E imposibil, mai ales dacă te afli aici, să nu fi văzut sau să nu fi auzit despre incidentul care a cutremurat lumea tenisului mondial aseară, în timpul meciului din optimile de finală de la US Open dintre Novak Djokovic și Pablo Carreno-Busta. Un gest nechibzuit a aruncat în aer rețelele de socializare și totodată calculele privind șansele la titlu în "bula bulelor" de la Flushing Meadows. Liderul mondial din ATP a aruncat o minge la întâmplare în spatele lui, minge care a ajuns la arbitra de linie și a lovit-o în gât, fapt pentru care s-a prăbușit pe teren, acuzând dificultate în respirație.
Incidentul s-a întâmplat după ce Novak Djokovic își cedase serviciul, iar scorul s-a făcut 5-6 în manșa inaugurală a partidei. După ce a discutat minute în șir în preajma fileului cu supervizorul turneului și cu alți oficiali ai competiției, Novak Djokovic a fost descalificat. Acum, e esențial să înțelegem cum a fost luată această decizie. Sunt 100% de acord că sârbul trebuia sancționat pentru gestul care i-a adus descalificarea din turneu, însă este oare corectă pedeapsa primită? Nu știu ce să zic… Să luăm un caz asemănător, chiar recent, și să comparăm situațiile și mai ales tratamentele aplicate.
Australian Open
Jaqueline Cristian, prima victorie din carieră într-un turneu de Grand Slam
ACUM 11 ORE

Novak Djokovic, descalificat de la US Open. Cum a "beneficiat" Nole de tratament "special"

Săptămâna trecută, la turneul Masters de la Cincinnati, slovenul Aljaz Bedene s-a regăsit în aceeași situație. Nervos fiind, a trimis o minge înspre tribune, numai că mingea s-a oprit într-un cameraman aflat pe marginea terenului. Aș menționa totuși că intensitatea loviturii a fost superioară celei trimise de Novak Djokovic înspre doamna arbitră de linie. În final, slovenul s-a ales doar cu un avertisment din partea arbitrului de scaun. De ce? De ce nu a fost și el descalificat? Sau de ce nu a primit și Djokovic doar un avertisment?
Poate pentru că regulamentul se aplică doar atunci când ne amintim de el sau când ne convine. Motivul pentru care Djokovic a fost descalificat, iar Bedene doar avertizat stă în reacția persoanei vătămate. În timp ce cameramanul le-a spus oficialilor că este totul în regulă și nu s-a întâmplat de fapt nimic, doamna din meciul lui Djokovic a fost puternic afectată de ce tocmai i se întâmplase. Desigur, reacția doamnei a fost convingătoare, autentică aș zice. De fapt, aceasta a fost cheia care a declanșat descalificarea. În final, referitor la arbitra de linie, tot ce contează este că acum se simte bine și nu a avut nevoie de tratament de specialitate.
Trebuie precizat că arbitrul de scaun are o mare parte din vină, în opinia mea. În game-ul precedent, pe când se afla la retur, Novak Djokovic a irosit trei mingi de break, iar la ultima șansă ratată, a trimis cu putere o minge care s-a izbit de un panou publicitar aflat pe marginea terenului. Mă întreb, oare dacă arbitrul l-ar fi atenționat atunci pe Djokovic, s-ar mai fi întâmplat ce a urmat? Rămâne un mister.

Novak Djokovic, descalificat de la US Open. Demonizarea lui Nole continuă

Anul 2020 a pornit cum nu se putea mai bine pentru Novak Djokovic; a câștigat ATP Cup, a cucerit titlul la Australian Open, a reușit să se impună și la Dubai, dar apoi a venit pandemia și totul s-a oprit în loc. Nu asta a fost cea mai rea parte din sezonul lui Nole, ci decizia de a organiza Adria Tour, turneu care s-a transformat într-un focar de infecție cu COVID-19. Am crezut, la acel moment, că demonizarea lui Djokovic a atins pragul maxim. N-a fost așa. Asistăm azi la un alt linșaj mediatic, dar la dimensiuni superioare. De ce se întâmplă asta?
Când câștigi fără încetare, când ești tot mai aproape de a doborî noi recorduri, când ai totul pentru a deveni cel mai bun tenismen din istorie, începi să deranjezi. Nu poți să ai chiar așa… totul, nu? Numele lui Novak Djokovic atrage, generează interes și dacă nu ai fi văzut faza în urma căreia a fost descalificat, dar ai fi citit titlurile bombastice ale publicațiilor din toată lumea, ai fi putut crede cu ușurință că a fugărit pe cineva pe teren și i-a dat cu racheta în cap. Nu cred și nu pot fi de acord ca un campion atât de mare cum este Novak Djokovic să aibă parte de un asemenea linșaj mediatic. Dacă le zâmbește copiilor de mingi sau le dă atenție fanilor, atunci "încearcă să le câștige aprecierea", dar dacă dă cu racheta de pământ sau se războiește cu spectatorii dornici să-l vadă la pământ, atunci "asta este adevărata lui față".
Pentru jucătorii rămași pe tablou, șansa primită acum este uriașă, iar cei care o vor rata nu vor dormi bine știind ce oportunitate au ratat. Totuși, este acesta modul prin care vor tinerii jucători să câștige un titlu de Grand Slam? Prin descalificarea celui care pornește cu prima șansă? Rămâne de văzut. În orice caz, turneele programate în această toamnă au devenit brusc mult mai interesante, asta pentru că Djokovic va fi mai motivat și mai dornic să arate încă o dată de ce e în stare după ce va fi crucificat în presa din toată lumea. Nadal rămâne favoritul numărul 1 la turneele de zgură, însă numele nu-i este deja gravat pe trofeu, mai ales acum.
https://i.eurosport.com/2020/09/07/2881888.jpg
Australian Open
Novak Djokovic se întoarce, în cele din urmă, în Serbia. Inițial voia să rămână la Marbella
ACUM 11 ORE
Australian Open
De ce aproape nimeni nu l-a susținut pe Djokovic. Anunț din interior: "Adevărul e unul singur"
ACUM 12 ORE