US Open 2020 a oferit o revenire incredibilă pe tabloul feminin, tânăra rusoaică Varvara Gracheva reușind în turul doi să câștige un meci în care Christina Mladenovic a condus cu 6-1, 5-1. O revenire și mai și s-a consumat în era în care turneul american s-a disputat pe zgură, pe tabloul masculin: dacă mai adăugăm în ecuație și faptul că meciurl respectiv era o semifinală de Grand Slam, atunci putem vorbi liniștiți despre cea mai mare revenire din istoria turneului inaugurat în 1881.
Potrivit site-ului goal.com, fotbalul spaniol a făcut celebru termenul de "remontada", în anii ’80, după ce în calificările pentru Euro 1984 naționala Spaniei a început ultimul meci al grupei având nevoie de o victorie la 11 goluri pentru a detrona Olanda de la șefia grupei. Spania a învins Malta cu 12-1, iar termenul a devenit celebru în întreaga lume, fiind ulterior preluat pentru a descrie reveniri istorice și în alte sporturi. Iar tenisul se poate lăuda cu episoade fabuloase, două dintre ele consemnate, la distanță de exact cinci ani, la US Open, în zile de 6 septembrie, în cadrul faimoasei "Super Saturday".

US Open 1975: Orantes și o "remontada" pentru cărțile de istorie

Australian Open
Australian Open: Shapovalov i-a luat setul 3 lui Nadal după o lovitură fabuloasă
ACUM 3 MINUTE
Ediția 1975 a turneului de la US Open a marcat trecerea de la iarbă la zgură verde, motiv pentru care fazele superioare ale tabloului au arătat mult diferit față de precedentele ediții. În semifinale au ajuns în premieră trei dintre marii specialiști au suprafeței roșii – primul "Rege al Zgurii" Bjorn Borg, Guillermo Vilas și Manuel Orantes, chiar dacă varianta verde, tipic americană, a zgurii era o suprafață mai rapidă decât zgura roșie europeană.
Deținător al trofeului, Jimmy Connors l-a învins totuși în prima semifinală pe Bjorn Borg, după trei seturi câștigate de el cu scor identic, 7-5. A doua semifinală masculină a început abia după o foarte strânsă finală de la feminin, care i-a adus lui Chris Evert primul său titlu la US Open, 3-6, 6-3, 7-5 în fața lui Evonne Goolagong, americanca aflându-se în celebra sa serie de 125 de victorii consecutive repurtate pe zgură.
Duelul dintre Guillermo Vilas și Manuel Orantes, favoriți 2 și 3 pe tablou, a început în aceste condiții seara târziu, la o primă ediție de Grand Slam care a programat separat și meciuri în sesiuni de seară. Totuși, deși pe teren se aflau doi dintre cei mai buni "zguriști" din toate timpurile, potrivit "Bleacher Report" meciul nu a fost televizat. Argentinianul și-a adjudecat primele două seturi, la 4 și la 1, iar în setul patru a părut scăpat în învingător, când s-a detașat la 5-0 pe tabelă.
A fost momentul în care Orantes a reușit miracolul. Spaniolul a salvat prima minge de meci a lui Vilas jucând surprinzător, serviciu-voleu, pentru ca apoi, până la finalul manșei să salveze în total cinci mingi de meci ale argentinianului. Orantes, care fusese condus cu 2-0 și în setul trei și câștigase de acolo șase game-uri consecutiv, a împins semifinala în set decisiv după șapte game-uri câștigate la rând, iar în cele din urmă s-a impus cu 6-4 în manșa a cincea, câștigându-și dreptul de a-l înfrunta pe Jimmy Connors în finală.
Presa relatează că Orantes a ajuns în camera sa de hotel abia la ora 2:00, în dimineața zilei de 7 septembrie, având doar 18 ore la dispoziție înainte de finala cu Jimmy Connors. Spaniolul a reușit un nou miracol, recuperându-se fantastic și dominându-l clar pe americanul cap de serie numărul unu în finală, pe care și-a adjudecat-o cu 6-4, 6-3, 6-4, asigurându-și astfel singurul titlu de Mare Șlem al carierei.

"Remontada" lui Orantes de la US Open, "revanșa" universului pentru ce îi făcuse Borg

Într-un fel, se poate spune că Manuel Orantes a echilibrat balanța sau karma prin superba "remontada" din semifinala cu Vilas, după ce, cu un an înainte, îl condusese cu 2-0 la seturi pe Bjorn Borg în finala de la Roland Garros (6-2, 7-6/4 în primele două manșe). Deși avea doar 18 ani, Borg s-a descătușat în setul trei, trecând linia de finiș după ce s-a impus cu 6-0, 6-1, 6-1 în ultimele trei manșe.

"Super Saturday", tradiția abandonată la US Open

Dincolo de super-revenirea lui Manuel Orantes, ziua de 6 septembrie 1975 rămâne în istorie drept una dintre cele mai spectaculoase din istoria tenisului, prezentând două semifinale masculine de simplu superbe și o finală feminină de înaltă ținută. Oficial, până în 2015, US Open a folosit o structură a turneului extrem de spectaculoasă, dar care solicita enorm de mult sportivii de la masculin, semifinalele și finala - jucate după sistem cel mai bun din cinci seturi - fiind programate în zile consecutive. Sâmbăta din săptămâna a doua de întrecere a primit atunci denumirea de "Super Saturday", programând semifinalele masculine și finala feminină.
În 2015, după ce toate finalele masculine începând cu 2007 fuseseră amânate pentru luni (2007 – 2012 din cauza ploii, în 2013 și 2014 pentru că USTA a decis să ofere o zi de repaus finaliștilor), US Open a renunțat oficial la formatul "Super Saturday", aliniindu-se formatului clasic din turneele de Mare Șlem.

"Remontada" lui McEnroe de la US Open, tot într-o zi de 6 septembrie

În 1980, semifinala a doua a tabloului masculin de la US Open a programat un duel sută la sută american, între doi stângaci – John McEnroe și Jimmy Connors. Deținător al trofeului, McEnroe a avut un șoc major: după ce câștigase primul set și a avut minge de 2-0 la general pe serviciul advers, Jimmy Connors a câștigat 11 game-uri consecutiv, devenind astfel favorit la calificarea în finală.
McEnroe a trecut însă cu bine peste acel moment și, chiar dacă tribuna l-a susținut clar pe Connors, s-a impus cu 6-4, 5-7, 0-6, 6-3, 7-6(3).
Povești din istoria US Open:
#DorDeSport / Richard, întâiul campion al tenisului american
#DorDeSport / Lendl, un adio îndurerat. Ultimul zbor al lui Ivan, frânt, la US Open 1994
#DorDeSport / Renée, o mare controversă! Toți ochii, pe debutanta de 43 de ani, la US Open 1977
#DorDeSport / Emoționanta retragere a lui Andre Agassi
#DorDeSport / Connors, copil de US Open. Fabuloasele recorduri ale lui Jimmy, un american trăsnit
#DorDeSport / Omul care a rupt fileul! US Open 1979: Roscoe Tanner, revanșă în fața marelui Borg
Australian Open
Mesajul impresionat al Simonei Halep, la plecarea din Australia
ACUM 15 MINUTE
Australian Open
Australian Open: Backhand fantastic reuşit de Nadal, în sfertul cu Shapovalov
ACUM 41 MINUTE