Petra Kvitova este doar în urma surorilor Williams și Kim Clijsters pe lista jucătoarelor aflate în activitate cu cele mai multe titluri câștigate în carieră și, prin câștigarea celui de-al 28-lea ei titlu în carieră, la Qatar Open, luna trecută, nu dă semne că ar urma să se oprească prea curând.
Cu toate acestea, cariera ei nu a fost lipsită de provocări și aproape că s-a încheiat prematur, după ce a fost atacată în propria ei casă în 2016, un atac în urma căruia a căpătat leziuni grave la nivelul ligamentelor și tendoanelor mâinii stângi, mâna pe care o folosește cu precădere pe terenul de tenis. Cu toate acestea, patru ore de operație și cinci luni de recuperare mai târziu, Kvitova a revenit și a reamintit lumii tenisului forța insurmontabilă pe care o are.
În ultima ediție a Players’ Voice, Petra Kvitova reflectă asupra a ceea ce i s-a întâmplat în carieră în ultimul deceniu.
Australian Open
Australian Open LIVE-BLOG | Osaka, bătută de Anisimova! Nadal, în optimi! Rezulatele zilei
21/01/2022 LA 13:47
Să câștig primul meu turneu de Grand Slam la Wimbledon în 2011 a fost de-a dreptul incredibil. Eram destul de tânără atunci și nu mi se dădeau șanse să reușesc ceva atât de mare. Îmi amintesc că nu știam cu adevărat ce însemna de fapt. Eram foarte fericită, dar și puțin confuză, întrucât nu-mi venea să cred cu adevărat ceea ce tocmai mi se întâmplase.
https://i.eurosport.com/2021/03/27/3018888.jpg
Apoi, când am câștigat al doilea titlu acolo trei ani mai târziu, mi s-a părut și mai profund. Probabil că m-am bucurat mai mult la al doilea titlu major decât la primul, deoarece eram puțin mai în vârstă și puțin mai matură. În acel moment am știut la ce să mă aștept de la finală și am fost favorită, lucru care a schimbat situația cu totul. Îmi amintesc că m-am simțit foarte mândră de mine atunci când am ridicat din nou acel trofeu. A fost cu adevărat special.
Dacă aș câștiga acum un titlu de Grand Slam ar fi ca un vis devenit realitate și acesta este unul dintre principalele motive pentru care joc încă tenis, dar știu cât de greu este să reușesc din nou asta. După zece ani de la primul titlu major cucerit, mă bucur foarte mult pentru faptul că tenisul reprezintă în continuare sportul pe care-l iubesc. Încă îmi place foarte mult să joc tenis și asta este probabil motivația mea principală. Pentru mine, acesta este cel mai important lucru, dar dacă această plăcere duce la rezultate extraordinare, le voi accepta cu bucurie!
Am trecut prin atât de multe lucruri în viața mea, iar ultimii zece ani m-au învățat atât de mult că tenisul nu durează la nesfârșit, tocmai de aceea trebuie să îmbrățișez pur și simplu viața. Acum simt că pot aprecia mult mai mult lucrurile mici, pe care în trecut le treceam cu vederea.
A fost o vreme în cariera mea în care oamenii îmi spuneau că nu voi mai juca tenis vreodată.
Între momentul atacului și revenirea mea în circuit au existat cu siguranță câteva momente când am simțit că e aproape imposibil să-mi revin. Îmi amintesc că a existat o vreme când oamenii mi-au spus că nu voi mai juca niciodată tenis și răspunsul meu imediat a fost pur și simplu: vreau să joc și voi arăta tuturor că pot face asta. Acea reacție pe care am avut-o inițial a fost un moment decisiv pentru mine, deoarece m-a făcut să realizez cât de mult îmi doream tenisul în viața mea. Chiar și lucrurile rele pot duce la verdicte pozitive și așa încerc să văd totul; chiar dacă există ceva negativ în viața mea, voi încerca întotdeauna să găsesc lucrurile pozitive.
Când m-am întors pentru prima oară în competiții, mentalitatea mea de pe teren nu era la fel - probabil pentru că atunci când a avut loc atacul nu mă gândeam atât de serios la tenis; prioritatea mea înainte de atac era viața însăși și îmbunătățirea ei. Dar când am început să joc din nou și am văzut că pot concura cu cele mai bune tenismene, nu a durat mult să mă acomodez și să ajung la o mentalitate similară cu cea pe care o aveam când voiam succesul cu orice preț.
https://i.eurosport.com/2021/03/27/3018886.jpg
Având în vedere tot ce s-a întâmplat, atât pe teren, cât și în afara terenului, dacă mi-aș putea trimite mie un mesaj pe când aveam 21 de ani, acesta ar fi să nu iau totul atât de în serios; să mă bucur mai mult de tenis și de ceea ce viața are de oferit și să nu mă stresez când lucrurile nu par să meargă pe drumul cel bun.
Dacă ultimii zece ani au avut ceva să-mi transmită, atunci orice se poate întâmpla. Privind spre următorul deceniu, nu cred că voi mai juca tenis atât de mult, dar mi-ar plăcea cu siguranță să am copii și o viață normală. Vom vedea!
Australian Open
Barbara Schett, impresionată de Simona Halep. Ce a remarcat expertul Eurosport la româncă
21/01/2022 LA 12:36
Australian Open
Danka Kovinic, mesaj "războinic" înainte de duelul cu Halep, la Australian Open. Promisiunea făcută
21/01/2022 LA 08:03