Anul trecut pe aceasă vreme, Paula Badosa era numărul 73 mondial. În intervalul de 12 luni, ea a câștigat primul ei titlu WTA, a atins un record al carierei în clasamentul WTA, atingând numărul 4 mondial și a cucerit primul titlu WTA 1000, la Indian Wells.
- - -
A fi cel mai bun din lume este ceva la care am visat mereu, dar primul meu vis de când eram foarte mică a fost să câștig un Grand Slam. Acesta este motivul pentru care mă trezesc în fiecare dimineață, să devin, sper, o campioană de Grand Slam într-o zi.
Mutua Madrid Open
Ora de start a meciului Simona Halep – Coco Gauff, în optimile de finală de la Madrid Open
01/05/2022 LA 15:31
2021 a fost un an foarte important pentru mine și un pas pozitiv în realizarea acestui vis. Cred că m-aș lovi de o barieră dacă aș ajunge doar până în semifinale, așa că acel titlu cucerit la Belgrad a fost o bucurie și mi-a luat o greutate de pe umeri. Asta mi-a dat multă încredere și cred că acela a fost un moment definitoriu; tenisul meu s-a îmbunătățit și am crescut din punct de vedere mental.
Câteva luni mai târziu, am câștigat Indian Wells, ceea ce a fost un vis devenit realitate. Nu este un Grand Slam, dar este un WTA 1000 și un turneu foarte important. Finala cu Victoria Azarenka a fost ceva spectaculos. Uneori, într-o finală, nervii te pot împiedica să joci un meci bun, dar am jucat amândouă la un nivel foarte înalt și a însemnat și mai mult să înving o jucătoare ca ea.
Cea mai mare lecție pe care am luat-o din acel meci este conștientizarea propriei mele forțe mentale. Nu vei înceta niciodată să ai momente grele pe teren - întotdeauna există temeri și este o luptă constantă, așa că este foarte important să știi că poți depăși acele temeri. Frica de a pierde te poate distruge și nu există o soluție ușoară, este un proces pe care trebuie să-l parcurgi. Cred că cheia este pur și simplu să-ți înfrunți fricile, indiferent cât de rău ai trece prin ele și să ai încredere că vremurile rele nu te vor defini.
De asemenea, aș recomanda întotdeauna să ai oamenii potriviți alături, deoarece atunci când ești nesigur cu privire la performanța ta și te confrunți cu provocări, este foarte important să vorbești despre asta, în special cu profesioniștii în sănătate mintală, cum ar fi psihologii și antrenorii. Puțini oameni pot continua dacă interiorizează gândurile și sentimentele negative. Mulțumită sportivilor precum Simone Biles, Naomi Osaka și Alex Abrines, recent s-au discutat multe despre experiențele personale de sănătate mintală ale sportivilor. Cred că acele conversații sunt foarte importante pentru că, în cele din urmă, sănătatea mintală trebuie normalizată. Oamenii trebuie să vadă că sportivii nu sunt roboți. Încercăm mereusă dăm 100%, dar acest lucru nu este realist 100% din timp.
Rețelele de socializare au fost grozave pentru a conduce acele conversații, dar uneori poate fi și periculoasă cu controlul pe care îl aduce. Când mă gândesc la jucători tineri precum Emma Răducanu și Carlos Alcaraz, vreau să încerce să nu acorde prea multă atenție la ceea ce pot vedea acolo, pentru că i-ar putea răni foarte mult. Indiferent cât de bine evoluează pe terenul de tenis, îmi fac griji că nu sunt încă pregătiți să suporte toată greutatea și presiunile care vin inevitabil cu rețelele de socializare. Eu însumi am suferit din cauza asta și nu aș vrea ca alții să experimenteze asta, dar în cele din urmă face parte din tenis și este prețul pe care-l plătești pentru succes. Am o relație bună cu Carlos și vorbim în mod constant, așa că dacă ar fi să-i dau vreun sfat, este că trebuie să aibă un mediu bun, să se înconjoare de oamenii potriviți, să muncească din greu și să asculte cât mai puțin exteriorul. Nu poți controla exteriorul, dar ceea ce este în controlul tău, încearcă doar să faci tot ce poți.
Rafael Nadal este punctul de referință pentru mine. Este muncitor, luptător și are o mentalitate grozavă. Îl admir din ce în ce mai mult. Din punct de vedere al rezultatelor, nu o să mă apropii niciodată de el, dar acum sunt una dintre cele mai bune din lume, pot înțelege presiunile pe care le ai când ești la acel nivel și pot vedea cât de bine se descurcă. Mi se pare că nu este de pe această planetă din punct de vedere mental și asta mă inspiră și mai mult. El a fost întotdeauna un exemplu la care m-am uitat atunci când m-am confruntat cu momente dificile și dacă vreau să imit pe cineva, acesta este Nadal.
https://i.eurosport.com/2022/03/01/3329543.jpg
Cred că este extrem de important să găsești timp pentru tine în timpul turneelor ​​pentru a te deconecta corect. Obișnuiam să stau doar în camera de hotel, dar acum încerc să explorez orașele în care stau și să învăț despre cultura lor. Deoarece călătorim tot anul și jucăm tenis în majoritatea zilelor, a fi închis într-o cameră de hotel nu este sănătos sau bun pentru nimeni. Îmi place să fac lucruri simple și pentru că în general nu am timp să duc o viață normală. Când sunt la Madrid, de exemplu, îmi place să fac cumpărături și să merg la filme și restaurante - acestea sunt evenimente mari pentru mine!
Întoarcerea în Spania este deosebit de specială acum, din cauza dragostei pe care o primesc de la fani... Mi se face pielea de găină doar când mă gândesc la această recunoaștere. Muncesc foarte mult și am îndurat mult pentru a ajunge acolo unde sunt, așa că, având sprijinul lor, totul pare să merite. Ceea ce mi s-a întâmplat în ultimele 12 luni este sincer de necrezut și încă nu sunt sigură că realizez tot ce am realizat, dar trăiesc zi de zi și încerc să prețuiesc și să îmbrățișez obiectivele pe care le-am atins până acum.
Mutua Madrid Open
Badosa, "demolată" în Spania după ce a pierdut cu Simona Halep! Corretja a sărit în apărarea ei
01/05/2022 LA 12:26
Mutua Madrid Open
Halep, comparată cu Djokovic în presa din Spania, după meciul cu Badosa: "Paula, victimă sigură!"
01/05/2022 LA 06:34