"Andre și cu mine am jucat multe meciuri epice, acesta este cu siguranță unul dintre ele", spunea Pete Sampras. Cu doar 19 greșeli neforțate de-a lungul celor cinci seturi disputate, Andre Agassi își învingea pentru ultima dată marele rival într-un turneu de Mare Șlem. Sampras fusese la două puncte de victorie la 5-4 în tie-break-ul setului patru, avusese de două ori mini-break avantaj acolo și servise mai mulți ași (37) decât în oricare alt meci al său, potrivit Tennis Abstract (cu mențiunea că abia la trei ani de la debutul americanului în circuit a început culegerea acestor informații la nivel ATP, iar partidele din Cupa Davis nu sunt luate în calcul, din motive logistice). Însă aceea a fost ziua lui Andre, liderul mondial al momentului, care se califica în a patra finală consecutivă de Mare Șlem.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg

#ReveniriDeLegendă. Australian Open, "teritoriul" lui Agassi

Tel Aviv Watergen Open
"Balkan Derby": Novak Djokovic – Marin Cilic, marea finală de la Tel Aviv, în direct pe Eurosport
ACUM 20 MINUTE
Agassi a exploatat la maximum slăbiciunile reverului conaționalului său în primul set, reușind break-ul decisiv pe final. Sampras a pornit cursa de urmărire crescând mai întâi eficiența serviciului.
Dacă a fost un capitol la care "The Pistol" a suferit în semifinala Australian Open din 2000, acela a fost fructificarea mingilor de break: Agassi a salvat 8 din 9 dintre acestea, unicul break reușit de Sampras în meci lăsându-l prea departe de linia de finiș, la 1-1 la general.
Agassi, printr-un plasament excelent al mingii și Sampras – cu servicii sigure și o acoperire magnifică a fileului, au fost de nedepartajat în cele 12 game-uri ale setului trei, însă tie-break-ul i-a aparținut în totalitate lui Pete, acesta impunându-se la zero.

#ReveniriDeLegendă Australian Open | Agassi – Sampras, un rarisim duel de cinci seturi

Setul patru a urmat un curs similar cu al treilea, iar Sampras poate spune că a avut și ghinion în tie-break, deși defensiva rivalului său strălucise mai mult decât oricând în meci. O dreaptă din alergare fabuloasă l-a dus pe Sampras la 4-3 plus două servicii. Fileul i-a întins însă o mână de ajutor lui Agassi, care a profitat plasând mingea decisiv, însă Sampras ajungea la două puncte de victorie printr-un as reușit pe serviciul doi. Agassi s-a salvat, servind impecabil de două ori, iar mai apoi i-a dat lovitura decisivă adversarului său, profitând de serva a doua.
Câștigarea tie-break-ului l-a dus pe Agassi în acea "transă" mult râvnită de jucători. Părea că orice minge îi intră, orice soluție aleasă este corectă. De partea cealaltă, Sampras greșea, iar micile semne de îngrijorare deveneau vizibile. Decisivul a curs, astfel, într-o singură direcție, Agassi terminând cu un 6-1, înainte de încheierea celei de-a treia ore de joc.
  • Agassi obținea a doua victorie din tot atâtea dueluri directe cu Sampras la Australian Open și devenea primul jucător după Rod Laver (1969) care disputa patru finale consecutive în Grand Slam-uri în tenisul masculin.
  • Încurajat din tribună de Steffi Graf, cea care avea să îi devină soție în 2001, Agassi câștiga și finala de pe 30 ianuarie, 3-6, 6-3, 6-2, 6-4 în fața rusului Kafelnikov (campionul ediției anterioare).
Australian Open a fost, dintr-un anumit punct de vedere, "zona de confort" a lui Andre Agassi: acesta a obținut trofeul la Melbourne încă de la prima participare, în 1995, după o finală cu marele său rival, Pete Sampras. Tot Australian Open avea să îi ofere lui Andre ultimele trei titluri majore înainte de retragere (2000, 2001 și 2003). Per total, jumătate dintre titlurile de Mare Șlem câștigate de Agassi au venit la Australian Open (4 din 8).
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.
Tel Aviv Watergen Open
Rezumatul partidei Djokovic - Safiullin! Sârbul s-a impus în două seturi și e în finală la Tel Aviv
ACUM 11 ORE
Sofia Open
Sinner aproape de o accidentare groaznică! Italianul s-a retras din meciul cu Rune, de la Sofia
ACUM 11 ORE