Steffi Graf a fost o jucătoare care știa să ia meciurile din racheta adversarelor sale. Dovadă stă faptul că a reușit să câștige o finală de Grand Slam în doar 34 de minute – cea mai scurtă din Era Open (Roland Garros 1988). Graf a câștigat peste 625 de seturi cu scorul de 6-1 sau 6-0 în 1015 meciuri oficiale, potrivit bazei de date Tennis Abstract. Mult.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Cam asta s-a întâmplat și în finala Australian Open 1988. După un parcurs lin, cu cel mult cinci game-uri cedate într-un meci, pe scurt, Graf i-a luat meciul din rachetă americancei Chris Evert, distanțându-se la 6-1, 5-1. De la acest scor, cea mai bună versiune a lui Chrissie nu a mai reușit decât să smulgă un tie-break. Însă în spatele acestei desfășurări a finalei se află o poveste interesantă, o poveste despre auto-cunoaștere, calcularea riscului, flerul de strateg și alegeri inspirate.
Tenis
"De asta cred că Halep e inocentă!". Un tenismen vine cu o variantă la care nu s-a gândit nimeni
ACUM O ORĂ
https://i.eurosport.com/2013/01/11/935319.jpg

#MeciuriMemorabile | Vizionara Steffi Graf

Trecuseră 17 de ani de când nimeni nu mai câștigase toate cele patru turnee de Mare Șlem într-un sezon. Steffi Graf, jucătoarea numărul unu a lumii începând cu 17 august 1987, știa, potrivit biografei sale Sue Heady, că în noul an va deveni "din vânător, vânat". A preferat să "se apere" atacând. Astfel, la finalul anului, trăgea linie cu unicul “Golden Slam” din istoria tenisului.
În 1988, Steffi Graf a preferat o tactică pe care, uzual, o mai vedem la marii jucători înainte de Wimbledon, iarba necesitând o ajustare specială a jocului. "S-a dus direct la Melbourne – pentru antrenament. A ales să petreacă două săptămâni în Australia nu doar pentru a se acomoda cu temperaturile care, în timpul anului, sar de 40 de grade Celsius, ci și pentru a se obișnui cu noua suprafață Rebound Ace dată în folosință pentru prima dată. (…) Noul Centru Național mai aducea ceva diferit: a fost prevăzut cu acoperiș rabatabil. Steffi, cu discernământul ei prevăzător și determinarea bine-cunoscute, s-a antrenat cu arena acoperită", se arată în cartea biografică "Steffi. Putere publică, durere personală".
Steffi Graf prefera să studieze în detaliu noile condiții de joc. Știa că Australian Open 1988 va arăta complet diferit față de oricare altă ediție și decisese că ea nu va fi luată prin surprindere de nimic. Nici măcar de vreme.

#MeciuriMemorabile Australian Open | Vizionara Steffi Graf și prima finală de Grand Slam indoor

Finala îi aducea în față o jucătoare cu palmares impresionant. Chris Evert venise pentru a șasea oară la Australian Open și juca a șasea finală. Însă experianța anterioară nu mai ajuta cu nimic în 1988, în noile condiții. Când s-a dat start-joc în finală, echilibrul era cuvântul de ordine. Însă ploaia a dat calculele peste cap, în game-ul al treilea. O oră și 23 de minute a durat pentru ca acoperișul să fie închis, iar terenul să fie gata pentru Graf și Evert.
Mike Tyson și Larry Holmes le-au ținut companie în vestiar jucătoarelor, cu duelul lor pentru titlul mondial.
"Când au reînceput să joace, Evert își ieșise cu totul din mână. Năucită complet de ineditul situației de a juca o finală outdoor pe o suprafață indoor, Evert nu a reușit nicio lovitură bună", se arată mai departe în carte. De partea cealaltă, Graf știa ce are de făcut. Lovea agresiv, era lucidă, iar loviturile câștigătoare veneau constant. "Audiența a început să dea semne că o compătimea pe jucătoarea mai vârstnică. (...) Iar Steffi a făcut o serie de greșeli. Evert a luat cinci game-uri consecutiv, aducând-o pe Steffi în situația de a lupta pentru set. La 30-0, când Evert mai avea două puncte până la câștigarea setului, Steffi a preluat din nou controlul. A servit pentru tie-break și a închis meciul", se încheie relatarea din biografie.
Steffi Graf fusese inspirată și fusese pregătită.Era prima jucătoare care câștiga Australian Open-ul în noua eră 'hard'. Era prima jucătoare care câștiga o finală de Grand Slam indoor. Era prima cărămidă pusă în "Golden Slam". De partea cealaltă, Chris Evert jucase ultima sa finală de Grand Slam, a 34-a a carierei.
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.
Tenis
Juan Carlos Ferrero încă are resentimente față de Sascha Zverev. Ce a spus antrenorul lui Alcaraz
ACUM O ZI
Tenis
Emma Răducanu s-a săturat de critici și "contraatacă": "M-am descurcat mai bine decât majoritatea!"
IERI LA 17:05