Jennifer Capriati, o regină a revenirilor? Să vedem.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Victoria ei din finala Australian Open 2001 fusese un nou triumf asupra tuturor problemelor majore din viața personală. O sportivă care și-a câștigat faima la nivel internațional încă de la 13 ani prin calificarea într-o finală WTA la Boca Raton, care a ajuns în Top 10 mondial la doar 14 ani și 235 de zile și care a devenit campioană olimpică la Barcelona la 17 ani, evadase definitiv din ghearele dependenței de droguri. Capriati revenea tot cu eticheta "senzațional" acolo unde îi era locul, în paginile presei sportive, părăsind prima pagină a tabloidelor care se hrăniseră luni de zile din necazurile frumoasei sportive, de la arestarea pentru furtul unui inel, la dependența de droguri și până la acuzațiile de hărțuire și agresiune venite din partea fostului iubit, împingând-o în pragul disperării pe Jennifer, la gânduri de sinucidere.
Tenis
Emma Răducanu s-a săturat de critici și "contraatacă": "M-am descurcat mai bine decât majoritatea!"
ACUM 37 MINUTE
Capriati o dominase în finala Australian Open 2001 pe Martina Hingis, o sportivă cu explozie la fel de timpurie în WTA, impunându-se 6-4, 6-3. La 12 luni distanță, Capriati confirma - lucru cu mult mai dificil spun sportivii, învingând-o din nou pe Hingis, de manieră mai spectaculoasă, scoțându-i victoria din buzunar de la 6-4, 4-0.

#ReveniriDeLegendă Australian Open | Capriati – Hingis, ultimul meci direct și ultima finală de Grand Slam pentru fiecare dintre ele

Jennifer Capriati deslușise abia în 2001 cum să o învingă pe Hingis, o jucătoare care nu se mai simțea deloc bine pe teren sub asediul jocului în forță propus de noile jucătoare apărute în circuit. În acel an, după cinci înfrângeri consecutive, Capriati câștiga în sfârșit în fața Martinei, chiar în finala primului Grand Slam al anului. Era rândul americancei să lege o serie de victorii (la Australian Open, Charleston și Roland Garros 2001). Iar "Miss Jenny" nu se oprea.
În finala Australian Open 2002, Hingis a fost pe punctul de a produce o nouă răsturnare a balanței în această rivalitate, însă Capriati a inventat o revenire epică, într-un meci în care a fost pe picior de război cu arbitrii, adresându-le injurii mai ceva ca McEnroe, Năstase sau Kyrgios. Dar și cu spectatorii, americanca strigându-le: "Taci naibii din gură!". Aceasta era Capriati, jucătoarea colerică, ambiționată de adversitate mai mult decât de orice altceva.
Capriati a început să conteze în finala de pe 26 ianuarie 2002 abia când Hingis o privea deja de la 5-1 pe tabelă. Americanca a strâns scorul, 4-5, dar nu a putut evita mai departe pierderea primului set.
Mai departe, Capriati a salvat patru mingi de meci în setul doi, recuperând un deficit de patru game-uri pentru a se impune la tie-break, 9-7, bombardând-o pe Hingis cu lovituri în forță. La interviul de pe teren, "Miss Swiss" își reproșa faptul că fusese prea pasivă în acele puncte capitale (când a servit la 5-3 în setul doi, la 5-4 contra serviciului americancei și la 7-6 în tie-break). Ea recunoștea: "nu am fost în stare, fizic și mental".
https://i.eurosport.com/2020/01/16/2754386.jpg
Hingis a rupt racheta de furie după pierderea setului doi, însă deși regula pentru temperaturi extreme a fost aplicată, oferindu-i astfel 10 minute de respiro la vestiare înainte de intrarea în decisiv, Martina nu a mai reușit decât să își treacă în cont primul break al decisivului, pentru ca apoi Capriati să închidă finala prin cinci game-uri câștigate consecutiv. Jocul Martinei Hingis s-a dezintegrat vizibil spre final, cele mai multe dintre mingile ei oprindu-se în fileu. Hingis explica, ulterior, că s-a deshidratat excesiv și că abia se mai putea deplasa pe teren. "Astăzi cred că am fost doborâtă de emoții. Am avut două luni grele. Am revenit după operația la genunchi și mi-am depășit așteptările. Nici nu știu dacă să fiu mulțumită sau să plâng acum", trăgea concluziile elvețianca, potrivit BBC.
De acolo, Jennifer Capriati a dominat decisivul, devenind prima jucătoare din istorie care câștigă trofeul Australian Open după ce înfruntase patru mingi de meci în finală! Mary Carter fusese până atunci singura jucătoare care se încoronase la Melbourne după ce înfruntase minge de meci în finală (1956).
Nu știu exact cum am reușit să câștig astăzi. Am continuat să lupt. La mingile ei de meci am dat totul. | Jennifer Capriati
Finala Australian Open 2002 a fost, din păcate, una dintre picăturile care au umplut paharul pentru Martina Hingis. Poate chiar cea decisivă, armura sa fiind fisurată definitiv.
Nici Hingis, nici Capriati nu aveau să mai revină vreodată într-o finală de Grand Slam. Cel puțin, nu la simplu (pentru că Martina a revenit după ani și ani specializându-se pe proba de dublu, unde a obținut rezultate extraordinare împreună cu Sania Mirza). Hingis a mai jucat un singur Grand Slam la simplu înainte de a-și anunța retragerea din tenis, la începutul anului 2003, la aproximativ un an de la pierderea finalei Australian Open 2002. Capriati a rămas în circuit până la finalul anului 2004, când s-a accidentat la umăr, după ce adunase alte patru semifinale de Grand Slam. Din păcate, după retragere, Capriati a recidivat în viața personală.
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.

#ReveniriDeLegendă Australian Open | Capriati, o viață relansată și un meci salvat de la 4-6, 0-4

Tenis
Simona Halep, nevinovată în ochii unui cunoscut tenismen: "Ar fi făcut asta dacă ar fi vrut!"
ACUM 2 ORE
Tenis
Un sponsor important al Simonei Halep, mesaj special de Ziua Națională! Ce i-a transmis româncei
ACUM 4 ORE