Au trecut 15 ani de la unicul titlu câștigat de Rafael Nadal la un turneu disputat în sală, pe hard. Chiar dacă spaniolul a reușit de-a lungul anilor să depășească cu mult statutul de “specialist al zgurii”, însușindu-și aproape toate tainele tenisului pe iarbă și pe hard, jocul 'indoor' rămâne o piatră de încercare ce îl apasă pe marele campion spaniol, care și-a rotunjit de manieră impresionantă palmaresul, egalând numărul de titluri de Mare Șlem pus ca reper de Roger Federer (20) și ajungând pe locul patru în topul trofeelor adunate în tenis în Era Open, în proba de simplu (86).
Într-un sezon 2005 reper al carierei, care i-a adus cele mai multe trofee în ATP dar și primul Roland Garros, Nadal și-a încheiat evoluția cu un succes memorabil la Madrid, în Caja Magica, pe 23 octombrie. Parcursul "Matadorului" începea cu un duel împotriva românului Victor Hănescu, al 42-lea tenismen al lumii la momentul respectiv, iar mai departe Nadal aduna trei victorii în minimum de seturi în drumul spre finală în fața unor jucători din Top 21, toți cu un apetit mult mai clar pentru suprafețele iuți: Tommy Robredo, Radek Stepanek și americanul Robby Ginepri. În finală, Nadal reușea în premieră în frageda sa carieră să întoarcă un meci de la 2-0 la seturi pentru adversar, în fața unui Ivan Ljubicic ce poate fi considerat un specialist al jocului indoor, șase dintre cele 10 titluri ale carierei sale venind în astfel de condiții. În acea zi de 23 octombrie 2005, Nadal a ridicat trofeul Masters-ului de la Madrid, care ocupa la vremea respectivă poziția deținută în prezent în calendar de întrecerea de 1000 de puncte de la Shanghai, după un succes cu 3-6, 2-6, 6-3, 6-4, 7-6(3) în fața lui Ljubicic, care îi aducea spaniolului al 11-lea titlu în sezon.
În ultimii 15 ani, Nadal a jucat alte cinci finale indoor: la Masters-ul de la Paris (2007), ATP Finals (2010 și 2013), Basel (2015) și Rotterdam (2009). Trofeul i-a scăpat însă de fiecare dată printre degete. Asta deși Nadal nu are bilanț rău: de exemplu, în toate cele opt participări la Paris-Bercy a ajuns cel puțin până în sferturi.
Tenis
Australian Open 2022 | Top 5 lovituri din prima zi de la Melbourne
ACUM 30 MINUTE
Sâmbătă, Nadal a irosit o oportunitate mare de a se impune în premieră la Paris, în condițiile în care de la Bercy au lipsit jucătorii cu care și-a împărțit laurii și recordurile întreaga carieră: Federer și Djokovic. Sub privirile antrenorului Francisco Roig, Nadal a suferit însă în toate meciurile din acest an de la Paris-Bercy, chiar dacă a reușit să își treacă în cont trei victorii. Spaniolul a pornit lent din blockstart-uri în fiecare meci, iar returul a fost cea mai mare problemă: deși este considerat unul dintre cei mai buni jucători la retur din istoria tenisului, alături de Agassi sau Djokovic, în Accor Arena Rafa Nadal a fost atât de vulnerabil și nehotărât la primirea serviciului advers, încât Sascha Zverev a reușit să termine meciul din semifinale cu un procentaj uriaș de 30% servicii nereturnate. Nadal nu a găsit soluții, iar la finalul meciului a mărturisit: "mi-am dat seama cum să îl joc prea târziu. M-am dus la opt metri în spatele liniei de fund a terenului pentru a avea o șansă, dar a fost prea târziu".

Nadal a explicat de ce nu a câștigat Masters-ul de la Paris până acum

Rafael Nadal a explicat la conferința de presă de după înfrângerea din semifinale contra germanului Alexander Zverev de ce titlul la Masters-ul de la Paris îi lipsește din palmares, și la 34 de ani, deși capitala Franței îi priește în mod normal, el având un număr record de victorii la Roland Garros (13). "De ce nu am câștigat niciodată la Paris? Suprafața este dificilă și, în general, acesta este primul turneu indoor al sezonului pentru mine. Dar nu poți să spui că este ceva anormal că nu am câștigat un turneu Masters. Sunt cei mai buni jucători din lume în fața ta și trebuie să accepti înfrângerea când sunt mai buni decât tine", a spus Nadal, un jucător cunoscut pentru faptul că are nevoie de ritm, de acomodare cu suprafața, cu variațiile de condiții, care își atinge forma competițională abia după câteva partide. Pe scurt, cu cât joacă mai mult, Nadal este mai bun. Când adversarii îl bombardează însă cu servicii, misiunea lui Rafa de a-și intra în regimul normal e mult mai complicată.
În plus, Rafa Nadal a reușit de prea puține ori să ajungă la Masters-ul de la Paris într-o stare fizică acceptabilă și cu adevărat competitivă. Finalurile de sezon au fost marcate de multe ori de accidentări pentru spaniol, care însă a acceptat să se prezinte la start de câte ori a găsit un minim de resurse în interiorul său. Două dintre cele opt vizite ale lui Nadal la Paris-Bercy s-au încheiat cu un walkover pentru adversar (2017 și 2019), iar un alt abandon al spaniolului a venit în 2008, după doar un set disputat în fața lui Davydenko – ceea ce înseamnă o medie de retrageri extrem de ridicată la un turneu pentru spaniol.
Australian Open
Președintele Serbiei, alături de Djokovic: "Ar fi fost tratat diferit dacă nu provenea din Serbia"
ACUM O ORĂ
Australian Open
Cu ce echipă importantă din Premier League ține liderul mondial Ashleigh Barty?
ACUM O ORĂ