, Seles a fost învinsă în finală chiar de marea sa rivală de la începutul anilor '90, Steffi Graf.
Totuși, acel incident în urma căruia a fost înjunghiată pe teren a lăsat urme adânci în mentalul sportivei născute în Iugoslavia. Când a revenit pe teren, după doi ani de pauză, Seles a evoluat cu un surplus de greutate considerabil și nu a mai putut ține pasul așa cum obișnuia să o facă. Chiar și așa, ea a mai cucerit un trofeu de Grand Slam, Australian Open, în 1996, şi a mai pierdut trei finale. Ultimul ei meci l-a jucat în 2003 la Roland Garros, dar oficial, din tenis s-a retras în februarie 2008. De la groaznicul incident avut loc la Hamburg, Monica Seles a refuzat să mai joace la turnee de tenis organizate în Germania.
https://i.eurosport.com/2021/02/06/2986222.jpg
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.

Australian Open 2021 - Acțiunea de la Melbourne revine pe Eurosport

Tenis
Nick Bollettieri a încetat din viață. Povestea celui mai cunoscut antrenor de tenis din istorie
ACUM 15 ORE
Tenis
Tsitsipas, mărturie incredibilă: a încercat să îl enerveze pe Rublev ca să joace mai bine
ACUM 15 ORE