La finalul anului 2007, tenisul trăia era de dominație a lui Roger Federer, începută în 2004. Elvețianul câștigase pentru al doilea sezon consecutiv trei dintre trofeele de Mare Șlem, se impusese și la Turneul Campionilor. Ce-i drept, Nadal devenise un rival din ce în ce mai serios pentru Federer, însă de aici și până la a-l vedea vulnerabil pe elvețian în prima săptămână a unui Grand Slam părea cale lungă.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Australian Open 2008 a produs o schimbare, în două etape.
Tenis
Novak Djokovic, considerat favorit cert la Australian Open 2023! "E cel mai bun și merită"
ACUM O ZI
Mai întâi, sârbul Janko Tipsarevic l-a ținut sub asediu pe Federer, atacând practic orice minge venită peste fileu. Sârbul a preluat conducerea 1-0 după ce Federer servise la 5-3, acela fiind primul set pierdut de elvețian la Australian Open după 2006. Federer arăta indispus și se vedea alergat pe teren, iar Tipsarevic a părut capabil chiar să producă marea surpriză, fiind într-o zi de grație. În cele din urmă, elvețianul avea să fie învins în acel an la Melbourne de un alt sârb, Novak Djokovic, care mai departe și-a adjudecat și primul titlu de Mare Șlem al carierei.

#ReveniriDeLegendă | Cel mai lung meci câștigat de Federer într-un Grand Slam

Roger Federer a servit impecabil în decisivul meciului cu Tipsarevic, astfel încât sârbul nu a smuls la retur decât două egalități la 30, iar biletul pentru optimi i-a revenit numărului unu mondial, după patru ore și 25 de minute. Federer a făcut diferența la 8-8, smulgând break-ul decisiv într-un game în care Tipsarevic părea în control deplin, la 40-0.
Ulterior, în martie, s-a aflat că Federer fusese diagnosticat cu mononucleoză, existând motive pentru a crede că boala l-ar fi afectat încă din decembrie 2007. Însă vâlva creată de meciul Federer - Tipsarevic rămâne incontestabil.
Niciodată în carieră Federer nu a obținut vreo victorie într-un meci de cinci seturi mai lung de atât într-un Grand Slam, potrivit bazei de date a Tennis Abstract.
  • 11 dintre cele 421 de meciuri jucate de Federer în turneele de Mare Șlem au atins sau au depășit patru ore de joc, elvețianul obținând doar patru victorii. Cel mai lung meci câștigat la acest nivel de Federer în fața lui Nadal a fost finala Wimbledon 2007 (3 h 45 min), iar contra lui Djokovic – 3 h 39 min, la Roland Garros 2011.
Ce bătălie. Fair play, este un băiat bun, păcat că astăzi a trebuit să existe un învins. | Roger Federer, după duelul cu Tipsarevic de la Australian Open 2008
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.

#ReveniriDeLegendă Australian Open | Cel mai lung meci câștigat de Federer într-un Grand Slam

Tenis
Presezon plin de evenimente în tenis! Unde vor evolua Alcaraz, Swiatek și Djokovic în decembrie
01/12/2022 LA 11:27
Tenis
Fost număr 6 mondial, declarație surpriză: "Carlos Alcaraz e mai bun decât Nadal în multe feluri!"
01/12/2022 LA 10:33