Getty Images

RG19: Rafael Nadal, pentru a 12-a oară campion la Paris

RG19: Rafael Nadal, pentru a 12-a oară campion la Paris
De Eurosport

09/06/2019 la 20:13Actualizare 09/06/2019 la 20:17

A 15-a și ultima zi de la Roland-Garros 2019 a programat pe arena Philippe-Chatrier cel mai important meci al celor două săptămâni: finala masculină.

Pentru al doilea an la rând Rafael Nadal și Dominic Thiem s-au întâlnit în ultimul act de la Paris. Dacă Nadal căuta un al 12 titlu în capitala Franței, Thiem spera să fie al treilea jucător care îl învinge pe iberic la Roland-Garros și primul într-o finală.

Primul set a început echilibrat, ba chiar cu un Thiem destul de agresiv, în ciuda faptului că a avut o semifinală întinsă pe durata a doua zile împotriva lui Novak Djokovic. Austriacul chiar a reușit să facă break la scorul de 2-2, însă Nadal a gestionat bine momentul și a egalat situația pe tabelă. Apoi, spaniolul a avut o evoluție solidă pe serviciul adversarului, reușind să facă break-ul decisiv. În cele din urmă, Nadal a câștigat primul act cu 6-3 și părea să se îndrepte către un nou succes categoric, la fel ca în 2018.

Doar că lucrurile nu au stat chiar așa. Setul secund a stat mult timp sub semnul echilibrului, cei doi reușind să își fructifice serviciul până la 5-5. Thiem a făcut 6-5, realizând apoi un break alb, 40-0, restabilind egalitatea după ce s-a impus cu 7-5.

Tensiunea finalei începea să crească. Spectatorii și telespectatorii anticipau o partidă foarte lungă, de cinci seturi, dar nu avea să se întâmple așa. Austriacul a clacat în al treilea set, unul în care a reușit să câștige un singur game. Nadal a câștigat categoric cu 6-1 în mai puțin de 30 de minute.

Din punct de vedere psihic și fizic Nadal a stat mult mai bine, iar scenariul s-a repetat și în al patrulea set. Ibericul a făcut de două ori break-ul la 1-0 și 4-1, câștigând la final confruntarea în patru seturi scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 după 3 ore și 4 minute de joc. Al 12-lea titlu la Paris, 93 de victorii și doar două înfrângeri. Rafael Nadal rămâne pentru încă un an regele absolut al Roland-Garros-ului!

Competiția de la Paris s-a încheiat duminică, 9 iunie, dar turneele de Mare Șlem continuă pe canalele Eurosport. Urmează turneul de la Wimbledon, care va debuta pe 1 iulie în direct și exclusiv pe Eurosport 1 și Eurosport 2.