Cu succese la Adelaide și la Roma, Iga a continuat de atunci să adauge încă două trofee în palmares și a ajuns pe cea mai înaltă poziție în clasament, poziția a noua. În cea mai recentă ediție a Players’ Voice, Iga împărtășește modul în care se adaptează la viața de campioană de Grand Slam, reacția ei la susținerea pasională pe care i-au arătat-o polonezii și revenirea ei la Roland Garros.
Când am câștigat la Paris, am avut acest sentiment copleșitor care a rămas cu mine și în următoarele câteva săptămâni. De fapt, nu mi-am putut permite să cred că am câștigat un titlu de Grand Slam! Cu siguranță am avut nevoie de ceva timp pentru a privi totul de la distanță și doar pentru a mă odihni, pentru că a fost destul de multă agitație după finală și apoi când m-am întors în Polonia. Dintr-o dată am început să devin foarte populară, ceea ce a fost cu adevărat special, dar și o situație stranie pentru mine.
Tenis
Presezon plin de evenimente în tenis! Unde vor evolua Alcaraz, Swiatek și Djokovic în decembrie
01/12/2022 LA 11:27
Nu avem momente mari de felul acesta deseori în Polonia - a fost Agnieszka Radwańska (fosta lume WTA nr. 2) și îmi amintesc că am citit despre realizările ei și m-am uitat la ea pe YouTube, dar atunci eram destul de tânără. Câștigarea titlului de la Roland Garros a fost o experiență complet nouă pentru mine, cu care a trebuit să învăț să mă descurc singură, dar cred că m-am descurcat destul de bine.
La început, mi-a fost destul de greu să mă reorientez la antrenamente, dar din fericire Roland Garros a fost ultimul meu turneu din sezon, ceea ce a însemnat că am avut aproape patru luni de odihnă și pregătire. Prima dată când am început să simt sentimentul de "normal" a fost, de fapt, în timpul carantinei din Australia, ceea ce demonstrează că aveam nevoie de timp pentru a înțelege situația în care mă aflu.
Odată cu începerea sezonului 2021, m-am luptat puțin cu propriile așteptări, deoarece sunt destul de ambițioasă și doream să joc fiecare meci așa cum am făcut-o la Paris, dar asta este imposibil! Atunci am avut două săptămâni perfecte, dar trebuia să fiu realistă cu mine că nu voi fi în aceeași formă pentru tot anul. De îndată ce am renunțat la o parte din acea presiune, am început să joc din ce în ce mai bine și, în timpul săptămânii în care am câștigat Adelaide, am reușit să mă distanțez de acele așteptări și m-am bucurat pur și simplu să fiu pe teren - atunci am putut juca cel mai bun tenis al meu.
https://i.eurosport.com/2021/05/27/3140945.jpg
De obicei, când simt că presiunea mă copleșește, vine mai degrabă din propriile gânduri decât din exterior. În 2020, am început să lucrez cu un psiholog (Daria Abramowicz) și acum călătorește cu mine la turnee. Am lucrat mult la pregătirea pentru Roland Garros, dar sincer, habar nu am cum mă voi simți când voi juca din nou aici. O parte din mine consideră că voi avea mai multă încredere din cauza celor întâmplate anul trecut, dar nu știu cum e să aperi un titlu. Încercăm să-l abordăm ca și cum am juca la orice alt turneu, deoarece dacă pun prea mult accent pe faptul că l-am câștigat ultima dată, cred că m-ar stresa cu adevărat! Tot ce pot să spun este că îmi place să joc la Paris și orice se întâmplă, știu că va fi OK. Dacă aș face un sfert de finală, aș vedea în continuare acest lucru ca pe un mare succes chiar dacă oamenii au așteptări mai mari de la mine.
Uneori este ușor să ne oprim asupra unor astfel de așteptări - indiferent dacă aparțin altora sau mie. În anumite săptămâni, le pot bloca și pot scăpa în propria mea bulă - un loc sigur în mintea mea - dar uneori te lovește realitatea. Atunci trebuie să am gânduri mai frumoase și să-mi amintesc că este încă o situație nouă și de fapt Roland Garros a fost acum doar șapte luni. Cred că este nevoie de mult mai mult timp și de studierea minții și a atitudinii tale pentru a intra în mod constant în acea bulă, dar sperăm că rezultatele pe care le-am avut la Adelaide și Roma arată că sunt pe drumul cel bun.
În timpul acelor turnee, am văzut atât de multe comentarii uimitoare pe rețelele sociale de la fanii de acasă și chiar le pot simți sprijinul. Pentru mine înseamnă enorm că munca mea a fost observată, iar tenisul este acum mai popular în Polonia!
După Paris și Wimbledon, vom avea Jocurile Olimpice și abia aștept să-mi reprezint țara. La fel ca Roland Garros, încerc să-l abordez ca și cum ar fi un turneu normal, dar este ușor să te pierzi în gândurile tale și să te fixezi pe faptul că are loc doar o dată la patru ani și ar putea fi singura ta șansă de a arăta tuturor ce poți. Vreau să elimin orice risc de a ajunge acolo și de a mă simți în nesiguranță, așa că încerc să mențin mentalitatea că este ca oricare alt turneu pe care îl jucăm; are loc pe un teren de tenis și se aplică aceleași reguli. Cred că este mai ușor de spus decât de făcut, dar cred că este foarte important să gândești așa.
Tatăl meu (Tomasz Swiatek) este un fost canotor care a fost la Jocurile Olimpice (a concurat în proba masculină cvadruplă la Jocurile Olimpice din 1988 din Seul) și mi-ar plăcea să călătorească cu mine dacă restricțiile Covid permit această oportunitate. Probabil că ar fi unul dintre visele sale să împărtășească acea experiență și să retrăiască din nou evenimentul, deși într-un mod ușor diferit de această dată!
https://i.eurosport.com/2021/05/28/3141170.png
Părinții mei au susținut atât de mult călătoria mea până acum și îmi place să petrec timp cu ei. Chiar dacă simt că s-au schimbat multe din octombrie până acum, sunt în continuare aceeași persoană. Pe teren mă simt mai experimentată și mai încrezătoare, dar acasă lucrurile stau la fel. Încă locuiesc acasă la părinții mei și, după o vară agitată, dar foarte interesantă, voi fi foarte încântată să mă întorc acasă.
Tenis
Iga Swiatek a surprins pe toată lumea în 2022. Dezvăluirea antrenorului polonezei: "Nu mă așteptam!"
30/11/2022 LA 12:40
Tenis
Dominația Igăi Swiatek, valabilă doar un sezon? Fostul antrenor al Emmei Răducanu s-a convins
28/11/2022 LA 11:32