Un Federer în lacrimi, care nu își găsea cuvintele. Un proaspăt campion care își trecea mâna pe după gâtul marelui său rival cu empatie enormă și nedisimulată. Nadal ajunsese să sufere mai mult pentru durerea rivalului său căruia îi purta cel mai profund respect, decât să se bucure pentru momentul său. Îl sprijinea și îl îmbărbăta. A fost imaginea anului 2009 în sport.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Federer acuza șocul înfrângerii din finala Australian Open 2009 mai vizibil decât în urmă cu șase luni, când fusese deposedat "în sufrageria sa" de titlul de la Wimbledon de același Rafa Nadal. "Doamne, mă ucid emoțiile. Nu vreau să am eu ultimul cuvânt. Nadal a jucat fantastic si a meritat acest trofeu. Felicitări pentru acest trofeu și pentru acest sezon", exclama Federer la microfon, în timpul ceremoniei de premiere. Nadal îi transmitea un mesaj din inimă: "Roger, știu exact ce simți. Amintește-ți că ești un mare campion, ești unul dintre cei mai mari campioni ai acestui sport și îl vei egala pe Pete Sampras (n.r. – al 14-lea titlu de Mare Șlem al carierei)".
Australian Open
Australian Open Live Blog | Berrettini - Nadal și Barty - Keys, primele semifinale
ACUM 5 ORE
"Nadal, memorabil", titra Mundo Deportivo a doua zi, pe prima pagină.

#MeciuriMemorabile la Australian Open: Nadal – Federer, finala din 2009

La startul zilei de duminică, 1 februarie 2009, lumea tenisului încă mai contempla superba semifinală dintre Nadal și Verdasco, 5 ore și 14 minute de luptă fantastică. Întrebările erau multe: Cum poți ‘detrona’ un asemenea meci, la o zi distanță? Cum te recuperezi fizic după un astfel de maraton? Cum mai intri pe teren în fața marelui Federer?
Rafa avea răspunsul potrivit.
Al 19-lea duel direct dintre Nadal și Federer începea de la scorul general de 12-6 în favoarea spaniolului, cu 4-2 în finale de Grand Slam. Iar dacă semifinala cu Verdasco nu l-a ucis, cum s-a dovedit, atunci l-a întărit pe Nadal. Spaniolul a salvat 13 dintre cele 19 mingi de break pe care Federer și le-a creat, testându-i răbdarea și nervii elvețianului. Rafa a câștigat seturile impare și nu a fost în vreun moment în urmărirea lui Federer, ci invers. Iar elvețianul n-a reușit să își găsească ritmul dominant la serviciu niciun moment.
Nadal a luat primul set de la 2-4, însă când Federer, cu primul serviciul la 37% frecvență, a revenit cu o serie de patru game-uri pentru a câștiga setul doi, lumea se întreba dacă nu cumva resursele fizice ale spaniolului sunt epuizate. Nadal a refuzat să piardă setul trei, salvând câte trei mingi de break la 4-4 și 5-5, deși fizioterapeutul rămăsese la marginea terenului pentru a-i aplica câte un masaj în pauzele de la schimburile de teren. Nadal avea să facă diferența în tie-break printr-un voleu de rever magic, iar semnalele că Federer va cădea din nou pradă "complexului" Nadal păreau indiscutabile când elvețianul comitea dublă greșeală la 3-6, cedând automat setul trei.
Federer nu își spusese însă ultimul cuvânt: a pornit cu break în setul patru, iar o dispută cu arbitrul Pascal Maria, pornită de la un over-rule greșit al acestuia, l-a montat pe Roger să reziste în fața ibericului și să ducă finala în set decisiv.
În decisiv, Nadal a obținut cel mai categoric scor al zilei, 6-2: game-ul al patrulea a fost unul modest pentru Federer, acela fiind momentul în care echilibrul s-a rupt, iar reverul elvețianului se crăpa definitiv.

#MeciuriMemorabile Australian Open | Nadal, acest Superman care l-a făcut pe Zeu să plângă

#MeciuriMemorabile la Australian Open: Nadal l-a detronat pe Federer

La 22 de ani, Rafael Nadal câștiga al treilea turneu de Mare Șlem din totalul de patru, luându-i-o înainte lui Federer în a-și adjudeca trofeu pe a treia suprafață diferită în Slam-uri. Federer, care disputase 15 dintre ultimele 16 finale de Grand Slam din tenisul masculin, ratase egalarea recordului lui Sampras, după ce fusese învins pentru a cincea oară într-o finală de Mare Șlem de același "Superman" al tenisului.
Succesiunea ultimelor trei finale directe ale acestor doi mari campioni în Slam-uri era, într-adevăr, "ucigătoare": Nadal defilase la Roland Garros 2008 (6-1, 6-3, 6-0), apoi rezistase la Wimbledon 2008 în fața revenirii lui Federer de la 0-2 la seturi și se impusese chiar la lăsarea întunericului cu 9-7 în decisiv. Acum, Nadal avea și victorie pe hard, iar ultima "redută" a lui Federer căzuse.

Australian Open 2021 - Acțiunea de la Melbourne revine pe Eurosport

Australian Open
Lecţia gratuită predată de marele Nadal lui Shapovalov. Cum a răspuns la atacurile canadianului
ACUM 7 ORE
Tenis
Decizie istorică la Australian Open. Ce tricouri au voie să poarte fanii prezenţi în tribune
ACUM 7 ORE