Teodor Davidov, în vârstă de 10 ani, a luat cu asalt internetul în urmă cu câteva săptămâni, când un clip în care își prezintă stilul său ambidextru de a juca tenis a făcut furori pe rețelele de socializare. Puștiul din Denver, Colorado, a concurat la categoria 12 ani la Adidas Easter Bowl din San Diego și a ajuns până în sferturile de finală lovind exclusiv forehanduri cu ambele mâini. Mai mult, Teo s-a pregătit la Nisa sub privirile lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep. Francezul s-a declarat uimit de puștiul bulgar.
Davidov nu lovește niciodată cu reverul, dar în schimb schimbă mâinile la mijlocul raliului pentru a lovi cu forehandul atât cu stânga, cât și cu dreapta. De asemenea, el servește alternativ cu fiecare mână și pare să facă totul pe teren cu foarte multă ușurință. Mulți presupun că Davidov este ambidextru în afara terenului, dar tatăl și antrenorul său, Kalin, este primul care a subliniat că fiul său este un dreptaci înnăscut și că doar pe terenul de tenis se descurcă atât de bine cu ambele mâini.
Wimbledon
Novak Djokovic i-a pus la zid pe șefii de la Wimbledon: "Nu pot să accept niciodată asta"
ACUM 4 MINUTE
CITEȘTE ȘI:

Teo Davidov face furori pe rețelele de socializare cu stilul lui incredibil de joc

Soții Davidov s-au mutat din Bulgaria în Colorado după nașterea lui Teo, așa cum este cunoscut de familie, iar atât Kalin, cât și soția sa, Elena, au o experiență vastă în sport și în medicina holistică. Kalin a jucat volei și tenis în perioada junioratului și deține o diplomă de licență în educație fizică și antrenor de tenis, precum și un master în înaltă performanță sportivă.
Elena, de cealaltă parte, a fost scafandru de competiție și a studiat fizioterapie. Împreună au studiat, de asemenea, medicina chineză, au petrecut timp în India studiind yoga și medicina ayurvedică și au o clinică în Denver, unde fac terapie neuromusculară, acupunctură și alte câteva practici foarte căutate. Kalin este creierul din spatele stilului de joc ambidextru al lui Teo, dar spune că principalul motiv pentru care și-a îndemnat fiul să folosească mâna stângă nu are nimic de-a face cu strategia de tenis.

Stilul unic de joc, gândit de tatăl Kalin

"Când Teo urma să împlinească opt ani, am decis că va începe să joace cu mâna stângă, pentru a-i activa emisfera dreaptă a creierului. Este mult prea extrovertit, prea înflăcărat, puțin prea dezechilibrat, așa că am vrut doar să îi activez emisfera dreaptă a creierului, folosind partea stângă a corpului", a declarat Kalin pentru The Guardian, în cadrul unei videoconferințe. "Este condus și de filozofie; eu sunt atras de medicina chineză, facem tot timpul echilibrul yin și yang, fac tratament de echilibrare prin ace. Sunt atras de yoga, echilibrul între emisfera stângă și cea dreaptă este crucial", a spus Kalin.
Roger Federer și Rafael Nadal au mărturisitcă practicarea mai multor sporturi i-a ajutat să se dezvolte în tenis și a prevenit epuizarea, iar Teo practică și el mai multe sporturi, activități precum schiul, drumețiile, fotbalul, ping pongul și baschetul. Departe de sport, el cântă la pian "un pic" și petrece timp cu prietenii. Aceasta este o veste binevenită, deoarece volumul de muncă depus de Teo este incredibil - 30-40 de ore de antrenament pe săptămână, atât pe teren, cât și în afara lui. Cu toate acestea, Kalin spune că își încurajează fiul să "folosească tenisul ca pe o formă de creștere spirituală".

Teo Davidov nu lovește niciodată cu reverul, deși e o lovitură pe care o stăpânește excelent

Ar putea părea că totul este o modalitate elaborată de a evita să lovească reverul, dar Kalin spune că Teo are un rever foarte bun și că îl poate lovi atât cu două mâini, cât și cu o singură mână. Kalin are ambiții îndrăznețe când vine vorba de fiul său și își imaginează un scenariu în care Teo poate juca un meci complet jucând numai cu stânga, numai cu dreapta sau ambidextru: "Îi ofer opțiuni. El va decide cum va juca atunci când va ajunge la maturitate", spune el.
Să ai atâtea opțiuni pare un vis, dar necesită și o muncă enormă. Rareori un antrenor sfătuiește un copil să se antreneze opt ore pe zi, dar Kalin nu crede că Teo ar reuși altfel. El consideră că fiul său nu este suficient de talentat în mod natural pentru a petrece mai puțin timp pe teren și spune că pregătirea fizică pe care o fac este ingredientul cheie pentru ca stilul său de joc ambidextru să funcționeze.
"Nimeni nu-și poate imagina ce fac eu, pe teren, în afara terenului, fitness. El face ridicări olimpice de mai multe ori pe săptămână, mergem pe pistă și ne antrenăm ca niște sprintere profesioniste. Nu este ceea ce vedeți doar pe teren", spune Kalin. "Acasă avem o sală de gimnastică, el făce antrenamente scurte în fiecare zi. Este pur și simplu o cantitate incredibilă de muncă".
Tenisul ambidextru este o raritate în circuitul profesionist, există foarte puține exemple în partea superioară a clasamentului. Rusoaica Evgenia Kulikovskaya a fost clasată în top 100 la începutul anilor 2000 în timp ce juca tenis cu două forehand-uri, iar americanul Luke Jensen, care a câștigat titlul la dublu masculin la Roland Garros în 1993, a fost poreclit Dual Hand Luke pentru abilitatea sa de a servi incredibil de bine cu ambele mâini, dar acești jucători sunt mai degrabă excepția decât regula.
Wimbledon
Rezumatul meciului Novak Djokovic - Miomir Kecmanovic
ACUM 6 MINUTE
Tenis
Meciul zilei la Wimbledon: Kyrgios-Tsitsipas. "Va fi o dispută spectaculoasă, de urmărit!"
ACUM 18 MINUTE