"Sportivul complet" ar fi probabil sintagma care îl caracterizează cel mai bine pe Nadal, care, în ciuda tuturor problemelor de sănătate avute, a revenit de fiecare dată la cel mai înalt nivel; iar azi, la 35 de ani, continuă să scrie o filă din istoria tenisului. Fără a avea vreun punct slab evident în joc - până și serviciul său incomodează vădit adversarii, chiar dacă nu reușește puncte direct câștigătoare astfel -, Rafa este considerat pe bună dreptate cel mai mare competitor din istoria sportului. La scurt timp după ce a pătruns pe scena marilor turnee, și-a atras porecla de "Matadorul", dar mulți au considerat că aceasta e insuficientă pentru modul în care jucătorul născut în Manacor luptă pe teren. Așa că i-au spus "Gladiatorul", pentru ferocitatea prezentă în orice punct și pentru refuzul de a ceda, indiferent de scor.
https://i.eurosport.com/2012/05/26/845198.jpg

Rafael Nadal și performanțele incredibile în tenis

Tenis
Nadal, aproape de dezastru în Chile! Forțele de ordine, depășite total de asaltul unui grup de fani
ACUM 2 ORE
În prezent pe locul trei mondial, Nadal se luptă cu marii săi rivali - Roger Federer și Novak Djokovic -, dar mai ales cu recordurile, având toate șansele să rămână în istorie drept cel mai titrat jucător.
Dacă cineva spune că sunt mai bun decât Federer, nu înțelege nimic din tenis | Rafa Nadal
Când vine vorba de "GOAT" (Greatest of all time", Nadal îl indică fără să stea pe gânduri pe Federer. Cu siguranță că elvețianul a fost și este un sportiv mult mai talentat, care reușește să etaleze un tenis mai spectaculos, însă fără doar și poate că Rafa îi face o concurență serioasă la titlul de "cel mai bun din istorie".
Dincolo de modestia din discursul jucătorului născut în Manacor și de faptul că a declarat în multe rânduri că ceea ce îl motivează nu e să devină cel mai titrat din istorie, ci să evolueze ca sportiv și ca om, să fie mai bun cu fiecare zi care trece, Nadal cu siguranță că se uită și spre cifre. Iar acestea ne arată, cu fiecare turneu care trece, ce a însemnat "Matadorul", nu doar pentru tenis, ci pentru sportul mondial.
Nadal are în prezent 20 titluri de Grand Slam în carieră, la egalitate cu marele lui rival, Roger Federer. Rafa este la egalitate și în privința titlurilor Masters câștigate de-a lungul timpului (36, egalitate cu Djokovic). Rafa a fost timp de 209 săptămâni pe locul 1 în clasamentul ATP, terminând de cinci ori anul ca lider al circuitului.
Un adevărat om al recordurilor, Nadal s-a încununat de 13 ori "rege" la Roland Garros și de 11 ori la Monte Carlo, recorduri pe care probabil nu o să le depășească vreodată cineva. Din cele 88 de titluri cucerite în carieră 62 au fost pe zgură, suprafața sa favorită, dar spaniolul a demonstrat că nu e nici pe departe un jucător care să se descurce excelent doar pe suprafața roșie. Totuși, cele 81 de victorii la rând pe zgură vor rămâne de asemenea în istorie drept o bornă aproape imposibil de atins. Nimeni nu a reușit o asemenea serie, indiferent de suprafață.
https://i.eurosport.com/2015/05/28/1582395.jpg
Dacă în urmă cu 15 ani mulți credeau că lui Rafa îi va fi greu să obțină performanțe pe iarbă sau hard, în scurt timp această etichetă s-a dovedit a fi falsă, sportivul născut în Manacor dovedind că este un jucător complet, capabil să se adapteze în orice condiții. În 2010, la 24 de ani, a devenit cel mai tânăr din istorie care cucerește toate cele 4 turnee de Grand Slam. Nadal a cucerit cel puțin două turnee de Mare Șlem pe ficecare din cele trei suprafețe, performanță reușită în istorie de un singur alt jucător: Mats Wilander.
Dincolo de circuitul ATP, Nadal și-a continuat evoluțiile fantastice. A câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice atât la simplu (Beijing 2008), cât și la dublu (Rio 2016). Un singur alt jucător în istorie mai reușise "Golden Slamul": Andre Agassi.
Imnul Spaniei nu a fost cântat pentru Rafa doar la Jocurile Olimpice. El a câștigat de cinci ori Cupa Davis (2004, 2008, 2009, 2011, 2019), deținând un alt record fantastic: 29-1 în partidele de simplu disputate în competiție.
A schimbat total fața tenisului în Spania și percepția despre acest sport. Când îi întrebi pe copii ce vor să devină când vor crește spun Rafa Nadal. Nu spun că vor să fie jucători de tenis | Neus Yerro, cea mai cunoscută jurnalistă pe tenis din Spania
Ajuns la 35 de ani, Nadal pare capabil încă să mai evolueze 3-4 ani la cel mai înalt nivel. Mulți spun chiar că la Roland Garros va fi principalul favorit până după 40 de ani. Cert e că nimic nu pare a fi imposibil pentru singurul jucător din istorie care a cucerit cel puțin un Grand Slam timp de 10 ani la rând (perioada 2005-2014).
E atât de bun, atât de puternic, te copleșește cu loviturile sale. Îmi e imposibil să îmi dau seama cum aș fi putut să îl înving | Pete Sampras

Nadal - Federer, cel mai frumos meci din istorie

6 iulie 2008 a reprezentat ziua în care "cel mai frumos meci din istorie", așa cum este considerată de mulți finala de la Wimbledon, a avut loc.
Doi dintre cei mai mari tenismeni ai istoriei sportului alb, Roger Federer și Rafael Nadal, au oferit în 2008 o finală despre care se va spune întotdeauna că este un reper în tenis. Dacă există dezbateri privind cel mai frumos meci de tenis văzut vreodată, cu siguranță finala din 2008 de la Wimbledon se va poziționa în pole-position să câștige acest titlu.
https://i.eurosport.com/2018/07/02/2365211.jpg
La finalul a patru ore și 48 de minute de joc (de fapt șapte ore din cauza a trei întreruperi provocate de ploaie), marele campion iberic s-a impus, scor 6-4, 6-4, 6-7(5-7), 6-7(8-10), 9-7. Acel meci reprezenta a 18-a ocazie în care Federer și Nadal se confruntau în circuitul ATP. Până atunci, rivalitatea lor a reprezentat un șablon – Federer era favorit pe iarbă (câștigase finalele de la All England Club în 2006 și 2007, în fața ibericului), Nadal pe zgură, iar pe hard te puteai aștepta întotdeauna la orice.
În orice caz, reușita lui Nadal pe iarbă la All England Club în fața lui Roger Federer a condus la o cotitură importnată în cadrul rivalității dintre cei doi, dar și în tenis în general. Ibericul a demonstrat atunci tiparele pot fi modificate cu multă dorință și dedicare, anulându-i elvețianului șansa unui nou titlu la Wimbledon.
De când Federer și-a adjudecat primul lui titlu la Wimbledon, în 2003, elvețianul a devenit pentru toți jucătorii de top de la acel moment o țintă. Toată lumea își dorea să obțină o victorie într-un meci cu Roger. El câștigase 12 din cele 15 finale de Grand Slam pe care le jucase până la Wimbledon 2008 și toată lumea credea că îl va obține și pe acela.
Totuși, Rafael Nadal a avut alte planuri. În afara faptului că era la conducere privind bilanțul meciurilor directe, scor 11-6, spaniolul nu era cu adevărat luat în considerare de mulți, asta pentru că se juca pe iarbă și pentru că de partea cealaltă a fileului se afla Roger Federer, un adversar în fața căruia foarte puțini aveau o șansă.
A reușit să câștige în mare stil, să-l învingă în finală pe campionul en-titre și să câștige primul din cele două titluri cucerite până acum la Wimbledon (2008 și 2010). După ce a deținut controlul conducând cu 2-0 la seturi, s-a ajuns până la urmă la o luptă a gladiatorilor încheiată în prelungirile setului al cincilea. Este imposibil pentru oricine a urmărit acea finală să uite momentul în care Nadal pur și simplu s-a prăbușit pe iarba de pe Centre Court pe care se răsfrângeau razele soarelui.
"E un jucător fantastic și va fi la acest nivel mult timp de acum înainte. Sunt fericit că am reușit să câștig suficiente turnee înainte să ia el tot", a spus Federer, cu umor și cu mult fair-play, după legendara finală de la Wimbledon 2008.
https://i.eurosport.com/2018/07/06/2367347.jpg

Rafael Nadal și come-backurile de excepție

Una dintre cele mai mari calități ale lui Nadal a fost fără îndoială capacitatea de a se monta după momentele dificile din carieră.
Unchiul său, Toni Nadal, i-a indus un joc fizic prin excelență, lucru care în ultimii ani s-a schimbat, de când Francisco Roig și Carlos Moya se ocupă de pregătirea lui Rafa. În prezent, "Matadorul" și-a schimbat abordarea față de tenis, înțelegând de ceva timp că, pentru a avea o carieră cât mai lungă, e nevoie să își gestioneze perfect resursele și să știe cum să se protejeze. În ultimii ani, Nadal a fost scutit de accidentări, însă acestea i-au dat mari bătăi de cap în trecut, destui specialiști anticipând la momentele respective că Rafa nu va mai reveni niciodată la cel mai înalt nivel
Cu genunchii măcinați de stilul impus de Toni Nadal, sportivul din Mallorca a început să simtă primele probleme serioase, care l-au scos o perioadă lungă din circuit, în 2011. În anul următor, ele s-au agravat, astfel că în 2012 Nadal a lipsit preț de 222 de zile din cauza accidentărilor.
E dificil, vrei să fii în circuit, vrei să lupți, dar simți că nu poți. A fost probabil cea mai grea perioadă din cariera mea | Rafa Nadal, în 2012
7 luni mai târziu, totul revenea "la normal". Deși specialiștii nu credeau că Rafa va putea să obțină mari performanțe după atât de multe probleme, acesta nu doar că a revenit în prim plan, dar a făcut-o ca un mare campion. A câștigat la Indian Wells, deși căzuse în clasament și a fost desemnat abia al 5-lea favorit, pentru ca apoi să se impună la Barcelona, Madrid și Roland Garros, după o semifinală epică împotriva lui Djokovic.
https://i.eurosport.com/2017/09/09/2163841.jpg
Partea a doua a sezonului a definitivat un come-back de excepție: l-a învins pe Djokovic la Rogers Cup în semifinale, înainte de a câștiga turneul, pentru ca apoi să câștige la US Open, după o finală împotriva lui Nole. Un an de excpeție, încununat cu locul 1 ATP la final de sezon, performanțe venite după o perioadă cumplită, în care "Matadorul" a fost măcinat de accidentări.
"Rafa a fost mereu incredibil când a revenit după accidentări. De fiecare dată când își face come-backul e la cel mai înalt nivel, indiferent de suprafață, e foarte complicat să îl învingi chiar dacă a lipsit o lungă perioadă din circuit", spunea Federer despre rivalul său.
Povestea s-a repetat patru ani mai târziu. După un 2016 greu, în care acciedntările l-au împiedicat să ajungă în sferturile de finală la vreun turneu de Grand Slam, pentru prima oară din 2004, Rafa era văzut de mulți având cariera "pe butuci".
Răspunsul lui Nadal? A strâns din dinți și a muncit enorm, reușind în 2017 alte două victorii în turneele de Grand Slam (Roland Garros și US Open) și terminând anul pe locul 1 ATP pentru a patra oară în carieră (după 2008, 2010 și 2013). În plus, Rafa a fost la un pas să câștige și la Australian Open, unde a pierdut la limită, după 5 seturi incredibile, în fața lui Roger Federer (prima victorie a elvețianului într-o finală de Mare Șlem contra lui Rafa, după Wimbledon 2007).
Nu există remize în tenis, dar aș fi cel mai fericit dacă aș putea împărți trofeul cu Rafa | Roger Federer, după finala de la Australian Open 2017
La 35 de ani, Nadal a reușit să rescrie istoria tenisului, iar povestea lui fantastică pare să continue mulți ani de acum înainte. Rafa a schimbat fața sportului alb, afișând o dualitate care nu a mai fost prezentă la vreun alt sportiv în această disciplină: feroce pe teren, un competitor incredibil care nu renunță niciodată vs un om simplu, modest, un exemplu pentru toți, în afara arenelor. Nu e de mirare în aceste condiții că, deși au oferit lumii sportului una dintre cele mai frumoase rivalități din istorie, Federer și Nadal sunt doi foarte buni prieteni. "Maestrul" elvețian a găsit în urmă cu câțiva ani poate cele mai potrivite fraze pentru a imortaliza pentru posteritate ce reprezintă Nadal pentru sport.
Sunt fanul numărul unu al lui Rafa. Jocul lui este pur și simplu dintr-o altă dimensiune. E un competitor incredibil și sunt fericit că am avut ocazia să joc împotriva lui și să le oferim fanilor atâtea bătălii epice de-a lungul timpului | Roger Federer
Tenis
Nadal și Alcaraz, nominalizați la premiul pentru sportivitate în 2022! Djokovic, rămas pe dinafară
IERI LA 14:34
Australian Open
Nadal e hotărât să-și apere titlul la Australian Open în 2023: "Tratamentul funcționează perfect!"
25/11/2022 LA 12:17