"Ce strategie? A fost doar luptă pură! Inima a contat mai mult aici." Erau cuvintele lui Roddick. Energia electrizantă din tribună dădea o motivație în plus eroilor din teren. La 19-19 în decisiv, Roddick și El Aynaoui aduceau într-un sfert de finală de Grand Slam ceva ce doar în demonstrative se mai vede: în glumă, le-au dat rachetele unor copii de mingi pentru a continua duelul, în timp ce ei își ofereau un foarte necesar moment de respiro, nota ESPN în cronica partidei de acum 18 ani.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Mai departe, meciul avea să mai dureze doar două game-uri, Roddick reușind break-ul și confirmând apoi pe serviciu. Ultimul punct i-a găsit pe Roddick și El Aynaoui față în față la fileu, încercând să găsească voleul decisiv. Marocanul a trimis în cele din urmă în fileu, victoria revenindu-i americanului.
Tenis
Detaliul care face diferența între Nadal și Djokovic! "E o mare diferență între cei doi campioni"
22/11/2022 LA 10:20
Aplauzele au curs însă în egală măsură pentru ambii jucători: cei doi s-au îmbrățișat, au făcut o reverență împreună, apoi au împrumutat o tradiție de la Wimbledon, părăsind împreună terenul central din Melbourne Park, dotat la vremea respectivă cu o suprafață de joc verde.

#ReveniriDeLegendă Australian Open. Trambulină pentru sezonul de vis al lui Roddick

Deși avea doar 20 de ani, Andy Roddick era deja un nume în tenis în 2003. Pe locul 10 mondial, jucătorul cu serviciu impunător venea după două sferturi de finală consecutive la US Open. Prima victorie de răsunet a lui "A-Rod" se produsese la Miami, în 2001, în fața "Regelui" de la Wimbledon, Pete Sampras. În același an, Roddick câștigase împotriva numărului unu mondial Guga Kuerten, iar la Roland Garros trecea de un fost câștigător al turneului, Michael Chang. Australienii îl știau bine pe Roddick și pentru că acesta triumfase la Melbourne în competiția juniorilor, în 2000, după o finală cu Mario Ancic, dar și pentru faptul că fusese unul dintre cei mai duri adversari ai eroului local Lleyton Hewitt în drumul său spre trofeul US Open 2001 (australianul a câștigat sfertul de finală cu Roddick după trei ore și jumătate de luptă, 6-7, 6-3, 6-4, 3-6, 6-4, învingându-i ulterior cu 3-0 pe Kafelnikov și Sampras).
Hewitt și Roddick începuseră deja o frumoasă rivalitate în tenisul masculin, potențată de stilurile de joc diferite. De fapt, locul în sesiunea de seară pe Rod Laver Arena ar fi trebuit să le fie rezervat celor doi pentru acea seară, însă liderul mondial fusese învins în optimi de marocanul Younes El Aynaoui, 31 de ani, poziția a 18-a pe lista capilor de serie (6-7/4, 7-6/4, 7-6/5, 6-4).
El Aynaoui și Roddick au oferit un duel delicios, de nivel excelent. Cele 40 de game-uri jucate de ei în setul decisiv reprezentau un nou record pentru cel mai lung set decisiv jucat în Era Open, depășind un 20-18 înregistrat în turul trei la Wimbledon 2000 între Mark Philippoussis și Sjeng Schalken (în prezent, recordul este consemnat în dreptul partidei de opt ore și 11 minute dintre Isner și Mahut terminată, 70-68, la Wimbledon 2010).

#MeciuriMemorabile Australian Open. Andy Roddick - Younes El Aynaoui (2003)

Credit imagine: Imago

Prima minge de meci i-a aparținut marocanului, la 5-4 în decisiv, pe serviciul lui Roddick. "A-Rod" a găsit însă forehandul câștigător, a rămas în partidă, oferindu-și mai apoi o șansă bună de a închide partida când a realizat break-ul la 10-10. El Aynaoui nu a cedat însă, a reușit re-break-ul, iar cei doi au avansat cap la cap până la 19-19, când americanul a câștigat din nou la retur, securizându-și mai apoi victoria la a doua minge de meci avută.
Cred că atunci când ne vom întâlni peste 10 ani vom putea povesti despre faptul că am reușit ceva special aici. | Andy Roddick
Roddick devenea cel mai tânăr semifinalist la Australian Open din ultimii 11 ani. Parcursul său avea să se încheie în runda următoare, germanul Rainer Schuttler învingându-l în patru seturi. Meciul atât de special cu El Aynaoui anunța un an special pentru Roddick, cu trofeu la Queen’s, semifinală la Wimbledon, victorie în fața lui Federer în Canada, primele titluri Masters 1000 (Montreal și Cincinnati), trofeu la US Open și urcarea pe primul loc în clasamentul mondial (3 noiembrie 2003).
2003 avea să fie cel mai bun al carierei și pentru Younes El Aynaoui, fost câștigător al turneului de la București (2001). Marocanul a urcat până pe locul 14 ATP, a reușit două dintre cele trei sferturi de finală ale carierei în Grand Slam-uri (Australian Open și US Open), dar și unica semifinală Masters 1000 (Madrid).
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.

#ReveniriDeLegendă Australian Open | Ce faci la 19-19 în decisiv? Predai rachetele copiilor de mingi

Tenis
Cine l-a făcut pe John Isner "să se simtă mic": "Până și cu Nadal pe zgură am avut mai multe șanse"
05/10/2022 LA 16:48
Laver Cup
Sorana Cîrstea, mesaj emoţionant după retragerea lui Roger Federer
25/09/2022 LA 07:02