13 ianuarie 1997 a fost o zi cu ghinion pentru Boris Becker, germanul devenind doar al doilea deținător al titlului învins în primul tur la Australian Open, în 85 de ediții! Primul pe această listă fusese americanul Roscoe Tanner, care câștiga titlul în ianuarie 1977 după o finală cu Guillermo Villas și apoi pierdea în primul tur la a doua ediție a turneului organizată în același an, în decembrie, la australianul Chris Lewis.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Când Boris Becker câștiga finala Australian Open 1996, după patru anide secetă în Grand Slam-uri, marcați de accidentări și probleme, tenisul spera că l-a recâștigat pentru o cursă lungă pe "Bum-Bum". Însă lucrurile nu au stat așa.
Australian Open
Motivul pentru care jucătorii ce excelează la serviciu vor fi avantajați la Australian Open 2023
ACUM 3 ORE

#ReveniriDeLegendă Australian Open. Campionul en-titre, eliminat în turul 1

Într-o zi caniculară, Becker a capotat pentru a doua oară în interval de două luni în fața lui Carlos Moya, un star în ascensiune aflat între primii 30 de jucători ai lumii la doar 20 de ani, care tocmai făcuse finalăîn turneul pregătitor de la Sydney, cu două victorii în fața unor jucători din Top 15 mondial (Ferreira și Albert Costa).

#ReveniriDeLegendă Australian Open: Moya, "buturuga mică" din turul 1 în fața deținătorului titlului

Moya îl învinsese pe Becker și la Masters-ul de la Paris, în sală, iar la Melbourne a menținut o acuratețe ridicată la passing-uri, deși germanul nu a renunțat ușor la luptă, lansând 22 de ași și 30 de voleuri câștigătoare, notează Tennis Majors.
Germanul nu s-a simțit însă deloc bine sub soarele torid din Melbourne, încheind cele trei ore și jumătate de joc cu 17 duble greșeli și 87 de greșeli neforțate. La finalul meciului, Becker trăgea concluziile: "A fost cel mai prost meci al meu aici, la Melbourne. Abia dacă mai pot lega două vorbe, mi s-a prăjit creierul acolo, atât de cald era".
Însă Carlos Moya nu avea să se mulțumească doar cu o victorie în fața lui Becker la Australian Open 1997, ci înșfăca cu ambele mâini șansa consacrării. A avansat până în sferturi fără a mai avea de înfruntat vreun cap de serie, revenind din nou de la 1-2 la seturi în fața suedezului Bjorkman în optimi, apoi l-a învins pentru un loc în careul de ași pe conaționalul Felix Mantilla (#14), pe care îl bătuse și în cele două finale care îi aduseseră primeledouă titluri ale carierei. În semifinale, Moya trecea 7-5, 6-2, 6-4 de favoritul doi, Michael Chang, asigurându-și prima prezență într-o finală de Grand Slam.
Spaniolul impresiona și prin declarații ce reflectau mentalitatea unui campion, statut pe care avea să și-l câștige în Grand Slam-uri în mai puțin de doi ani, la Roland Garros 1998: "Dacă joc finala contra lui Sampras, el e #1, dar eu i-am învins pe #2 și #6. Nu voi intra pe teren cu atitudine de învins. În prima zi, erau 128 de jucători, acum suntem numai doi. Acum două săptămâni el era favorit, dar astăzi nu știu dacă mai este."
Pete Sampras l-a dominat însă pe Carlos Moya în meciul pentru trofeu, învingându-l 6-2, 6-3, 6-3, câștigând al doilea și ultimul său titlu la Melbourne.
Pentru Boris Becker, înfrângerea în fața lui Moya nu a fost doar sfârșitul abrupt al abia începutei curse de apărare a trofeului, ci și ultimul meci jucat pe tabloul principal la Australian Open.
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.

Australian Open 2021 - Acțiunea de la Melbourne revine pe Eurosport

Wimbledon
ATP amenință LTA cu excluderea din competiții în 2023, dacă rușii vor fi interziși iar la Wimbledon
ACUM 8 ORE
Tenis
Rublev i s-a opus lui Putin și e mândru de ce a făcut
ACUM 8 ORE