66 de minute a durat setul decisiv de pe Rod Laver Arena dintre Serena Williams și Maria Sharapova, în semifinala Australian Open 2005. Pentru a doua oară în trei ani, americanca salvase mingi de meci în semifinală și mergea în finală, unde avea să se impună în set decisiv în fața unei conaționale.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
În 2003, Serena revenise de la 1-5 în decisiv în semifinala cu Kim Clijsters, 19 ani, impunându-se cu 7-5 după ce salvase două mingi de meci. Apoi o învingea în finală pe sora sa, Venus, 7-6(4), 3-6, 6-4. Absentă de la ediția 2004 din cauza unei accidentări la genunchi, Williams a avut parte în 2005 de un parcurs foarte similar cu cel din urmă cu doi ani: Sharapova, o sportivă încă și mai tânără, de 17 ani, servise de două ori pentru victorie în semifinala directă, americanca a salvat trei mingi de meci la 4-5 în decisiv, s-a impus din nou în prelungirile setului (8-6), iar mai apoi avea să câștige trofeul, după 2-6, 6-3, 6-0 cu Lindsay Davenport.
Tenis
Roger Federer și moștenirea lăsată unui jucător din circuitul ATP! "Îi datorez atât de multe"
ACUM 18 ORE
Eurosport UK a titrat, imediat după semifinală: "Serena o reduce la tăcere pe Sharapova", aluzie la țipetele rusoaicei din timpul loviturilor. Ceea ce nu avea cum să știe nimeni la momentul respectiv era legat de faptul că semifinala Australian Open 2005 avea să rămână, practic, ultimul meci cu adevărat competitiv în rivalitatea Serena Williams - Maria Sharapova. Toată lumea se puseseînsă de acord că Rod Laver Arena găzduise un meci epic, lucru accentuat și de Serena Williams, care savura revanșa luată în fața celei ce îi frânsese puțin inima în finala Wimbledon 2004: "Cred că meciul s-a ridicat la nivelul așteptările tuturor și a fost distractiv. Mă bucur că am ajuns într-o nouă finală. Au fost 12 luni foarte dificile pentru mine".

#ReveniriDeLegendă. "La cald": Perspectiva Sharapovei

"A fost un meci mare. Am dat tot ce am avut, ea a făcut la fel. Bineînțeles că sunt tristă și este o înfrângere dureroasă, dar am un drum atât de lung în fața mea. Am 17 ani și sunt semifinalistă la Australian Open. Nimic negativ. Este una dintre cele mai mari luptătoare din circuit. Știe cum să întoarcă lucrurile din mers, iar asta vine cu experiența. Sper să învăț și să devin mai bună. Am jucat cu toată inima, nu mi-am valorificat șansele avute, iar asta este esența jocului de tenis", declara Maria Sharapova la capătul semifinalei din 2005 de la Australian Open, pe care a pierdut-o în fața Serenei după ce a servit pentru victorie la 5-4 în setul doi, apoi în setul trei, tot la 5-4.

#ReveniriDeLegendă Australian Open | Serena Williams – Sharapova, meciul care a "rupt" rivalitatea

Erau cuvintele unei puștoaice de 17 ani, care avea în vitrină de mai puțin de șase luni un trofeu de la Wimbledon și privea dincolo de cele trei mingi de meci ratate în fața unei jucătoare cu șase titluri de Grand Slam câștigate. Sharapova atacase cu dreapta și ratase terenul la prima minge de meci. Pe a doua, Serena Williams plesnise cu 141 km/h un retur câștigător de forehand, exact așa cum își dorise. A treia șansă a Sharapovei s-a evaporat cam la fel de iute.
Setul doi îi scăpase printre degete Mariei tot fulgerător: s-a mers cap la cap până la 4-4, rusoaica a smuls break-ul forțând la limită în defensivă, găsind o diagonală de rever imparabilă, însă Serena și-a găsit nivelul tocmai când a ajuns la un game de eliminare. La minge de re-break, Sharapova a comis dublă greșeală, deschizându-i ușa Serenei pentru revenire.

#ReveniriDeLegendă. O rivalitate "ucisă din fașă"

De la momentul Australian Open 2005, Maria Sharapova a mai câștigat doar două seturi în fața Serenei Williams până la finalul carierei sale, în turnee de importanță scăzută. Scorul întâlnirilor directe dintre cele două îi era favorabil rusoaicei înaintea acelui meci (2-1), însă de-a lungul anilor s-a transformat într-un zdrobitor 20-2 pentru americancă.
În 2015, când Serena Williams și Maria Sharapova s-au înfruntat din nou pe Rod Laver Arena, fiecare se eschiva înainte de meci în a vorbi prea mult despre meciul care se evidențiază din statistică drept “momentul de cotitură” al rivalității lor. "Singurul lucru pe care mi-l amintesc este forehand-ul inside-out de la minge de meci. Am lovit pentru winner. Am lovit și am plecat spre colțul celălalt al terenului, de parcă aș fi știut că a fost o lovitură câștigătoare. Este chiar interesant. Asta este tot ce îmi amintesc", declara Serena. Sharapova, de regulă spumoasă în declarații, se ascundea în spatele unor fraze-standard: "Nu îmi amintesc foarte multe. A fost o luptă foarte fizică. A fost foarte dur să pierd acel meci. Am avut multe șanse, a fost o înfrângere extrem de dureroasă." Finala Australian Open 2015 s-a încheiat în două seturi, 6-3, 7-6(5) pentru Serena.
"De neoprit", biografia Mariei Sharapova, are însă ca element central această rivalitate. Rusoaica este convinsă că bilanțul atât de dezechilibrat a fost provocat de altceva în locul meciului de la Australian Open 2005. "Serena Williams a marcat culmile și limitele carierei mele. Poveștile noastre se împletesc. Lumea vorbește despre forța Serenei, serviciu, încrederea ei, despre felul în care particularitățile jocului ei se potrivesc particularităților jocului meu și, desigur, există adevăr și în asta”, spune Sharapova, mutând atenția asupra unui episod din 2004, din vestiarul de la Wimbledon.
"Când meciul s-a terminat, Serena a venit și m-a îmbrățișat. A spus ceva de genul - 'ai făcut o treabă bună' și a zâmbit. Dar pe dinăuntru nu zâmbea. Când am intrat în vestiar, Serena era acolo. Plângea și gâfâia. Am ieșit cât am putut de repede, dar știa că sunt acolo. Lumea se întreabă de ce nu o pot învinge. Pentru mine, răspunsul real vine din vestiarul acela. Cred că Serena mă urăște pentru că am fost acel copil mic și slăbănog care a învins-o la Wimbledon. Iar cel mai mult cred că mă urăște pentru că am auzit-o plângând. La puțin timp după turneu, i-a spus unui prieten ‘nu voi mai pierde niciodată în fața acele mici nenorocite'", susține Sharapova.
Tenis
Novak Djokovic, considerat favorit cert la Australian Open 2023! "E cel mai bun și merită"
ACUM 20 ORE
Tenis
Darren Cahill și Patrick Mouratoglou, mesaje emoționante după moartea lui Nick Bollettieri
ACUM O ZI