Naomi Osaka a devenit a treia jucătoare după Serena Williams și Angelique Kerber care câștigă un al treilea titlu de Grand Slam din 2010 încoace, dar și prima jucătoare din ultimii 26 de ani care triumfă în finala de la US Open după ce a cedat primul set.
Pe scurt, Osaka a revenit în finală după un start lent de meci și a reușit să treacă linia de finiș lovind din ce în ce mai aspru și precis, cu 34 de lovituri câștigătoare - cu patru mai multe decât a reușit bielorusa, care a condus cu 7-5 la acest capitol în statistică după primul set. De asemenea, Osaka a redus zdravăn numărul de greșeli neforțate de-a lungul partidei pentru a se impune: la final de meci a contabilizat 26 de greșeli neforțate, 13 dintre acestea venind în primul set.

Naomi Osaka, campioana US Open 2020. Startul de meci i-a aparținut însă Azarenkăi

Tenis
Simona Halep, prima confirmare pentru 2022! Unde va participa în premieră + anunțul organizatorilor
ACUM 2 ORE
Venită după o primă victorie în 11 dueluri cu Serena Williams în Grand Slam-uri, Azarenka a început finala cu Osaka debordând de încredere și energie, ca din tun, reușind să domine autoritar un prim set în care a ratat un singur prim serviciu din 17 jucate și în care a greșit neforțat doar de trei ori. Osaka nu a ținut pasul, pierzându-și serviciul de trei ori în cele 26 de minute ale setului inaugural, unul în care a greșit de 13 ori, ajungând să dea cu racheta de pământ din frustrare.
Azarenka a părut că se îndreaptă spre o victorie de rutină, după ce și-a prelungit seria câștigătoare la șase game-uri, în start de set doi. Condusă cu set și 2-0, Osaka a ridicat însă clar nivelul de joc, lovind mai ferm cu dreapta, în timp ce greșelile s-au strecurat în jocul bielorusei.
Nipona a recuperat astfel break-ul, apoi, după un interval cu două ture line pe lansarea fiecăreia dintre finaliste, a declanșat atacul decisiv, profitând de un rever devenit brusc vulnerabil al Vikăi. Naomi Osaka a preluat în premieră conducerea pe tabelă după game-ul al șaptelea al setului doi, la 4-3, legând pe mai departe patru game-uri consecutive pentru a trimite partida în set decisiv. Ultimul game al setului doi a fost un duel crâncen de nouă minute, Osaka revenind de la 40-15 pe lansarea bielorusei și încheind conturile după 16 schimburi de mingi, cu un winner de rever înțepat de pe linia de fund a terenului.
Per total, lucrurile au semănat dureros de mult pentru Azarenka cu duelul direct cu Osaka din turul doi de la Roland Garros 2019, când a fost învinsă, tot cu 6-3 în set decisiv, după ce a condus tot cu set și break în doilea (6-4, 4-2), având în plus și minge pentru dublu break în actul secund.
La Flushing Meadows, Azarenka a condus 6-1, 2-0 și 40-30, însă Osaka a prins ritmul la serviciu la jumătatea setului doi, a început să domine schimburile de pe linia de fund a terenului (15-8 la final de meci în schimburi de 9+ lovituri) și, în cele din urmă, a fost mai puternică mental în decisiv, reușind primul break și o desprindere la 4-1, apoi parând revenirea bielorusei și reușind un nou break, după ce Azarenka a avut minge de 5-5.

Naomi Osaka versus Victoria Azarenka. Ce am văzut în finala US Open 2020:

  • Două jucătoare cu câte două titluri de Grand Slam în palmares, față în față. Diferența majoră: Naomi Osaka nu a fost învinsă în vreo finală la turneele de Mare Șlem (fiind, în fapt, neînvinsă începând cu faza sferturilor de finală în Grand Slam-uri), în timp ce Azarenka jucase patru finale și a obținut doar două trofee, fiind la 50% cu procentajul de reușită (a câștigat 2 din 2 finale jucate la Australian Open, însă a pierdut 2 din 2 finale la US Open - de fiecare dată în fața Serenei Williams).
  • Finala de care nu am avut parte în urmă cu două săptămâni, la Western & Southern Open, în turneul "de la Cincinnati", după ce Osaka s-a accidentat la coapsă, oferindu-i Azarenka primul titlu al acestei a doua etape a carierei sale, după naștere.
  • Ultima jucătoare care a reușit să câștige titlul în turnee de Mare Șlem consecutive, față în față cu o sportivă care, după ce a devenit mamă, a revenit într-o finală de Grand Slam după șapte ani.
  • O jucătoare, Naomi Osaka, care a devenit a cincea jucătoare care câștigă primele sale trei finale de Grand Slam ale carieriei (performanță atinsă anterior de Virginia Wade, Jennifer Capriati, Lindsay Davenport și Monica Seleș – care a câștigat primele șase finale de Grand Slam disputate). Și o sportivă care încerca, la exact 11 ani de la succesul lui Kim Clijsters din 2009, să devină prima mămică învingătoare într-un turneu de Mare Șlem, la simplu.
  • Un duel între jucătoare cu parcursuri impresionante la New York. În drumul spre finală, Azarenka a învins patru capi de serie (Sabalenka, Muchova, Mertens și Serena Williams), cedând doar două seturi. Osaka nu a avut de înfruntat aceleași adversare cu nume, însă a cedat până în finală un set în plus, petrecând și o oră în plus pe teren (10 ore 26 minute, față de 9 ore 23 minute).
  • Un duel între principala activistă a tenisului în campania #BlackLivesMatter și jucătoarea care a obținut o importantă schimbare de regulament pentru proaspetele mămici din circuitul WTA.
  • Un duel între Osaka și Azarenka, început de la 2-1 la "directe" pentru niponă. Vika și-a adjudecat primul meci direct, la Australian Open-ul care este cel mai bun Grand Slam al său, în timp ce Naomi a triumfat apoi în două dueluri directe pe zgură.
Australian Open
Novak Djokovic va juca, aproape sigur, la Australian Open! Numele sârbului, pe lista participanților
ACUM 10 ORE
Tenis
Teng Biao, un cunoscut disident chinez, anunț îngrijorător despre Peng Shuai, la CNN
ACUM 12 ORE