Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Iga Swiatek, apel la toți fanii tenisului în privința lui Rafa Nadal: "Vreau doar să o ia mai ușor"

Nicu Savin

Publicat 27/04/2024 la 11:02 GMT+3

Iga Swiatek a debutat cu o victorie la turneul WTA 1000 de la Madrid, 6-1, 6-4 cu Xiyu Wang. La conferința de presă de după meci, poloneza a vorbit deschis despre mai multe subiecte din tenis, printre care și posibilitatea ca Rafa Nadal să se retragă cât de curând. Liderul circuitului WTA a făcut apel la fani să ceară mai puțin de la "Matador", pentru că sănătatea lui e mai importantă.

Rafa Nadal and Iga Swiatek

Credit imagine: Getty Images

Iga Swiatek s-a oprit în sferturi la Stuttgart, unde a fost învinsă de Elena Rybakina, iar acum încearcă să câștige primul său titlu pe zgură din acest an la Madrid. Debutul a fost impecabil, liderul WTA impunându-se fără emoții în fața chinezoaicei Xiyu Wang, scor 6-1, 6-4.
La conferința de presă de după meci, poloneza a fost asaltată de întrebări diverse, printre care și cea legată de situația lui Rafa Nadal, care nu este la un nivel fizic optim și azi ar putea juca ultimul său meci al carierei la Caja Magica, dacă va fi învins de Alex De Minaur în turul secund.
Swiatek a declarat mereu că Rafa e idolul său și este conștientă că cel mai bun jucător de zgură din istorie se află într-o perioadă dificilă și depune eforturi mari pentru a-și mai da o șansă la cel mai înalt nivel. Înainte de turneul de la Madrid, Nadal a dezvăluit că joacă în capitala Spaniei doar pentru că este vorba despre un turneu special pentru el și că dacă se va simți la fel în săptămânile următoare nu va fi prezent la Roland Garros.

Iga Swiatek, mesaj superb despre Rafa Nadal

Evident, fanii din toată lumea își doresc să-l vadă cât mai mult timp pe Rafa pe teren, dar Swaitek a făcut apel la iubitorii tenisului să nu mai pună atâta presiune pe iberic și să-l lase să decidă în liniște cât timp își va continua cariera, pentru că sănătatea sa este mai importantă decât orice.
"Nu vreau să vorbesc despre posibilitatea ca acesta va fi ultimul meci sau turneu al lui Nadal, deoarece este decizia lui și îi este greu. Este foarte profesionist, dar nu știu cum ar răspunde creierul meu dacă aș ști că joc ultimul meu meci. Vreau doar ca oamenii să o ia mai ușor și să-l lase să o facă în felul lui. Oamenii se așteaptă ca el să facă ceva spectaculos, dar sincer, Rafa trebuie să aibă grijă de el și sper să facă acest lucru", a spus Swiatek, citată de puntodebreak.com.
Rafa Nadal nu a avut probleme în primul tur de la Madrid, învingându-l cu 6-1, 6-0 pe americanul Darwin Blanch, un jucător cu peste 21 de ani mai tânăr. Misiunea ibericului va fi mult mai dificilă în turul secund, unde va da piept cu Alex De Minaur, cel care l-a învins săptămâna trecută la Barcelona (7-5, 6-1).

Carlos Moya, încrezător că Rafa Nadal va juca mai bine la Madrid în fața lui De Minaur

Dacă Nadal a spus clar că nu e la 100% din punct de vedere fizic și nu are așteptări prea mari de la următorul meci, antrenorii săi sunt mult mai optimiști. Atât Carlos Moya, cât și Marc Lopez și Gustavo Marcaccio, sunt îăncrezători că vom vedea o îmbunătățire în jocul lui Rafa față de săptămâna trecută la Barcelona.
Carlos Moya a fost primul care a luat cuvântul și a vorbit despre meciul de ieri cu Darwin Blanch: "Ieri știam că este un meci în care trebuie să intrăm în ritm, că adversarul poate simți greutatea jocului. Trebuia să fie solid și așa a fost. În mijlocul competiției, pe măsură ce trec meciurile, vedem mai bine ce e de îmbunătățit. În acest moment, informațiile pe care le avem sunt de bază, cât mai puține. Joacă până la urmă ultimele meciuri ale sale în circuit. Trebuie să fie o oportunitate pentru cei care îl vor vedea pe teren. Magia pe care o are, cu prezența lui. Trebuie să îi aducem omagiul pe care îl merită. Mulți oameni nu îl cunosc personal, dar l-au perceput ca pe cineva din familia lor. E ca și cum ar fi mâncat cu ei în casele lor. Trebuie să te bucuri de timpul care ți-a mai rămas pe teren, să-l prețuiești și să știi că repetarea unui astfel de eveniment este foarte greu de realizat. Adrenalina pe care o simte în aceste zile, asta nu va mai fi simțită din nou și se bucură de ea. Este ceva ce îți lipsește atunci când nu ești activ. Este una dintre marile vedete ale acestui sport, care se va retrage, și este foarte frumos să îl văd. Mi-am schimbat rutina pentru a-l vedea".
Vorbind despre duelul cu De Minaur, Moya a adăugat: "Va fi un meci diferit de cel de la Barcelona. Acolo nu l-a văzut pregătit împotriva unui rival ca Alex. Cred că mâine va fi un pic diferit. Fără a fi ideal, cred că îl vom vedea pe Rafa care a stat 8 zile și că fiecare minut petrecut pe teren este un minut de îmbunătățire. A petrecut mai multe ore pe teren între timp, acum este mai în formă. Cred că mâine putem avea un meci mai competitiv decât zilele trecute. Nu știu dacă va câștiga, dar în cadrul echipei suntem mai siguri de ceea ce putem vedea. Va fi mai bine decât ce am văzut săptămâna trecută".
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo