"Eu ce fac acum?", l-a întrebat Marcos Baghdatis pe antrenorul său. Se întâlneau în vestiar, goniți de pe teren de ploaie. Marcos avea 20 de ani și după mai bine de trei ore de luptă crâncenă se afla la trei puncte de prima finală de Grand Slam a carierei, când cerul s-a rupt pur și simplu deasupra complexului Melbourne Park. Tabela încremenise la 5-4 și 15-15 în decisiv. Trei servicii câștigătoare i-ar fi putut securiza cipriotului biletul pentru finală în mai puțin de 60 de secunde. Desigur însă, nu fusese 'acel tip de meci'.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Pentru Baghdatis, era deja al treilea meci de cinci seturi la Australian Open 2006. Pe locul 54 ATP la startul turneului, cipriotul colecționase scalpuri de capi de serie luându-se la trântă cu "greii" având zâmbetul imprimat pe buze. În turul doi, în fața favoritului 17, Radek Stepanek, avusese 2-0 la seturi. S-a trezit parcă abia atunci când în setul patru a încasat un "covrig", adjudecându-și decisivul cu 7-5. Își refăcuse rezervele de energie devorându-l pe germanul Gremelmayr (seturi la 2, 1 și 2), apoi detonase o nouă "bombă", eliminându-l pe al doilea favorit al tabloului, Andy Roddick, în patru seturi. În "sferturi", îl tăia de pe lista capilor de serie și pe Ivan Ljubicic (#7), după ce s-a jucat din nou cu focul la 2-0 la seturi, trecând linia de finiș după decisiv.
Tenis
Daniil Medvedev, start lansat la Astana! Rusul l-a învins lejer pe Albert Ramos! Rezumatul partidei
ACUM 4 ORE
Totuși, Marcos Baghdatis era îndreptățit să întrebe în semifinală "Eu ce fac acum?", după ce simțise în buzunar prima revenire a carierei de la 0-2 la seturi – și în ce companie, în fața unui jucător de Top 10 care doar cu două luni în urmă câștigase finala Turneului Campionilor deși fusese condus cu 2-0 de marele Federer.

#ReveniriDeLegendă Australian Open. Baghdatis - Nalbandian 2006. Când vine ploaia: "Eu ce fac acum?"

Antrenorul avea răspunsul potrivit pentru acel "Eu ce fac acum? Nu știu ce să fac" al lui Marcos Baghdatis. "Mi-a spus: 'Nu-mi fac griji pentru tine, îmi fac griji pentru el'", le mărturisea Baghdatis jurnaliștilor la conferința de presă.
Aproximativ 20 de minute durează ca acoperișul de pe Rod Laver Arena să fie închis. Când Baghdatis și Nalbandian au revenit pe teren, cipriotul și-a procurat prima minge de meci reușind să îl facă pe argentinian să nu poată găsi terenul. Deși nu a spus-o jurnaliștilor, cu siguranță Baghdatis s-a întrebat din nou 'Eu ce fac acum?', în fracțiunea de secundă când arbitrul Andreas Egli a anunțat corecție din scaun la reverul său în lung de linie, dând minge 'out'. Însă parcursul său la Australian Open 2006 fusese prea frumos pentru a-i arăta în premieră în carieră lui Baghdatis cum te simți când pierzi prima dată în carieră o partidă de cinci seturi. Pe a doua minge de meci avută, serviciul lui Baghdatis s-a îndreptat perfect țintit spre teu, statisticienii înregistrând al 15-lea as al său în meci.

#ReveniriDeLegendă | Baghdatis, rockstar la Australian Open

Cipru avea în premieră un finalist într-un turneu de Mare Șlem. AFP nota că Marcos Baghdatis strânsese deja fani în toată Australia, iar acasă, în Insula din spiritul căreia își extrăsese toată esența vulcanică și pasională, fusese deja numit "cel mai mare sportiv cipriot al tuturor timpurilor". Baghdatis câștiga primul set al finalei cu Roger Federer, lua avantaj 2-0 în setul doi, însă elvețianul avea să treacă linia de finiș în ritm de croazieră (5-7, 7-5, 6-0, 6-2), obținând al șaptelea său titlu de Mare Șlem.
"Openul Vesel" nu a uitat să îl iubească pe Baghdatis, etnicii reușind să domine fondul sonor ediție de ediție, ca un ecou al momentului '06 și al celor șase victorii consecutive ale lui Marcos.
Australian Open 2006 a fost turneul carierei lui Baghdatis. La 20 de ani, talentul și caracterul spumos al lui Marcos deveneau 'informație publică'. Mândrul cipriot grec cu inimă mare, care a murit și a înviat pe teren în atâtea meciuri, târându-l chiar și pe Agassi într-un maraton inuman la ultima sa apariție într-un Grand Slam, nu a atins așteptările pe care lumea tenisului i le atașase cu rapiditate.
Deși pe teren a fost un luptător desăvârșit, deși munca în raliu și efortul i-au plăcut, Baghdatis a lăsat parcă lucrurile neterminate ascultând ghesul inimii, nesuprimându-și capriciile, după cum notează "Firstpost". La întrebarea "Eu ce fac acum?", mai adesea răspunsul nu a fost cel care să îl apropie de trofee.
Baghdatis rămâne și eroul verii australiene 2006, și jucătorul care a distrus 5 rachete de tenis în 25 de secunde la Australian Open 2012, și tenismenul care lasă în urmă regretul că a petrecut doar patru luni în Top 10.
  • Marcos Baghdatis s-a retras în 2019, la 34 de ani, având patru trofee ATP câștigate în carieră.
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.
Astana Open
Alcaraz, după eliminarea din primul tur de la Astana: "Trebuie să învăț din astfel de meciuri"
ACUM 5 ORE
Tenis
Emma Răducanu pierde în primul tur la Ostrava! Înfrângere în două seturi în fața favoritei a cincea
ACUM 6 ORE