Cu 20 de turnee de Grand Slam în palmares (record absolut, împărțit cu Federer), al doilea la numărul de turnee de Masters în istorie (după Djokovic) și dublu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, Nadal pare un sportiv perfect și complet. Totuși, "Matadorul" nu a reușit să se impună niciodată la Turneul Campionilor. Lucru absolut justificabil, deși a pierdut, de-a lungul timpului, două finale (la Federer și Djokovic). În sală și pe cea mai rapidă suprafață din circuit, Rafa are probleme. Nu își poate impune jocul de cadență, adversarii găsind mai ușor punctele decisive și, mai important, forehandul său unic, cu atât de mult top-spin, își pierde mult din efectul avut în aer liber.
De-a lungul timpului, multe voci au susținut că, fiind un Turneu al Campionilor, suprafața ar trebui să se schimbe, astfel încât pe termen lung și jucătorii care se simt mai bine pe suprafețele lente să aibă șansă. E exact ce se întâmplă în ciclism la Campioanele Mondiale, când traseul se schimbă permanent, oferind șanse sprinterilor, puncheurilor, oamenilor de clasice și chiar cățărătorilor.

Nadal, întrebat de suprafața de joc, după Turneul Campionilor 2020

Tenis
Top 5 cele mai tari meciuri din 2022 în ATP! Carlos Alcaraz, omul "partidelor de foc" din circuit
ACUM 3 ORE
Nadal și-a făcut în numeroase rânduri cunoscut punctul de vedere, dar oficialii ATP nu s-au gândit să schimbe suprafața. Aceasta e aceeași din 2006, iar Rafa pare tot mai împăcat cu ideea că nu va bifa și acest turneu în cariera sa absolut fantastică.
Întrebat după Turneul Campionilor 2020 pe marginea subiectului, spaniolul nu a vrut să redeschidă o rană adâncă, considerând probabil că ar fi lipsit de fair-play să vorbească despre suprafață după o înfrângere. Nadal a explicat că eșecul în fața lui Medvedev, în semifinale, are cauze obiective și sunt legate de lipsa lui de concentrare în momentele esențiale.
"Nu e momentul să spun asta acum. Am mai făcut-o, dar acum nu e potrivit să vorbesc despre suprafață. Am ajuns până în semifinale, am avut șanse să mă calific în ultimul act, dar nu am jucat suficient de bine în momentele cheie ale unui meci foarte echilibrat. Alte lucruri nu contează acum. Știți foarte bine opinia mea personală în legătură cu suprafața, dar am acceptat situația care este în prezent", a spus Nadal, citat de tennisworldusa.
Din 2021, Turneul Campionilor se va muta la Torino, dar condițiile vor fi similare cu cele de la Londra. Se va juca tot în sală și pe aceeași suprafață.
Tenis
Nadal promite că Federer va reveni pe teren: "Sunt încrezător că ne veți vedea jucând împreună!"
ACUM 6 ORE
Tenis
Casper Ruud a bifat prima victorie a carierei în fața lui Nadal! Ce "l-a încurcat" pe Rafa
28/11/2022 LA 15:52