Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#MeciuriMemorabile Australian Open. 2003: Serena Williams – Venus Williams, 4 finale de GS la rând

Cezara Paraschiv

Actualizat 17/02/2021 la 02:56 GMT+2

#MeciuriMemorabile Australian Open: Serena Williams – Venus Williams (2003). La Melbourne se consemna o premieră absolută în tenisul feminin: aceleași două jucătoare aveau să își dispute a patra finală consecutivă în Grand Slam-uri. În plus, acestea erau și surori!

#MeciuriMemorabile Australian Open: Serena Williams - Venus Williams, 2003

Credit imagine: Imago

Pe 25 ianuarie 2003, Serena Williams reușea să câștige al patrulea titlu de Mare Șlem consecutiv. În cărțile de istorie ale tenisului se consemna "Serena Slam"-ul. Primul, începând cu Roland Garros 2002 și avansând apoi până la Australian Open 2003. Ulterior, în 2015, tenisul avea să aibă parte de un al doilea "Serena Slam", de la US Open 2014 până la Wimbledon 2016 (cu mențiunea că în acel an s-a vorbit mult mai mult despre faptul că americanca a ratat Marele Șlem calendaristic, fiind învinsă în semifinale la New York de Roberta Vinci).
Australian Open - UNIBET
Finala de la Australian Open 2003 a scris istorie. Niciodată până atunci nu mai reușiseră două jucătoare să transforme de manieră similară turneele de Grand Slam într-o afacere personală. Asta deși Martina Navratilova și Chris Evert s-au înfruntat în 8 din 10 finale între US Open 1983 și Roland Garros 1986. Americanca Kathy Jordan, plus "rachetele de aur" ale Cehoslovaciei Helena Sukova și Hana Mandlikova au reușit să "spargă" monopolul rivalității Navratilova / Evert, americancele oprindu-se la un maxim de trei finale directe consecutive în Grand Slam-uri (în 1984). Ulterior, Steffi Graf și Martina Navratilova aveau să dispute și ele trei finale de Grand Slam consecutive, în 1987.
Surorile Williams au mers mai departe în această privință, "la aniversarea de cinci ani a rivalității lor". De ce spunem asta – pentru că primul meci oficial de tenis între surori s-a consemnat la Australian Open, în 1998, în turul doi. Iar duelul pentru trofeu de pe Rod Laver Arena a fost, de departe, cel mai bun dintre cele patru finale consecutive “all-Williams”.
  • 31 de meciuri directe au disputat surorile Williams în circuitul tenisului profesionist. Serena a obținut 19 victorii, iar Venus – 12.
picture

#MeciuriMemorabile Australian Open | "Afacerea Williams" și "Serena Slam"-ul

#MeciuriMemorabile la Australian Open. Rivalitatea Serena Williams – Venus Williams

Fiind cu un an mai mare, Venus, sau "V", a fost cea care a dominat fizic duelurile copilăriei în fața Serenei. Longilină, atletică, Venus era mereu cu un pas înaintea surorii sale, dar și sursa principală de motivație pentru "mezină".
Primele două meciuri directe din circuit au fost câștigate în minimum de seturi de Venus, în 1998. Motivată de un articol despre Patrick McEnroe, în care se dădea un verdict generalizat că "fratele mai mic nu reușește niciodată prea multe", Serena a recuperat însă terenul pierdut în doar câteva luni, iar în primăvara lui 1999, la Miami, reușea să îi câștige primul set lui Venus, apoi și primul meci, la următorul derby de familie, la Grand Slam Cup.
Și în ceea ce privește vitrina cu trofee de Mare Șlem, Venus Williams a punctat mai devreme decât Serena. În 2000 și 2001, ea câștigase patru titluri majore, reușind consecutiv dubla Wimbledon – US Open. În 2002 însă, Serena Williams a dominat autoritar duelurile cu sora sa mai mare, învingând-o cu 2-0 în toate cele patru meciuri disputate. Trei dintre aceste meciuri fuseseră finale de Grand Slam, iar la Australian Open 2003 Serena o depășea pe Venus la totalul de titluri ale carierei (5-4, bilanț ce a ajuns acum la 23-7), devenind totodată prima jucătoare după Steffi Graf care deținea simultan toate cele patru titluri de Mare Șlem.

#MeciuriMemorabile la Australian Open. Serena Williams – Venus Williams: cum a decurs finala

La startul Australian Open 2003 întrebarea: 'Va reuși Serena să facă <<Serena Slam>>-ul?' era un laitmotiv general, așa cum este deja de trei ani și 'Va reuși Serena să câștige al 24-lea titlu de Grand Slam?'.
Surorile Williams dominau tenisul, așa cum anunțase la un moment dat, între dorință și profeție, tatăl Richard Williams. Serena a fost aproape să rateze complet turneul, fiind aproape de eliminare încă din primul tur. A trecut în cele din urmă cu 3-6, 7-6, 7-5 de a 56-a jucătoare a lumii, Emilie Loit (Franța), apoi în semifinale a reușit o nouă revenire demnă de marele magician Dynamo, după ce Kim Clijsters a condus-o cu 5-1 în setul decisiv (scor final 4-6, 6-3, 7-5). Aceeași Clijsters care în 1999, având doar 16 ani, fusese cel mai "tare" ghimpe în cursa Serenei pentru primul ei trofeu de Mare Șlem al carierei, la US Open, în turul trei, belgianca luând și la New York primul set tot cu 6-4, cedând apoi dramatic în decisiv după ce condusese cu 5-3.
De cealaltă parte, Venus intra în finală cu încrederea la cote maxime, după un parcurs fără set pierdut în primele șase meciuri.
Interesant este că, în dimineața meciului, Venus s-a cuibărit în patul surorii sale, ca într-o zi obișnuită. Cele două au privit show-urile matinale. Apoi, se pregăteau separat de "război".
Finala Australian Open 2003 s-a jucat cu acoperișul închis, organizatorii fiind speriați de cele 45 de grade din termometre. Venus a avut prima șansă în startul finalei, ajungând să servească pentru 1-0 'la general', la 5-4, la capătul unui game interminabil. Serena a dat cu racheta de pământ, a salvat și a ajuns la minge de set, însă abia tie-break-ul a putut stabili o învingătoare. Iar aceasta a fost Serena.
"V" era însă clar în meci, iar în scurt timp a accesat un nivel superior la serviciu, reușind să trimită mingea cu viteze dincolo de pragul de 190 km/h, privând-o astfel pe Serena de celebrele ei retururi-ghiulea. Soluția de moment a Serenei avea să fie cea consacrată de-a lungul întregii cariere: a atacat mai mult, greșind mai mult. Finala s-a resetat după ce Venus a câștigat actul doi cu 6-3.
Cine știe, poate și pentru că la vremea respectivă pe pieptul ei trona celebra siluetă a firmei germane “Puma”, ajunsă la al 55-lea an de existență, Serena Williams a reacționat cu instinct de prădător în decisiv. Deși primul ei break nu a fost decisiv, Venus egalând la 4, Serena a smuls break-ul victoriei la 5-4, într-un moment în care serva surorii sale a redevenit fragilă.
Mi-am dorit acest trofeu atât de mult! Mamă, tată, vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care mi l-ați acordat. Dar dacă Venus ar fi servit la fel de bine în seturile 1 și 3 precum a făcut-o în al doilea, nu aș fi avut nicio șansă.”| Serena Williams
  • Succesul Serenei Williams de la Australian Open 2003 a fost urmat, duminică, de victoria lui Andre Agassi în fața lui Rainer Schüttler (6–2, 6–2, 6–1).

Cele patru finale de Grand Slam consecutive dintre surorile Williams

  • Roland Garros 2002: 7-5, 6-3 Serena Williams
  • Wimbledon 2002: 7-6(4), 6-3 Serena Williams
  • US Open 2002: 6-4, 6-3 Serena Williams
  • Australian Open 2003: 7-6(4), 3-6, 6-4 Serena Williams
Seria fantastică a finalelor surorilor Williams a fost întreruptă la Roland Garros 2003 de Justine Henin și Kim Clijsters, care au asigurat un duel sută la sută belgian pentru trofeu pe zgura pariziană. Surorile Williams s-au reunit rapid în finala Wimbledon 2003, apoi peste ani s-au mai înfruntat de trei ori cu trofeu de Grand Slam pe masă: la Wimbledon 2008 și 2009, plus Australian Open 2017.
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo