Considerat "al cincilea turneu de Grand Slam", evenimentul combinat ATP Masters 1000 / WTA Premier Mandatory "BNP Paribas Open", care ar fi trebuit să se desfășoare în următoarele două săptămâni la Indian Wells a fost anulat, după ce a fost declarată stare de alertă epidemiologică în Coachella Valley, în urma unui caz de îmbolnăvire confirmat.
După ce desfășurarea primului turneu de Grand Slam al anului s-a aflat sub semnul întrebării din cauza incendiilor de vegetație din Australia, aceasta este o nouă lovitură foarte puternicăprimită de tenisul mondial, competiția "Masters" la ATP și "Premier Mandatory" la WTA fiind anulată. Turneul ar fi trebuit să aibă loc în perioada 11-22 martie, acolo unde campionii en-titre sunt Bianca Andreescu (WTA) și Dominic Thiem (ATP). În momentul acesta, la cum arată bilanțul coronavirus la nivel global, anularea turneului de la Indian Wells pare a fi doar începutul unei serii întregi de astfel de decizii și nu avem cum să nu ne gândim la următoarele competiții importante din calendarul competițional.

Organizatorii, pe principiul "mai bine mai târziu decât niciodată"

Tenis
Decizie de ultimă oră la Indian Wells. Cum vor să se revanșeze organizatorii după anularea turneului
11/03/2020 LA 10:27
Înaintea deciziei de a anula turneul, americanii au anunțat o serie de măsuri preventive (mănuși pentru copiii de mingi, prosoapele să fie gestionate de posesorii lor, jucătorii să nu le mai ofere fanilor manșete, prosoape sau alte obiecte personale), însă variantele de a organiza turneul fără public și de a-l anula complet au existat încă de acum câteva zile. Fără doar și poate, Indian Wells e cea mai importantă competiție care este anulată.
https://i.eurosport.com/2020/03/09/2791620.jpg
Potrivit NY Times, CEO-ul WTA, Steve Simon, a declarat că varianta desfășurării turneului fără spectatori a fost luată în calcul, însă a fost respinsă în cele din urmă de către organizatori și mai apoi, după confirmarea primului caz local, au fost nevoiți să ia decizia pe care o poziționau în cel mai grav scenariu posibil.
Meciuri s-au disputat la Indian Wells până ieri, acolo unde Irina Begu a câștigat finala Indian Wells (WTA 125K Series), dar pentru decizia privind evenimentul combinat ATP Masters 1000 / WTA Premier Mandatory s-a așteptat până azi la ora 4 dimineața, ora României. Toți participanții care urmau să ia parte în competiție ajunseseră deja la Indian Wells.

Decizia corectă, dar târzie a organizatorilor Indian Wells

Organizatorii au așteptat în speranța că autoritățile le vor oferi asigurări, însă nu au făcut altceva decât să zăbovească asupra unei decizii care, în mod normal, ar fi trebuit luată în urmă cu câteva zile. Participanții competiției californiene ar fi trebuit de asemenea să fie înștiințați despre riscurile existente și despre posibila situație în care vor fi puși dacă aleg să facă deplasarea la Indian Wells.
https://i.eurosport.com/2020/03/09/2791609.jpg
În schimb, organizatorii au ales să aștepte până în ziua de debut a meciurilor din calificări, ceea ce reprezintă ziua de start a meciurilor din complexul Indian Wells Tennis Garden. Lăsând la o parte starurile din Top 50 ATP/WTA, care nu depind de premiile primite la Indian Wells, ce se întâmplă cu jucătorii care au efectuat deplasarea la turneul californian în speranța că-și vor acoperi cheltuielile de pe urma încasărilor? Bilete de avion, cazare, membrii echipei, deplasare și alte costuri, toate pentru nimic, toate pentru starea de alertă și recomandarea de a părăsi cât mai repede complexul sportiv de la Indian Wells.
Ceea ce este cu adevărat grav este faptul că jucătorii au aflat despre decizia de anulare a turneului de pe rețelele de socializare. Sorana Cîrstea, Diego Schwartzman și Kirsten Flipkens sunt printre cei care au semnalat acest lucru în mod public. Să nu mai menționăm lovitura financiară primită de jurnaliștii liber-profesioniști, care au cel mai mult de pierdut de pe urma unei astfel de decizii târzii.
În plus, anularea Indian Wells este probabil prima astfel de decizie dintr-o serie care se anunță a fi destul de lungă. Miami (23 martie – 5 aprilie) este următorul turneu din calendarul competițional, iar așteptările de desfășurare pentru acest turneu sunt foarte mici, asta pentru că în Miami există mai multe cazuri de coronavirus confirmate decât la Indian Wells.
Acum, anulările turneelor par a fi un periculos joc de domino. În următoarele săptămâni, meciuri ar urma să aibă loc la Roma, dar Italia este a doua cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Sud. Mai apoi are loc al doilea turneu de Grand Slam, Roland Garros, însă Franța este a doua cea mai afectată țară din Europa.
  • În Statele Unite, în acest moment sunt confirmate 564 de cazuri de contaminare cu COVID-19, dintre care 22 de decese + 8 vindecări.
  • În Italia, există 7375 de cazuri confirmate, 366 de decese și 622 de vindecări. În China, acolo unde virusul a apărut, în prezent există 80739 de cazuri de coronavirus, 3119 de decese și 58702 vindecări.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Tenis
Situația din ierarhia WTA după anularea turneului de la Indian Wells. Locul ocupat de Simona Halep
09/03/2020 LA 07:17
Tenis
Haos la Indian Wells! Sorana Cîrstea spune că a aflat despre anularea turneului de pe Twitter
09/03/2020 LA 05:48