"Bănuiesc că… era inevitabil", declara John McEnroe la conferința de presă de după meci. Unul dintre cele mai inflamabile caractere din istoria tenisului, americanul devenea la Australian Open primul jucător din Era Open descalificat dintr-un Grand Slam pentru abateri repetate de la codul de conduită. Se întâmpla în 1990, în sferturile de finală, într-o zi de 21 ianuarie.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Zilele de glorie ale lui John McEnroe rămăseseră în urmă, în decada abia încheiată. Șapte titluri de Mare Șlem, patru finale pierdute. 170 de săptămâni petrecute pe primul loc în clasamentul mondial. Apoi 1985 era momentul în care magia se destrămase.
Tel Aviv Watergen Open
"Balkan Derby": Novak Djokovic – Marin Cilic, marea finală de la Tel Aviv, în direct pe Eurosport
ACUM 41 MINUTE
John McEnroe îl înfrunta pe Mikael Pernfors, un suedez cu patru ani mai tânăr. Americanul trecuse lin de primele trei partide, cedând doar 15 game-uri în total. Duelul cu Pernfors începuse în aceeași notă, McEnroe câștigând cu 6-1 un set pentru a șasea oară la Australian Open 1990.
Pernfors era genul de jucător care se pierde cumva în continuumul tenisului, deși în 1986 jucase finală la Roland Garros în compania lui Lendl, ajunsese până pe locul 10 ATP și avea deja două titluri câștigate în circuit, pe pământ american. Mikael Pernfors a fost singurul jucător care l-a învins într-o finală în 1988 pe noul copil-minune al circuitului, Andre Agassi, într-un sezon în care acesta câștiga 6 trofee: și o făcea chiar la Los Angeles! Numele său apare pe lista foștilor câștigători ai turneului Masters din Canada, în 1993.
  • La 1.73 m, Pernfors este cu 2 cm mai scund decât David Ferrer și 3 cm în plus față de “piticul atomic” al Top 10-ului mondial actual, Diego Schwartzman.
În acel duel din optimile Australian Open 1990, Mikael Pernfors și-a adjudecat setul secund în fața lui McEnroe, cu 6-4. "Mister You cannor Be Serious" primea un prim avertisment pentru comportament nesportiv, însă mai departe, într-un set trei disputat, s-a impus cu 7-5, revenind la conducerea partidei.
Pernfors conducea cu 4-2 în setul patru și încerca să împingă duelul în set decisiv, când John McEnroe a început o dispută cu arbitrul Gerry Armstrong, după ce acesta i-a dat din nou avertisment pentru spargerea rachetei. Pentru tiradă, John McEnroe a primit al treilea avertisment în partidă și, conform noilor reguli implementate începând cu acel sezon, a fost descalificat din turneu.

#MeciuriMemorabile | Cum a ajuns John McEnroe să fie descalificat de la Australian Open

Pe scurt, "arbitrul a aplicat regulamentul", după ce americanul a dat cu racheta de pământ și a înjurat ca o mitralieră minute bune, într-un meci în care încercase să intimideze o arbitră de linie, se răstise la spectatori, femei și sugari, tergiversase reluarea jocului, iar la un moment dat mai că își lovise adversarul cu o minge trimisă cu putere, la nervi. Însă firul evenimentelor este povestit în amănunt chiar de John McEnroe, în biografia "Serious".
"La 1-1 la seturi, nu am fost de acord cu o decizie a unei arbitre de linie și m-am dus la ea. Nu am spus nimic, stăteam pur și simplu în fața ei și o fixam cu privirea, bătând o minge în sus și-n jos din corzile rachetei. Arbitrul de scaun a anunțat 'avertisment, domnul McEnroe'. Mi s-a părut discutabil, așa că am protestat câteva clipe. Arbitrul s-a impus, eu m-am calmat și am câștigat setul trei", povestește John McEnroe.
La momentul respectiv, acest avertisment nu însemna prea mult. Însă "apoi, servind la 2-3 în setul al patrulea, am ratat un approach-shot cu forehandul. Deodată, în acea după-amiază australiană fierbinte - erau 135 de grade pe teren (n.r. – 135 grade Fahrenheit, echivalentul a 57 grade Celsius!) - am văzut roșu. Am dat cu racheta de pământ. Cadrul s-a crăpat. 'Abuz de rachetă, domnul McEnroe', a anunțat arbitrul. 'Punct penalizare'. Furia mea nu s-a domolit. M-am dus la arbitru, i-am spus cum mă simțeam un minut sau două, apoi am cerut să vină supervizorul turneului. Supervizorul a apărut imediat și a spus, calm, că un cadru de rachetă crăpat înseamnă penalizare automată. Atunci am depășit o nouă limită. În timp ce el se îndepărta, i-am făcut o sugestie extrem de vulgară, cu volumul dat la maxim. Un oftat profund al tribunei - McEnroe se autodepășise”, relatează mai departe cartea.
În secundele următoare arbitrul anunța "Abuz verbal, limbaj obscen, domnul McEnroe" și "Descalificare. Game, set, meci Domnul Pernfors".

Descalificat la Australian Open, McEnroe și-a luat singur apărarea. Într-un fel

John McEnroe vorbește în cartea sa destul de mult și detaliat despre multiplele incidente provocate pe terenul de tenis. Americanul spune că la un moment dat a realizat că "problema nu erau arbitrii de linie, ci eu". Marele Arthur Ashe îl sfătuia de fiecare dată când se întâlneau în Cupa Davis, ca un părinte: "nu te mai gândi la fiecare 'out' în parte, pentru că atunci când tragi linie, este un echilibru în toate”.
În mod particular despre sfertul de la Australian Open din 1990, americanul spune că, de fapt, nu și-a dat seama că regulile s-au schimbat astfel încât al treilea avertisment să îi aducă o descalificare.
"Pledez că am făcut o idioțenie, dar și pentru ignoranță. Dacă vă uitați cu atenție la cariera mea, veți observa că de multe ori am ajuns până în acel punct în care să fiu la o sancțiune distanță de descalificare. Cu toate acestea, singura dată când am trecut peste acea linie, literalmente nu mi-am dat seama că regula implicită a fost modificată, de la patru sancțiuni la trei. Da, mi-au zburat cuvintele din gură, dar credeam că voi merge mai departe, cu 2-4 pe tabelă, având totuși 2-1 la seturi. Eram încă convins că voi câștiga meciul. Când arbitrul a spus 'Game, set, meci', primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost că agentul meu, Sergio Palmeri, a uitat să îmi spună că s-a schimbat regula. Sunt convins că dacă aș fi știut regula cea nouă, m-aș fi stăpânit. Am mai călcat strâmb, dar întotdeauna am știut exact cum stau și unde să mă opresc", explică McEnroe în biografie.
Iar mărturisirea sa este confirmată de reacția avută în acea zi de 21 ianuarie 1990: vulcanicul John McEnroe era împietrit când arbitrul termina de pronunțat "sentința", după cum relatează New York Times. "Buzele încleștate, o scuturare discretă a capului înfășurat în bandană, privirea pironită câteva secunde în timp ce mâinile încremeniseră pe șolduri".
McEnroe acceptă că "mulți consideră că ar fi trebuit să fiu descalificat în mai multe meciuri", însă sfertul de finală de la Australian Open rămâne singurul meci de simplu pe care americanul l-a pierdut în această manieră.

#MeciuriMemorabile Australian Open | John McEnroe: per(n)forarea și profanarea (1990)

John McEnroe, o relație complicată cu Australian Open

Nu este un secret faptul că, în trecut, Australian Open era un Grand Slam evitat de mulți dintre jucătorii de top. Drumul istovitor, temperaturile extrem de ridicate, dar și plasarea turneului în luna decembrie îl făceau neatractiv.
John McEnroe avea să ajungă la Australian Open abia în 1983, după ce organizatorii încercaseră timp de cinci ani să îl convingă să participe. În acel an, competiția a început pe 29 noiembrie și s-a terminat pe 11 decembrie, iar americanul a simțit că nu mai poate refuza pe motivul clasic că nu dorește să fie la un Grand Slam "minor" în celălat capăt al lumii de Crăciun. Favorit doi pe tablou, McEnroe avea să fie învins în semifinale, la primul duel "tare", de către suedezul Mats Wilander (4-6, 6-3, 6-4, 6-3).
McEnroe a fost motivat să participe în sfârșit la Australian Open de faptul că argentinianul Guillermo Vilas sau americanul Johan Kriek aveau câte două titluri câștigate pe iarba de la Antipozi (turneul se ținea în acea vreme la Kooyong) și mărturisește în biografie că simțea că poate câștiga ediția 1983. El consideră că s-a relaxat însă prematur înaintea semifinalei, după un antrenament în care avusese o revelație văzându-l pe Peter McNamara cum se chinuie din cauza unei accidentări nerefăcute la genunchi. Ironia sorții: peste noapte, americanul s-a trezit cu o durere de genunchi, a început meciul cu Wilander cu bandaj la genunchi și a pierdut în patru seturi.
Următoarea sa vizită la Australian Open a venit în 1985, la îndemnul marelui său rival Bjorn Borg. McEnroe a mers în Australia împreună cu tânăra sa soție, Tatum, însărcinată. John McEnroe nu era într-o stare mentală prea bună, iar când în holul hotelului la care a fost dus de către oficiali a găsit o hoardă de paparazzi, a înnebunit. Nici camera în sine nu l-a mulțumit, iar când americanul a plecat în căutarea managerului hotelului pentru a "rezolva problema", a intrat într-o capcană pregătită de jurnaliștii care vânau cadre incendiare. Provocat, McEnroe l-a asaltat pe primul fotograf pe care i-au căzut ochii, l-a prins de guler, iar în câteva secunde presa internațională avea servit subiectul ce avea să facă înconjurul lumii, cu jurnalistul trântit pe canapea și un tenismen încurcat privind îngrijorat.
Paparazzii australieni aveau să îi provoace aceeași durere și în 1990, când omul care a făcut celebră sintagma "You Cannot Be Serious" a simțit cum fotografii vânează imaginea care să ilustreze definitiv "demolarea lui McEnroe".
Despre Australian Open 1985, McEnroe spune că "timp de zece zile s-a chinuit să piardă". Evident, acest lucru a fost valabil în primele două tururi, contra sud-africanului Visser și a nigerianului Odizor. În optimi însă, McEnroe a luptat cu toate forțele pentru a trece de Henri Leconte, după ce francezul câștigase două dintre primele trei seturi și se detașase aparent decisiv la 4-2. McEnroe a forțat intrarea în tie-break, unde a revenit din nou după ce fusese condus cu 5-1. Zdrahonul de 100 kg și 1,98 m "Boba" Zivojinovic, din Yugoslavia, a fost cel care a pus capăt nefericirii lui McEnroe, în sferturi, cu o revenire de ținut minte: 2-6, 6-3, 1-6, 6-4, 6-0.
https://i.eurosport.com/2019/08/30/2665470.jpg
În total, McEnroe a participat de cinci ori la Australian Open, iar după meciul epic din 1990, soldat cu descalificare, a mai revenit la "Aussie Open" doar în 1992, când după o superbă victorie în turul trei în fața deținătorului titlului, Boris Becker (6-4, 6-3, 7-5), a plătit pentru faptul că a scăpat din mână hățurile partidei cu spaniolul Emilio Sanchez în optimi. După două seturi în care și-a pus în practică tactica agresivă aproape perfect, McEnroe a început să dea semne de oboseală, reușind să închidă meciul abia după patru ore și 41 de minute, 7-5, 7-6 (4), 4-6, 2-6, 8-6, la a șasea minge de meci avută și doar după ce înfruntase trei mingi de meci ale spaniolului. La 32 de ani, McEnroe a zăcut o oră și jumătate cu perfuzii în venă pentru a lupta cu deshidratarea după acel meci, a fost "carne de tun" în partida următoare pentru Wayne Ferreira (triplu 6-4), iar până la finalul acelui sezon își anunța și retragerea din tenis.
Tel Aviv Watergen Open
Rezumatul partidei Djokovic - Safiullin! Sârbul s-a impus în două seturi și e în finală la Tel Aviv
ACUM 11 ORE
Sofia Open
Sinner aproape de o accidentare groaznică! Italianul s-a retras din meciul cu Rune, de la Sofia
ACUM 11 ORE