Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Iga Swiatek - Elena Rybakina, finală stelară la Doha! Liderul mondial are de luat mai multe revanșe

Nicu Savin

Publicat 16/02/2024 la 18:37 GMT+2

Iga Swiatek - Elena Rybakina va fi marea finalăa turneului WTA 1000 de la Doha. Poloneza a avansat în ultimul act fără să joace, deoarece Karolina Pliskova s-a retras, în timp ce Rybakina nu a avut emoții în semifinala cu Anastasia Pavlyuchenkova, pe care a învins-o în două seturi, scor 6-2, 6-4. Va fi prima dată când Swiatek și Rybakina își dispută un trofeu în circuitul WTA.

ga Swiatek of Poland and Elena Rybakina of Kazakhstan shake hands at the net after their semi-final match on Day 12 of the 2023 BNP Paribas Open at the Indian Wells Tennis Garden on March 17, 2023 in Indian Wells, California.

Credit imagine: Getty Images

Primul turneu WTA 1000 al sezonului a produs mai multe surprize, dar în marea finală vor fi două dintre marile favorite: Iga Swiatek și Elena Rybakina. Liderul mondial a arătat infiorător pe parcursul întregii săptămâni, pierzând doar 11 game-uri în primele 3 meciuri (cu Sorana Cîrstea, Ekaterina Alexandrova și Victoria Azarenka), iar azi a aflat că a avansat în finală fără să mai joace cu Karolina Pliskova, care s-a retras cu câteva ore înainte de meci.
Cea de-a doua semifinală a competiției din Qatar le-a adus față în față pe Elena Rybakina și Anastasia Pavlyuchenkova, iar partida a fost una fără istoric. Sportiva care reprezintă Kazakhstanul s-a impus în minim de seturi, scor 6-2, 6-4 și s-a calificat în a 3-a finală a sezonului, după cele de la Brisbane (pierdută cu Sabalenka) și Abu Dhabi (câștigată cu Kasatkina).
Prin succesul de azi, Rybakina a ajuns la 31 de victorii în turneele WTA 1000 de la începutul lui 2023, fiind pe primul loc în această ierarhie. A 4-a jucătoare a lumii este urmată chiar de Iga Swiatek, adversara sa din ultimul act, care a câștigat 30 de meciuri în turneele din această categorie.

Iga Swiatek - Elena Rybakina, finala turneului WTA 1000 de la Doha! Liderul mondial a pierdut toate duelurile directe cu kazaha în 2023

Finala de la Doha va fi a 5-a confruntare directă dintre Iga Swiatek și Elena Rybakina la nivel WTA, dar pentru prima dată cele două își vor disputa un trofeu. Primul lor duel a avut loc în 2021, în sferturile de la Ostrava, când poloneza s-a impus cu 7-6, 6-2.
Ulterior, Rybakina s-a transformat într-un adevărat "călău" pentru cea mai bună jucătoare din lume în ultimii 3 ani, câștigând celelalte 3 partide directe din 2023. Prima a fost în optimile Australian Open, când kazaha s-a impus cu un dublu 6-4. La câteva luni distanță, Rybakina i-a aplicat polonezei una dintre cele mai severe înfrângeri din carieră, un dublu 6-2, în semifinalele de la Indian Wells. Ultima confruntare dintre cele două într-un meci oficial a avut loc în sferturile de finală de la Roma, când Swiatek s-a retras la 2-2 în decisiv, după ce a condus cu set și 4-2.
Așadar, finala de la Doha se anunță una "cu cuțitele pe masă", între două mari rivale, care sunt într-o formă excelentă. La prima vedere, Swiatek are un mare avantaj, pentru că a petrecut mult mai puțin timp pe teren în această săptămână și azi a avut zi de pauză. Rybakina chiar a subliniat după victoria din semifinale că primul ei gând este să se recupereze, dând de înțeles că este obosită.
"Ei bine, mai întâi voi încerca să-mi revin. Azi a fost un meci greu. Am jucat atât de multe meciuri și înainte, așa că cel mai important este să mă recuperez. Iga este o mare campioană. Va fi foarte greu. Voi încerca să mă bucur și să fac cât de mult pot mâine.", a spus Rybakina.
În ceea ce privește nivelul de oboseală, trebuie notat că până la Doha, Swiatek nu a mai jucat de la Australian Open, în timp ce Rybakina vine după un titlu câștigat la Abu Dhabi săptămâna trecută. Totuși, istoricul confruntărilor directe de anul trecut arată că Rybakina are un stil de joc care nu-i prea convine lui Swiatek, mai ales pe hard, astfel că partida este deschisă oricărui deznodământ.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo