La 35 de ani, Roger Federer uimea din nou lumea tenisului, câștigând al 18-lea său titlu de Mare Șlem la doar șase luni după ce suferise o operație la genunchi. Elvețianul îl învingea în finală chiar pe marele său rival, Rafael Nadal, la capătul celui mai bun joc făcut împotriva spaniolului după ani de zile în care fusese dominat în meciurile directe.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Federer a fost nevoit să aștepte peste patru ani și jumătate pentru a adăuga lângă al 17-lea său titlu de Mare Șlem (Wimbledon 2012) trofeul cu numărul 18. Tenisul învățase deja lecția că este periculos să îl consideri pe Federer “terminat”, însă nimeni nu era pregătit pentru revenirea senzațională pe care elvețianul o reușea în 2017, după prima accidentare serioasă a carierei sale. Fără trofeu de mai bine de un an în circuit (din noiembrie 2015, de la Basel) și intrând pe tabloul principal la un Grand Slam din afara Top 10 pentru prima dată după 2002, Federer a surprins de la meci la meci, dând lovitura de grație într-o finală în care Nadal era văzut favorit.
Tenis
Fost număr 6 mondial, declarație surpriză: "Carlos Alcaraz e mai bun decât Nadal în multe feluri!"
IERI LA 10:33
Nu am cuvinte. Eram mulțumit chiar dacă pierdeam. Tenisul e foarte greu. Iată-mă în finală, câștigător. Sunt fericit.” | Roger Federer
Ambii jucători avuseseră adversari tari și meciuri fizice pe tabloul de la Australian Open, cu încărcătură emoțională. Deși ambele semifinalele avuseseră nevoie de set decisiv, Nadal stătuse din nou pe teren mai mult decât Federer, cu două ore în plus (4 ore și 54 minute a durat meciul Nadal – Dimitrov de vineri; 3 ore și 4 minute a durat meciul Federer – Wawrinka, de joi). În 2017, ca și în 2009, finala dintre cei doi mari rivali avea să fie câștigată cu seturile 1, 3 și 5. De această dată însă, Nadal lua seturile pare, cu 6-3, Federer impunându-se fără prelungiri în celelalte.
La final de Australian Open 2017, Federer trăgea linie cu o premieră în carieră: trei meciuri câștigate în set decisiv la un Grand Slam, un compliment în sine pentru recuperarea reușită:
  • Optimi: 6-7(4), 6-4, 6-1, 4-6, 6-3 cu Kei Nishikori
  • Semifinale: 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3 cu Stan Wawrinka
  • Finală: 6–4, 3–6, 6–1, 3–6, 6–3 cu Rafael Nadal

#MeciuriMemorabile Australian Open. 2017, punct de cotitură în rivalitatea Federer - Nadal

Mats Wilander aducea în discuție înaintea finalei faptul că Rafa domină emoțional match-up-ul cu Federer, însă lucrurile nu au stat așa în partida de pe Rod Laver Arena. Așa cum i se întâmplase în 2009 lui "FedEx", atunci când lista cu avantaje era lungă în dreptul său, Nadal nu a evoluat la nivelul așteptărilor în partida în care era considerat favorit.
Finala Australian Open 2017 a reprezentat momentul în care Federer a schimbat cursul rivalității sale cu Nadal. Bilanțul după 35 de meciuri directe era 23-12 în favoarea spaniolului, însă doar două partide se jucaseră după 2013. Ascensiunea formidabilă a lui Novak Djokovic și problemele de sănătate înfruntate de cei doi mari rivali au dus la o rărire considerabilă a duelurilor “Fedal”: după ce în 2006 se consumaseră șase episoade, au fost cinci în 2007, câte patru în 2008, 2011 și 2013, iar în 2014 și 2015 a existat câte un singur duel Federer / Nadal. Apoi niciunul în 2016.

#MeciuriMemorabile Australian Open | 2017: Nadal – Federer, revanșa care a resetat rivalitatea

După ce a câștigat prima semifinală Australian Open 2017, referindu-se la un potențial duel cu Nadal, Federer spunea o poveste ce le-a făcut pielea de găină fanilor tenisului de pretutindeni: "Cred că niciunul dintre noi nu se gândea că ne-am putea întâlni aici (n.r. în finală). În urmă cu câteva luni (n.r. – în octombrie 2016) am fost la Mallorca să inaugurăm împreună academia lui de tenis și i-am spus: <<îmi doresc să fi putut juca un demonstrativ, ceva>>.Dar eu eram într-un picior, iar el avea o accidentare la încheietură, așa că am jucat doar mini-tenis cu niște juniori, spunându-ne: <<e tot ce putem face acum>>. După câteva luni, am putea să ne înfruntăm în finala unui Grand Slam? Este cu adevărat un turneu special pentru noi."
Federer mai spunea: "A trecut glonțul pe lângă mine în ultimele zile. Acum, vine ultimul meci. Voi lăsa totul aici, în Australia, chiar dacă apoi nu voi mai putea merge cinci luni, ar fi ok. Rafa este cea mai mare provocare. Terenul ăsta îmi oferă însă șansa de a fi ofensiv. Probabil că sunt fanul lui numărul unu".
Dacă a contat acea întâlnire din octombrie, într-un moment în care ambii erau atât de vulnerabili? Federer și Nadal știu răspunsul, poate. Nadal cunoștea sentimentul de a nu putea juca nici măcar un demonstrativ din pricina accidentărilor. Federer însă, nu.
Federer a etalat în finală o tactică ultra-agresivă, a servit la cote extrem de înalte (20 de ași, 76% puncte câștigate cu primul serviciu), reușind să își adjudece și momentele decisive – inclusiv să revină de la 1-3 în setul decisiv, având procentaj superior lui Nadal la mingi de break convertite (30% - 24%). După exact 10 ani, Federer îl învingea din nou pe Nadal într-o finală de Grand Slam. Iar mai departe, elvețianul reușea tot după 10 ani să lege din nou victorii în fața marelui său rival, adăugând succesului de la Melbourne triumfuri în minimum de seturi la turneele Masters de la Indian Wells, Miami și Shanghai.
După trei ore și 37 de minute într-o atmosferă electrizantă pe Rod Laver Arena, Roger Federer dădea din nou frâu liber lacrimilor. Era meciul cu numărul 100 pe care îl juca la Australian Open și închisese finala cu cinci game-uri câștigate consecutiv
  • De la introducerea clasamentului mondial computerizat (1973), Roger Federer a devenit doar al doilea jucător după Mats Wilander (Roland Garros 1982) care învinge patru jucători din Top 10 în drumul către un trofeu de Mare Șlem.
  • Gaston Gaudio fusese ultimul jucător înaintea lui Federer care obținuse un titlu de Mare Șlem cu trei victorii în set decisiv pe parcursul celor două săptămâni de competiție.
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.

Australian Open 2021 - Acțiunea de la Melbourne revine pe Eurosport

Tenis
Top 5 cele mai tari meciuri din 2022 în ATP! Carlos Alcaraz, omul "partidelor de foc" din circuit
30/11/2022 LA 14:30
Tenis
Nadal promite că Federer va reveni pe teren: "Sunt încrezător că ne veți vedea jucând împreună!"
30/11/2022 LA 11:54