Jurnaliștii Eurosport Italia au acordat note jucătorilor de tenis pentru anul 2020: cum era de așteptat, laurii merg către Djokovic – care a terminat pentru a șasea oară în carieră sezonul pe primul loc în clasamentul mondial și Nadal – care a obținut al 20-lea titlu de Mare Șlem al carierei, egalând recordul lui Roger Federer.
În 2020 s-a jucat puțin, din cauza pandemiei de coronavirus: doar trei dintre cele patru turnee de Grand Slam. Rusia a avut un cuvânt greu de spus, cu doi jucători în Top 8 ATP la final de an, prin Rublev – care a adunat cele mai multe trofee (5) și Medvedev – care a câștigat Turneul Campionilor.

Nota 10... evident, Djokovic și Nadal

Tenis
Novak Djokovic, considerat favorit cert la Australian Open 2023! "E cel mai bun și merită"
ACUM 17 ORE
Djokovic și Nadal păstrează supremația în ATP; chiar dacă austriacul Dominic Thiem s-a apropiat la 725 puncte ATP de Nadal, iar clasamentul punctelor acumulate în 2020 arată că austriacul i-a prins din urmă pe cei doi. Djokovic și Nadal au dovedit însă că, atunci când contează cu adevărat, au o ligă a lor. Nole s-a impus în fieful său de la Australian Open, Nadal – în al său, la Roland Garros. Sârbul a adunat cele mai multe victorii în sezon (41), cele mai multe victorii versus adversari din Top 20 (17) și cele mai multe puncte ATP, 6855. Fără episodul descalificării lui Djokovic de la US Open, lucrurile ar fi fost, probabil, și mai clare pentru toată lumea, notează jurnaliștii Eurosport Italia.
https://i.eurosport.com/2020/11/17/2938201.jpg

Nota 9... premiera lui Thiem

A rupt hegemonia granzilor Nadal și Djokovic, însă deși per total a avut cele mai multe meciuri câștigate în Grand Slam-uri, nu poți trece cu vedere faptul că Thiem a speculat o oportunitate rară. Thiem a mers însă grozav și în Australia (finală), apoi a făcut meciuri mari la Turneul Campionilor - unde în cele din urmă a pierdut finala. Clasamentul virtual al punctelor pe 2020 ne spune clar un lucru: după Djokovic, a existat Thiem în acest an ciudat. Pe scurt, 2020 l-a consacrat pe austriac printre marii campioni. Și nu există nicio îndoială cu privire la acest lucru.
https://i.eurosport.com/2020/09/17/2888476.jpg

Nota 8... armata Rusiei

Medvedev și Rublev primesc, împreună, aceeași notă. Daniil și-a salvat sezonul cu o evoluție de nota zece în dubla Paris Masters – Turneul Campionilor. Pe de altă parte, Rublev este aici, pentru că la fel ca Djokovic a câștigat 41 de jocuri anul acesta, inclusiv 5 din 5 finale: niciunul ca el. O explozie pe care mulți o așteptau. Pe scurt, dincolo de Djokovic, Nadal și Thiem, este dificil să găsești pe cineva mai merituos decât cei doi ruși.
https://i.eurosport.com/2020/11/23/2942263.jpg

Nota 7... explozia lui Jannik Sinner

A urcat 41 de poziții în clasament comparativ cu locul de pe care a început sezonul. Dacă 2020 ar fi fost un an în care clasamentul s-ar fi calculat în sistem clasic, Sinner ar fi închis chiar în Top 20. A câștigat primul său titlu ATP. L-a făcut pe Nadal să transpire la Paris. A arătat îmbunătățiri uriașe și are încă mult potențial de a mai crește. Este mândria Italiei, la doar 19 ani.
https://i.eurosport.com/2020/11/14/2936816.jpg

Nota 6... Auger-Aliassime

Vorbind despre tineri cu potențial, 2020 a fost pentru canadian un an... atipic. Nu a suferit, dar nici nu a strălucit. A pierdut toate cele trei finale ATP pe care le-a jucat: ce concluzie va trage de aici? E pe calea cea bună sau a fost o situație din care ar fi putut obține mai mult, având în vedere că a fost învins de adversari puternici, dar nu imposibili, precum Monfils, Tsitsipas și Zverev? De asemenea, el rămâne cel mai bine clasat jucător care nu a câștigat încă un turneu și nu a jucat niciodată măcar un sfert de finală în Grand Slam-uri.

Nota 5... Stefanos Tsitsipas

Faptele: a jucat finale, la Dubai, Marsilia și Hamburg. Dar asta se așteaptă de la Tsitsipas? Nu. El a fost așteptat să livreze în Grand Slam-uri, acolo unde a dezamăgit atât în ​​Australia, cât și la US Open. Momentul de strălucire al lui Stefanos rămâne meciul cu Djokovic de la Roland Garros, când a fost aproape să întoarcă de la 0-2 la seturi, însă în cele din urmă a pierdut. Anul 2019â, cu titlul de la Turneul Campionilor, i-a dat o aură, iar Tsitsipas nu a confirmat așteptările mărețe.Pe scurt, anul s-a încheiat cu aceeași întrebare care a fost pusă deja și în urmă cu un an: Cine este Tsitsipas? Unde este? Puternic? Foarte puternic? Un mare potențial?
https://i.eurosport.com/2020/11/02/2927189.jpg

Nota 4... Matteo Berrettini, care nu a reușit să confirme

Se spune întotdeauna că este mai greu să te menții în top decât să ajungi acolo. Iar sezonul lui Matteo Berrettini este probabil cea mai bună dovadă în acest sens. Se așteptau mai multe de la Matteo și el însuși este conștient de asta. Au existat și circumstanțe atenuante: de la o anumită uzură fizică și probleme cu gleznele, la situația generală complicată a lui 2020. El are cel mai slab bilanț victorii / înfrângeri din Top 10, 9-6.

Nota 3... Fabio Fognini

2020 a fost un an pe care Fabio Fognini trebuie să îl uite cât mai repede, rezultatele sale fiind clar influențate de accidentarea suferită. Bilanțul său este nemilos: doar 5 victorii și 10 înfrângeri, un singur jucător din Top 50, Basilashvili, având un bilanț mai slab (14 înfrângeri din 18 meciuri). Fognini va ataca însă sezonul 2021 cu o echipă nouă și are șanse să se revanșeze, scriu jurnaliștii italieni. Modificarea formulei de calcul a clasamentului mondial îl ajută pe Fognini, care a rămas pe locul 17 în lume.

Nota 2... Kyrgios, pur și simplu figurant de la mantinelă

Talentatul australian a jucat opt meciuri și jumătate: la ATP Cup, la Australian Open, pentru ca apoi la Acapulco să clacheze fizic. După accidentare, criza sanitară din Australia l-a scos din joc pe Kyrgios, acesteia adăugându-i-se probleme de ordin personal. 2020 parcă nici nu a existat pentru el.
https://i.eurosport.com/2020/08/21/2867810.jpg

Nota 1... lupta internă din tenisul masculin

Tenisul militează, oficial, pentru unitate. Însă lupta internă este reală și mai palpabilă decât oricând. Djokovic a înființat un sindicat paralel, celebrul PTPA, o organizație ce promite enorm, ca un politician, dar care nu a oferit lucruri concrete. Cel puțin deocamdată. Sârbul a lansat acuzații înspre ATP. În plus, șefii tenisului s-au trezit cu șah-mat când Federația Franceză a mutat de capul ei turneul de la Roland Garros. Negocierile ulterioare au mai împins uhn pic turneul, însă poziția de forță adoptată de Roland Garros poate dăuna pe termen lung. Concurența dintre Grand Slam-uri a devenit și mai crâncenă, turneele mici se simt înghițite, iar acțiunea pe cont propriu a devenit colacul de salvare pentru mulți organizatori. ATP-ul totuși a reușit să programeze imcomparabil mai multe turnee post-pandemie decât WTA-ul, privat de sprijinul Asiei. A existat confuzie. Și senzația este că vor fi mai multe.

Nota 0... Covid-19

Motivele sunt evidente. Noul coronavirus și-a pus amprenta asupra sezonului de tenis mai mult decât orice jucător, dar în mod negativ. Iar unda de șoc se va resimți și mai departe, asupra următorului sau următoarelor sezoane.
Tenis
Nick Kyrgios s-au autoproclamat "cel mai bun antrenor" al anului 2022! Argumentele australianului
01/12/2022 LA 12:13
Tenis
Presezon plin de evenimente în tenis! Unde vor evolua Alcaraz, Swiatek și Djokovic în decembrie
01/12/2022 LA 11:27