Anul 2022 a fost unul al ciudățeniilor în clasamentul ATP. Novak Djokovic, care a dominat copios ierarhia în ultimii ani, a coborât până pe locul 7, după ce nu și-a putut apăra titlul la Australian Open și a fost nevoit să vadă cum 2000 de puncte îi "zboară" din dreptul său, deși și-a apărat trofeul de la Wimbledon (nu s-au acordat puncte la All England Club 2022, dar cele cucerite în 2021 au fost "șterse").
Ca atare, Medvedev și-a păstrat poziția de număr unu mondial după Wimbledon, deși rusul nici măcar nu a avut voie să participe, ca urmare a războiului din Ucraina.
Acum, rusul ar putea ceda șefia în favoarea lui Zverev, în mai puțin de două săptămâni, deși germanul e accidentat. Pentru a fi sigur că nu e depășit, Medvedev are de îndeplinit unul dintre următoarele obiective la turneele care urmează:
Western & Southern Open
Campionul de la Montreal, OUT în turul 1 la Cincinnati! Kecmanovic, victorie mare cu Carreno-Busta
ACUM O ORĂ
1. Să facă finală la Los Cabos
2. Să ajungă în sferturi la Canadian Open
3. Să facă semifinală la Los Cabos și cel puțin turul 3 la Canadian Open
În teorie, Medvedev ar trebui să nu aibă probleme să apere punctele aferente competițiilor de mai sus, dar cum nu a mai jucat de pe 3 iunie, nimic nu e exclus. Ca atare, în măsura în care va prinde două turnee slabe la rând, Daniil va fi detronat de Zverev, care e în imposibilitatea de a juca.
Fie că va fi depășit la jumătatea lui august sau nu de Zverev, Medvedev nu are șanse mari să rămână pe locul 1 ATP pe termen lung. El are de apărat 3360 de puncte până pe 11 septembrie, o misiune aproape imposibilă.
În consecință, dacă nu va fi acum depășit de Zverev, rusul va ceda fotoliul de lider în viitorul apropiat, cel mai probabil lui Nadal, presupunând că "Matadorul" e apt să evolueze și să adune puncte la turneele din circuitul US Open Series.

Când revine Zverev în competiții?

Alexander Zverev se află în perioada de refacere, după accidentarea groaznică suferită în semifinala de la Roland Garros, din mai. Tenismenul neamț a confirmat că va participa la turneul ATP 500 de la Rakuten Open, care va avea loc la începutul lunii octombrie.
Anunțul a fost făcut chiar de organizatorii competiției, care au primit un răspuns afirmativ și din partea altor tenismeni, precum Casper Ruud, Kei Nishikori sau Shingo Kunieda. Este primul turneu la care Zverev își confirmă prezența, după accidentarea de la Paris, din meciul împotriva lui Rafael Nadal.
"Suntem încântați să anunțăm participarea următorilor jucători pentru Rakuten Open 2022; Alexander Zverev (numărul 2 mondial), Casper Ruud (numărul 6 mondial), Kei Nishikori, Shingo Kunieda. Biletele vor fi disponibile pe Rakuten Ticket începând cu 29 iulie (Vineri) la 10:00", este mesajul postat pe pagina oficială a competiției.
Asta nu înseamnă automat că Zverev a abandonat total ideea de a fi prezent la US Open, turneu care începe în fix o lună (29 august) și va fi în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player. În funcție de cum decurge recuperarea și cât de în formă se simte, neamțul ar putea fi prezent la Flushing Meadows, deși, trebuie spus, șansele ca acest lucru să se întâmple nu par foarte mari în acest moment.
Western & Southern Open
Rezumatul partidei dintre Berrettini și Tiafoe, câștigată de american după aproape trei ore de joc
ACUM 6 ORE