Confruntarea cu Nadal va fi fără îndoială cea mai grea pentru numărul unu mondial, la ediția de anul acesta de la Roland Garros, în care Nole nu a cedat încă vreun set. Până la întâlnirea din această seară (21:45, pe Eurosport 1), Nole a răspuns "prezent" la "Guess Who challenge", o provocare în care jucătorii actuali trebuie să ghicească, în baza unor indicii, foștii campioni de la Paris.
Dacă pe Ash Barty a identificat-o rapid, Nole a avut probleme reale să răspundă corect când campionul căutat era chiar sârbul. A rezultat un moment extrem de haios, numărul unu mondial distrându-se copios.
Roland Garros
"Nadal, de ce nu te-a felicitat Federer după câștigarea Roland Garros?". Răspunsul lui Rafa
08/06/2022 LA 06:31

Date statistice importante, înainte de Djokovic - Nadal, din sferturile Roland Garros.

1. Va fi a 59-a întâlnire dintre cei doi "monștri" ai tenisului, rivalitatea lor fiind cea mai "consumată" din era open. Niciodată în istoria tenisului doi rivali nu s-au aflat de atât de multe ori față în față, în circuit. Ca să ne facem o idee, al doilea cel mai întâlnit meci din ATP e Djokovic - Federer, dar cei doi s-au întâlnit de "doar" 50 de ori.
2. Djokovic are avantaj în fața lui Nadal la meciurile directe, 30-28. Cei doi s-au întâlnit cel puțin o dată în fiecare din ultimii 16 ani. Prima dispută a avut loc la Roland Garros 2006, în sferturile de finală, când Rafa a trecut fără probleme de sârb în drumul său spre al doilea titlul la Paris.
3. Va fi al 10-lea meci Nadal - Djokovic la Roland Garros, de asemenea un record, niciodată în istorie doi jucători nefiind față în față de mai multe ori pe zgura pariziană. Nadal și Federer (locul 2 în top) s-au întâlnit de 6 ori în capitala Franței, toate disputele fiind câștigate de "Matador".
4. Nadal îl conduce pe Djokovic cu 7-2 la Roland Garros, doar la US Open (2-1) având avantaj în duelurile directe cu sârbul. Nole este în avantaj în meciurile directe la Australian Open (2-0) și la Wimbledon (2-1).
5. Djokovic a câștigat, totuși, două din ultimele trei meciuri jucate în fața lui Nadal, pe zgura pariziană. În 2015, tot în sferturi, Nole se impunea cu 7-5, 6-3, 6-1, la un turneu care se aseamănă mult cu acesta din punct de vedere al stării fizice a ibericului (venea și atunci după o accidentare, fiind departe de forma optimă). Rafa și-a luat revanșa în finala din 2020 (6-0, 6-2, 7-5), dar Djokovic a fost mai puternic anul trecut, în semifinale, după o bătălie epică, de peste 4 ore (3-6, 6-3, 7-6, 6-2).

DJOKOVIC, SINGURUL CARE L-A ÎNVINS PE NADAL DE DOUĂ ORI LA ROLAND GARROS

6. Djokovic este singurul jucător care a reușit să îl învingă pe Nadal de două ori la Roland Garros. Rafa are un record incredibil de 109-3 la turneul său preferat, al treilea eșec venind la Robin Soderling, în 2009. Nole este, de asemenea, singurul care a reușit să îl bată pe cel mai mare zgurist din istorie în minimum de seturi, la Paris.
7. Nadal îl conduce pe Djokovic în întâlnirile pe zgură cu un categoric 19-8. Totuși, trebuie spus că disputa a devenit mult mai echilibrată pe suprafața roșie în ultimii 10 ani, pentru că, după 9 meciuri consumate pe această suprafață, Rafa nu pierduse vreun meci la Nole. Din 2011 până în prezent, avantajul lui Rafa în fața sârbului e mult mai mic (10-8).
8. Nadal este jucătorul cu cele mai multe succese la un lider mondial, fie că vorbim de ATP sau WTA. Ibericul s-a impus de 22 de ori în meciurile în care a întâlnit numărul 1 ATP, fie că în fotoliul de lider s-au aflat Murray, Djokovic sau Federer. Djokovic, Becker, Navratilorva și Serena îl urmează pe Nadal într-un astfel de clasament, dar niciunul dintre ei nu a învins un lider mondial de mai mult de 19 ori.
9. Va fi al 18-lea duel Nadal - Djokovic într-un Grand Slam, un nou record all-time. Până acum, Djokovic și Federer se întâlniseră de 17 ori în cele 5 turnee de Mare Șlem.
10. Primul set va avea o importanță uriașă în desemnarea jucătorului care va merge în semifinale, diseară. Asta pentru că, în 50 din cele 58 de întâlniri directe dintre Nadal și Djokovic, cel care a câștigat manșa inaugurală și-a trecut în cont și victoria, în cele din urmă. Așa s-a întâmplat și în 13 din ultimele 17 dueluri ale celor doi în cadrul turneelor de Grand Slam.
Super duelul Nadal - Djokovic va avea loc în această seară, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player!
https://i.eurosport.com/2022/05/30/3384381.jpg
Roland Garros
Genialul Nadal a dat răspunsul la "va putea cineva să egaleze cele 14 titluri ale tale la Paris?"
06/06/2022 LA 20:20
Roland Garros
Alcaraz, uluit de Nadal al 14-lea, "regele soare"! "Are 1000 de vieți, eu sunt puțin în întârziere"
06/06/2022 LA 14:30