Articol scris de Marius Sechea
Roland Garros nu a fost jucător de tenis, deși a fost pasionat de sport, practicând fotbalul, rugby-ul și ciclismul. Mai târziu, a devenit erou al aviației franceze și, chiar dacă nu a practicat tenisul, a devenit unul dintre cele mai cunoscute nume din tenis.
Roland Garros s-a născut la 6 octombrie 1888 și a absolvit școala de afaceri HEC, iar la vârsta de 21 de ani și-a înființat propria companie, o reprezentanță auto. Însă viața i s-a schimbat complet în 1909, când, la invitația unui prieten, a asistat la un spectacol aviatic. Fiind fascinat de cele văzute, și-a cumpărat imediat un avion, pe care a învățat singur să-l piloteze, iar mai apoi a obținut și licența de pilot.
Roland Garros
"Nadal, de ce nu te-a felicitat Federer după câștigarea Roland Garros?". Răspunsul lui Rafa
08/06/2022 LA 06:31
După doar doi ani, pe data de 6 septembrie 1911, Garros a doborât primul său record de altitudine, ajungând cu avionul la înălțimea de 3.910 metri, după de ce a decolat de pe plaja Houlgate. Apoi, a participat la o serie de spectacole aviatice în Europa și America de Sud, sute de mii de spectatorii fiind uimiți de curajul și inventivitatea sa.
Dar Roland Garros nu s-a mulțumit cu asta, așa că și-a stabilit o nouă provocare. Și-a propus să traverseze Mediterana, lucru care nu a mai fost realizat până atunci. Pe data de 23 septembrie 1913, la ora 5: 47 dimineața, a decolat de la Saint-Raphael, cu scopul de ateriza la Bizerte, în Tunisia. După un zbor de opt ore și 780 km, a aterizat în Tunisia, iar în rezervor mai avea doar cinci litri de combustibil.
La începutul Primului Război Mondial, s-a înrolat în armată. Pe atunci, avioanele erau echipate cu foarte puține arme. Însă Roland Garros și-a dovedit și aici creativitatea. A dezvoltat primul avion de vânătoare monopost echipat cu mitralieră la bord, iar la începutul lunii aprilie 1915, sublocotenentul Roland Garros s-a întors pe front, obținând trei "victorii" consecutive într-o singură săptămână, înainte să fie doborât de apărarea antiaeriană germană, deasupra Belgiei. Ca urmare, a fost nevoit să aterizeze, înainte de a apuca să-și distrugă avionul. Astfel, invenția sa a ajuns în mâinile inamicului, care i-a adaptat ideea la propriile avioane.
După ce a fost prizonier de război timp de trei ani, Roland Garros a reușit să evadeze, deghizându-se în ofițer german. Însă în timpul captivității, sănătatea i-a fost serios afectată, în special vederea, așa că a devenit miop. Pentru a putea continua să zboare, și-a confecționat în secret o pereche de ochelari. Deși prim-ministrul Franței de atunci, Georges Clemenceau, a dorit ca el să rămână acasă, în postură de consilier, Roland Garros s-a întors pe front. Din păcate, curajul lui i-a fost fatal. Pe data de 5 octombrie a fost doborât deasupra Ardenilor, nu înainte de a reuși să facă noi victime în rândul inamicilor.
Zece ani mai târziu, în 1928, la Paris s-a construit un stadion de tenis pentru ca echipa Franței, alcătuită din cei care au fost numiți "Cei Patru Muschetari", să-și poată apăra titlul în Cupa Davis, trofeu cucerit cu un an în urmă în SUA. Stadionul a primit numele lui Roland Garros în urma solicitării lui Emile Lesueur, președintele de atunci al clubului sportiv Stade Francais, club care a finanțat construcția stadionului.
https://i.eurosport.com/2014/11/28/1360894.jpg

Cine au fost cei 4 muschetari

Istoria celor Patru Muschetari e strâns legată de istoria internaționalelor de tenis ale Franței, care mai târziu au primit numele de Roland Garros.
Prima ediție a avut loc în 1891, sub denumirea de "Championnat de France", fiind o competiție masculină intercluburi. Cu toate astea, primul câștigător a fost un britanic care locuia în
Franța, pe nume H. Briggs, iar cel care va câștiga cele mai multe titluri în perioada de început va fi francezul Max Decugis (opt trofee între 1903 și 1914).
Femeile au participat pentru prima dată la turneu în 1897, când în concurs s-au înscris patru doamne, câștigătoarea fiind Adine Masson.
https://i.eurosport.com/2006/04/27/273336.jpg
În 1902 a avut loc primul concurs de dublu mixt, iar cinci ani mai târziu s-a disputat prima ediție a concursului de dublu feminin.
Prima schimbare majoră s-a produs în 1925, când turneul s-a deschis și celor din afara Franței, așa născându-se Openul Franței.
În acea perioadă, tenisul din Franța era în plin elan, datorită performanțelor realizate de Cei Patru Muschetari.
Henri Cochet, René Lacoste, Jean Borotra și Jacques Brugnon au câștigat între ei 20 de titluri de Mare Șlem la simplu și 23 la dublu. În Cupa Davis, aceștia au câștigat trofeul de șase ori consecutiv, între 1927 și 1932, victoria din 1927 determinând autoritățile din Franța să construiască arena care va purta numele pilotului Roland Garros.
Cei patru au fost personaje emblematice pentru Franța, fiind respectați și adulați pe tot parcursul vieții.
https://i.eurosport.com/2020/07/03/2844315.jpg

Care sunt cele mai importante arene de la Roland Garros

Cea mai importantă arenă a complexului de la Roland Garros se numește Court Philippe Chatrier, purtând numele celui care a fost președinte al Federației Franceze de Tenis şi care a avut o contribuție semnificativă în reprimirea tenisului în rândul sporturilor olimpice.
După renovarea din 2019, arena are o capacitate de 15.225 de locuri, iar cele patru tribune poartă numele cele Patru Muschetari ai tenisului francez, Henri Cochet, René Lacoste, Jean Borotra și Jacques Brugnon.
A doua arenă a complexului de la Roland Garros se numește Court Suzanne Lenglen și are o capacitate de 10.068 de locuri. Suzanne Lenglen a fost prima vedetă feminină din istoria tenisului, câștigând 31 de turnee de tenis, inclusiv șase titluri la Roland Garros și șase la Wimbledon. În plus, ea a câștigat și două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Anvers din 1920.
Al treilea teren al complexului se numește Court Simonne Mathieu și are o capacitate de 5.000 de locuri. Simonne Mathieu a câștigat de două ori titlul la simplu la Roland Garros, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost unul dintre liderii Rezistenței Franceze.
În total, complexul de la Roland Garros se întinde pe o suprafață de 13,5 hectare și conține 20 de terenuri, inclusiv cele trei mai sus menționate.
https://i.eurosport.com/2020/10/11/2912267.jpg

Cum se numeşte trofeul acordat câştigătorului la masculin, la Roland Garros

Trofeul care i se acordă câștigătorului turneului de simplu se numește Cupa Muschetarilor și a fost creat în 1981. Cupa simbolizează victoriile obținute de cei patru jucători francezi de tenis în perioada interbelică.
Trofeul cântărește 14 kg, are o înălțime de 40 cm și o lățime de 19 cm, și e păstrat în birul președintelui Federației Franceze de Tenis, de unde e scos anual pentru ceremonia de premiere, câștigătorul primind o replică a trofeului.
Roland Garros
Genialul Nadal a dat răspunsul la "va putea cineva să egaleze cele 14 titluri ale tale la Paris?"
06/06/2022 LA 20:20
Roland Garros
Alcaraz, uluit de Nadal al 14-lea, "regele soare"! "Are 1000 de vieți, eu sunt puțin în întârziere"
06/06/2022 LA 14:30