Ajuns la 34 de ani, Nadal a avut un ghinion imens de-a lungul carierei. Practic, exceptând anul 2015, în fiecare dintre sezoanele petrecute în circuitul ATP, Rafa "a avut parte" de cel puțin o accidentare.
Cele mai mari probleme le-a avut la genunchi, dar ambiția fantastică l-a ajutat de fiecare dată să revină la cel mai înalt nivel și să egaleze recordul all-time de Grand Slamuri, deținut până la Roland Garros 2020 de Federer.
În multe momente, specialiștii au opiniat că "Matadorul" e prea măcinat de accidentări pentru a continua la cel mai înalt nivel, însă Rafa i-a contrazis prin rezultate. Totuși, pentru a rămâne și în următorii ani în circuit, ibericul are nevoie să își aleagă cu grijă turneele și să nu își solicite prea mult organismul.
Australian Open
Motivul pentru care jucătorii ce excelează la serviciu vor fi avantajați la Australian Open 2023
IERI LA 17:19
În 2020, numărul doi mondial a participat la doar 7 turnee, e adevărat și în condițiile unui sezon modificat fundamental de coronavirus. Totuși, în viitor Nadal va alege cu mare grijă turneele la care merge, lăsând de înțeles că va participa doar la Grand Slamuri și la unele Mastersuri, astfel încât să se protejeze de accidentări.
"Trebuie să fiu inteligent cu programul pe care o să îl am la anul și, în general, în viitor. Acesta este planul pe care l-am pus la punct împreună cu echipa mea, să alegem anumite obiective și să particip la turneele care mă ajută să ajung în formă maximă la competițiile pe care le considerăm cele mai importante. Știm foarte bine ce e indicat pentru a-mi prelungi cât mai mult cariera și ne ghidăm după aceste lucruri", a spus Nadal după înfrângerea cu Thiem, de la Turneul Campionilor.

Nadal: "Nu o să evoluez împotriva corpului meu"

La Londra, Rafa are un dublu obiectiv: va încerca să câștige în premieră Turneul Campionilor, dar va căuta pe cât posibil să își mențină poziția a doua la final de 2020.
Dominic Thiem, care l-a învins ieri după o bătălie echilibrată, terminată în urma a două tie-breakuri, e deja în semifinalele competiție și ar putea termina anul pe poziția secundă.
Nadal a admis că și-ar dori să încheie 2020 pe locul secund, dar spune că ierarhiile nu mai contează atât de mult pentru el în acest moment. Tot planul e construit pentru a fi în formă la turneele de Grand Slam, astfel că e conștient că îi va fi foarte greu să amenințe poziția lui Djokovic, un adevărat metronom.
"Aș prefera să termin pe locul 2 decât pe 3 anul 2020, normal. Dar știți care e poziția mea, am mai spus-o de multe ori, nu mă interesează foarte mult ierarhiile. Nu o să joc la mai multe turnee doar pentru a avea o șansă în plus să termin pe locul 1. Nu o să evoluez împotriva corpului meu și împotriva viitorului meu în tenis. Dacă voi juca bine în turneele la care particip, atunci voi avea și o poziție bună în clasament. Dacă va fi să fiu pe locul 1, e excelent. Dacă termin un sezon pe 3, tot e un lucru pozitiv, nu? Înseamnă că am avut un an bun dacă sunt între cei mai buni 3 din lume", a mai spus Nadal.
Rafa are nevoie de o victorie în duelul cu Tsitsipas, de joi, pentru a se califica în semifinalele Turneului Campionilor.
Programul de azi de la Londra (în direct pe Eurosport):
  • Zverev - Schwartzman - ora 16:00
  • Djokovic - Medvedev - ora 22:00
Tenis
Fost număr 6 mondial, declarație surpriză: "Carlos Alcaraz e mai bun decât Nadal în multe feluri!"
01/12/2022 LA 10:33
Tenis
Top 5 cele mai tari meciuri din 2022 în ATP! Carlos Alcaraz, omul "partidelor de foc" din circuit
30/11/2022 LA 14:30