În vârstă de 34 de ani, împliniți chiar azi, Rafael Nadal continuă să evolueze la cel mai înalt nivel. Alături de Novak Djokovic și Roger Federer, ibericul a dominat circuitul masculin de tenis (și) în ultimul deceniu și jumătate. De altfel, reprezentanții The Big Three au cucerit toate titlurile majore din 2017 și până în prezent. Ultimul învingător diferit față de ei a fost Stan Wawrinka, învingător la US Open 2016.
În ceea ce-l privește pe Rafa, el este mare favorit să-l egaleze pe Federer la acest capitol după al doilea turneu de Grand Slam al anului, Roland Garros. În acest moment, elvețianul este cel mai titrat tenismen din istorie, cu 20 de titluri majore, în timp ce Nadal a cucerit până în prezent 19. Regele zgurii va căuta să-și mențină supremația la Paris și are toate șansele să reușească asta. Singurii adversari care i-ar putea pune probleme pe zgura pariziană sunt Dominic Thiem, finalistul ultimelor două ediții, și Novak Djokovic.

Rafael Nadal – Începuturi

Australian Open
Australian Open 2022: programul de miercuri. La cât joacă Jaqueline Cristian şi Gabriela Ruse
ACUM 12 ORE
Marele campion iberic s-a născut la Manacor,al treilea oraș ca mărime al insulei Mallorca, din arhipelagul spaniol. Părinții lui Rafa sunt Sebastian Nadal și Ana Maria Parera, în prezent divorțați. Tatăl luieste un om de afaceri cu investiții în domeniul asigurărilor, producției și restaurantelor. Rafa are o soră mai mică, pe nume Maria Isabel. Important de știut este faptul că provine dintr-o familie de sportive. Unchiul lui, Miguel Angel Nadal, este fost jucător de fotbal, a jucat la RCD Mallorca, FC Barcelona și pentru echipa națională a Spaniei.
https://i.eurosport.com/2020/03/03/2788383.jpg
De altfel, Nadal este cunoscut pentru faptul că susține Real Madrid și RCD Mallorca. Celălalt unchi al lui Rafa, Toni Nadal, este fost jucător de tenis. În momentul în care Toni a văzut de ce este în stare micuțul Rafa pe terenul de tenis, l-a inițiat în tainele sportului alb la vârsta de trei ani. O mare parte a carierei lui Rafa, Toni a fost singurul lui antrenor.
La doar cinci ani de când s-a apucat de tenis, Nadal a câștigat un campionat regional de tenis pentru copii U12. Rafa a fost de asemenea foarte pasionat de fotbal și pentru mult timp a mers în paralel la antrenamente de tenis și fotbal. Într-un final, tatăl lui l-a pus să aleagă între tenis și fotbal, iar restul e istorie.
Mai apoi, pe când avea 14 ani, Rafa a intrat pe radarul Federației Spaniole de Tenis, ai cărei reprezentanți le-a cerut părinților să-l ducă la Barcelona pentru a continua să se dezvolte, însă unchiul Toni a fost întotdeauna de părere că dacă ești cu adevărat bun, poți reuși oriunde, cee ace a fost și cazul nepotului lui.

Adolescența, primele semne că va deveni un simbol al sportului alb

La vârsta de 15 ani, Rafael Nadal a devenit jucător profesnionist. Pe 29 aprilie 2002, la 15 ani și zece luni, Nadal, la vremea aceea pe locul 762 ATP, a câștigat primul lui meci în circuitul ATP în fața lui Ramon Delgado, și a devenit al nouălea jucător care reușește asta înainte să împlinească 16 ani. La 16 ani a ajuns în semifinala de juniori de la Wimbledon, iar un an mai târziu, el a obținut victoria pentru Spania în Davis Cup.
Mai târziu, în 2005, pe când avea 19 ani, Rafael Nadal a cucerit primul titlu de Grand Slam al carierei, la Roland Garros. De-a lungul timpului, marele campion iberic și-a trecut în palmares 12 titluri pe zgura pariziană, cele mai multe la un singur turneu major. Nadal a cucerit un singur titlu la Australian Open, în 2009, două la Wimbledon, în 2008 și 2010, și patru la US Open, în 2010, 2013, 2017 și 2019. De asemenea, Nadal a fost lider mondial în clasamentul ATP timp de 209 săptămâni. Lider în acest clasament este marele lui rival, Roger Federer, cu 310 săptămâni.
https://i.eurosport.com/2020/03/03/2788381.jpg

Rafael Nadal vs. Roger Federer & Novak Djokovic

Grupul select The Big Three vor avea întotdeauna un uriaș impact asupra sportului alb și va fi pentru totdeauna un semn de referință în tenisul mondial masculin. Rafael Nadal și Roger Federer au creat și dezvoltat de-a lungul timpului o rivalitate care a devenit un clasic în sport. Câțiva ani mai târziu, Novak Djokovic a venit și el tare din urmă și și-a făcut loc în top alături de cei mai mari tenismeni din istorie, devenind unul dintre ei.
https://i.eurosport.com/2020/02/25/2783823.jpg
În compania lui Federer, Nadal a disputat 43 de partide. Ibericul s-a impus de 26 de ori, iar adversarul lui a câștigat 17 meciuri. Cu Novak Djokovic, lucrurile stau puțin diferit, asta pentru că sârbul se află-n avantaj. Cu Nole, Rafa s-a întâlnit de 55 de ori, iar sârbul s-a impus de 29 de ori, în timp ce Nadal a câștigat de 26 de ori.

Rafael Nadal – ticuri și superstiții

 • Nu calcă pe liniile terenului și tot timpul trece tușa cu piciorul drept.
 • Cele două sticle de pe marginea terenului trebuie poziționate perfect: în linie dreaptă, cu etichetele îndreptate spre mijlocul terenului în care urmează să joace.
 • Intră tot timpul în teren cu o rachetă în mână, deși termobagul din spate e plin de rachete.
 • Ritualul înainte de serviciu - își ridică tricoul de pe umărul stâng, urmează umărul drept, apoi mâna parcurge traseul nas – urechea stângă – nas – urechea dreaptă.
 • Nadal așteaptă pe scaun până când adversarul merge la fileu. Astfel, spaniolul nu prezent niciodată primul la tragerea la sorți.
 • Șosetele trebuie să fie tot timpul la același nivel.
 • Desigur, ticul cu aranjearea chiloților va rămâne emblematică datorită sau din cauza lui Rafa.

Rafael Nadal - curiozități

 • În afara tenisului, Rafael Nadal iubește să joace fotbal, golf și poker.
 • Susține Real Madrid.
 • Există un asteroid ce-i poartă numele. 128036 Rafaelnadal este un asteroid descoperit în 2013 la Observatorul Astronomic din Mallorca.
 • Îi este frică de câini și într-o autobiografie a declarat că se îndoiește de intențiile lor.
 • Îi place să se joace pe PlayStation și să bea Coca-Cola.
 • În orice altă activitate pe care o întreprinde, cel mai faimos jucător de tenis stângaci este de fapt dreptaci.
 • Fiecare trofeu cucerit primește celebra mușcătură din partea lui Nadal.
https://i.eurosport.com/2020/03/03/2788382.jpg
Începând din 2020, toate turneele ATP se văd în direct și în exclusivitate pe canalele Eurosport și pe aplicația Eurosport Player, la fel ca cele patru turnee de Grand Slam din calendarul competițional.
https://i.eurosport.com/2020/06/02/2827070.jpg
Australian Open
Australian Open 2022 Live Blog | Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse, victorii mari
IERI LA 07:33
Australian Open
Rafael Nadal, calificare la pas în turul 2 la Australian Open 2022! Victorie facilă cu Marcos Giron
IERI LA 05:42