Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Iga Swiatek, descătușată, după victoria cu Rybakina de la Doha: "Am fost stresată"! Poloneza, pe urmele Serenei

Nicu Savin

Publicat 17/02/2024 la 21:04 GMT+2

Iga Swiatek a câștigat primul turneul WTA 1000 al sezonului, la Doha, după ce a învins-o în finală în două seturi pe Elena Rybakina, scor 7-6, 6-2. Poloneza a devenit prima jucătoare cu 3 trofee la Doha, iar la final a dezvăluit că i-a fost greu să se detașeze de gândul că poate atinge acest record. Swiatek este prima jucătoare de la Serena încoace care câștigă de 3 ori la rând același turneu.

Iga Świątek

Credit imagine: Getty Images

Iga Swiatek a început slab anul, oprindu-se în turul 3 la Australian Open, dar a revenit mai puternică la Doha, unde a demonstrat cu vârf și îndesat de ce este numărul unu mondial. Până în finală, poloneza nu a pierdut decât 11 game-uri (în semifinale nu a jucat) și nici Elena Rybakina nu a putut face mult mai mult ultimul act, liderul mondial câștigând în minim de seturi.
Kazaha a condus cu break în primul set, dar nu a reușit să închidă manșa în favoarea ei și s-a ajuns în tie-break. Swiatek s-a impus dramatic, cu 10-8, salvând și o minge de set, iar de acolo totul a mers în favoarea sa.
Poloneza a câștigat actul secund cu 6-2 și a devenit prima jucătoare din istorie care câștigă de 3 ori trofeul la Doha (Myskina, Sharapova, Azarenka și Kvitova au câte două titluri). Performanța este cu atât mai răsunătoare cu cât a făcut-o în ani consecutivi: în 2021 a trecut în finală de Kontaveit și anul trecut de Pegula. A fost al 18 trofe WTA al carierei pentru Swiatek și al 7-lea în turneele WTA 1000.

Iga Swiatek, performață pe care nimeni nu a mai realizat-o de la Serena Williams

La finalul partidei cu Rybakina, Iga a recunoscut că i-a fost greu să se detașeze de gândul că poate intra în istoria turneului din Qatar, dar în cele din urmă a reușit să ofere cea mai bună versiune a sa, ceea ce o face foarte mândră.
"O, Doamne, oameni! Nici măcar nu știți cât de greu a fost să nu mă gândesc la asta (n.r. la faptul că ar putea fi prima jucătoare care obține 3 titluri la Doha). Am venit aici și am fost destul de stresată pentru că simțeam că așteptările sunt mari. Am vrut să fac totul pas cu pas, așa cum fac întotdeauna. Sunt cu adevărat fericită. Sunt cu adevărat mândră de mine.", a spus Iga la interviul acordat pe teren.
Odată cu succesul de la Doha, Iga Swiatek a devenit prima jucătoare de la Serena Williams încoace care câștigă același turneu în 3 ani consecutivi. Legendara americancă a reușit ulttima sa izbândă de acest gen între 2013 și 2015, la Miami.
Prin victoria cu Rybakina, Swiatek nu doar că și-a luat revanșa pentru cele 3 eșecuri suferite în fața kazacei în 2023, dar a spart și o barieră impresionantă. Pentru prima dată în carieră, Iga a câștigat 5 meciuri la rând în fața unor adversare din top 5 WTA. Ultima jucătoare care făcea acest lucru înainte de 23 de ani era Belinda Bencic, în 2019.
Iga Swiatek nu va avea prea mult timp să celebreze titlul cucerit la Doha, pentru că va pleca la Dubai, acolo unde săptămâna viitoare va avea loc al doilea turneu de 1000 de puncte al sezonului. Poloneza va fi cap de serie 1 și va avea un prim tur liber, iar în runda a 2-a se va duela cu învingătoarea duelului Sloane Stephens și Clara Burel.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo