Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rafael Nadal - Casper Ruud, în finala masculină de la Roland Garros! Tot ce s-a întâmplat azi la Paris

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 03/06/2022 la 23:22 GMT+3

Rafael Nadal și Casper Ruud sunt cei doi sportivi care au ieșit învingători din meciurile programate astăzi pe zgura de la Paris, calificându-se în finala celui de-a doilea Grand Slam al anului, Roland Garros.

Casper Ruud

Credit imagine: Getty Images

UPDATE | Casper Ruud s-a calificat în prima sa finală de Grand Slam, învingându-l în 4 seturi pe Marin Cilic, scor 3-6, 6-4, 6-2, 6-2, după două ore și 57 de minute de joc. Norvegianul de 23 de ani, locul 8 ATP, se va duela pentru trofeu cu Rafael Nadal.
UPDATE | Casper Ruud a revenit bine în meci și și-a adjudecat setul 3, scor 6-2. Norvegianul conduce acum cu 2-1 la seturi.
UPDATE | Partida s-a reluat după aproximativ 10 minute, sportivii revenind de la vestiare și făcând câteva mișcări de încălzire înainte de a începe.
UPDATE | A doua semifinală masculină de la Roland Garros a fost întreruptă, la scorul de 3-6, 6-4, 4-1, după ce o spectatoare a intrat pe teren și s-a legat de fileu.
picture

Moment incredibil în semifinala Roland Garros dintre Ruud și Cilic! O spectatoare s-a legat de fileu

UPDATE | Casper Ruud a restabilit egalitatea, câștigând setul 2 cu scorul de 6-4.
UPDATE | Marin Cilic și-a adjudecat primul set al meciului cu Casper Ruud, scor 3-6, după 44 de minute de joc.
UPDATE | A început a doua semifinală masculină de la Roland Garros. Casper Ruud îl înfruntă pe Marin Cilic, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
UPDATE | Alexander Zverev a revenit pe teren în cârje pentru a-și saluta adversarul. Germanul a abandonat partida după accidentarea suferită la capătul a 3 ore și 7 minute de joc. Rafael Nadal este primul finalist de pe tabloul masculin al Roland Garros 2022!
UPDATE | Șoc în semifinala Nadal - Zverev. Germanul s-a accidentat grav și a fost scos de pe teren în scaunul cu rotile. Nadal tocmai egalase la 6-6.
picture

Șoc în semifinala Nadal - Zverev! Germanul scos în scaunul cu rotile după o accidentare groaznică

UPDATE | După mai bine de o oră, Rafael Nadal câștigă din nou pe propriul serviciu: 5-5 în setul doi.
UPDATE | Setul doi este o sarabandă a break-urilor. Zverev a comis trei duble greșeli în același game, iar manșa se prelungește: 5-4.
UPDATE | Rafael Nadal încă nu și-a câștigat serviciul în setul doi. Zverev servește pentru set la scorul de 5-3.
UPDATE | Într-un moment în care juca foarte bine, Zverev a avut un scurtcircuit. A avut 30-0, dar a încheiat cu dublă greșeală, iar Nadal și-a recuperat break-ul.
UPDATE | După o serie de patru break-uri, Alexandru Zverev a rupt echilibrul în setul doi. A făcut un game șase consistent pe serviciul lui Rafa și conduce cu 4-2.
UPDATE | Setul doi a început cu trei break-uri. Tenisul jucat de cei doi este de poveste. Rafael Nadal a făcut 2-1, în urma unui alt punct magic, după 44 de lovituri ale celor doi jucători!
picture

Punctul care te lasă fără răsuflare! Un rally incredibil de 44 de lovituri la Nadal - Zverev

UPDATE | Primul set a fost câștigat la tiebreak de Rafael Nadal, cu 10-8, cu un pasing de senzație. Dramatismul a fost total. Germanul a avut 6-2, dar ibericul a revenit uluitor, așa cum numai el poate să o facă. Lovitura pentru 5-6 în tiebreak a fost de pe altă planetă. Primul set a durat 91 de minute!
picture

Lovitura de pe altă planetă a lui Rafael Nadal, în finalul primului set cu Alexander Zverev

UPDATE | Se joacă de mai bine de o oră, dar primul set încă nu s-a încheiat. Rafa este din nou în față, 6-5, după ce adversarul a irosit două mingi de break.
UPDATE | Semifinala dintre Rafael Nadal și Alexander Zverev este la un nivel foarte bun. Germanul a început mai bine și a realizat primul break al jocului, dar spaniolul a egalat la 4-4 și a avut trei mingi de set la 5-4. Zverev a rezistat, scorul fiind acum 5-5.
UPDATE | A început prima semifinală de la Roland Garros, dintre Rafael Nadal și Alexander Zverev. La Paris plouă torențial, astfel că acoperișul retractabil de pe arena Philippe Chatrier a fost pus în funcțiune.
Știrea inițială
În ziua în care împlinește 36 de ani, Rafa Nadal revine pe terenul pe care îl iubește cel mai mult: Philippe Chatrier a fost martorul a 13 succese istorie ale "Matadorului", iar acum arena e pregătită să își primească încă o dată "stăpânul absolut". În fața ibericului se va afla Alexander Zverev, un sportiv într-o formă fantastică, dovadă în acest sens meciul din sferturi, cu Alcaraz, considerat de specialiști "cel mai bun din cariera" germanului.

Nadal - Zverev, în semifinalele Roland Garros. Rafa, favorit cert

Șansele lui Zverev au fost analizate de Tim Henman, germanul având nevoie de o altă partidă perfectă pentru a accede în a doua sa finală de Grand Slam, după US Open 2020. Contra lui Alcaraz, neamțul a fost extrem de agresiv și și-a garantat foarte multe puncte ușoare grație unui serviciu fabulos. În măsura în care va reuși să își mențină nivelul și va crede cu adevărat că poate să îl învingă pe Nadal, Zverev are o șansă în disputa din această după-amiază, crede Henman.
"Cred că cel mai important lucru pentru Zverev va fi mentalul, cu ce mindset vine în această dispută. Împotriva lui Alcaraz, Zverev a fost ofensat de cât de multă atenție i s-a dat spaniolului, a și spus-o. A vrut să arate că și el există, că a câștigat o mulțime de titluri importante, că a fost în finală de Grand Slam. "Stați așa, sunt și eu aici", a vrut să transmită Sascha. A ieșit pe teren și a jucat minunat, cred că dacă va putea să iasă la fel de motivat contra lui Rafa, dacă va fi la fel de agresiv, are o șansă. Trebuie să creadă în șansa lui. Cel mai greu lucru în tenis e să îl bați pe Nadal la Roland Garros, în 3 din 5 seturi, dar sunt de părere că dacă va reuși să servească așa cum a făcut-o contra lui Carlitos, e posibil să câștige. Are nevoie de un procentaj foarte ridicat la prima minge, când servește", a spus Henman la Eurosport.
Întrebat dacă crede cu adevărat că Zverev poate produce surpriza, fostul mare jucător britanic a explicat că analiza anterioară nu trebuie privită ca o cale sigură a neamțului spre un succes. Nadal e cel mai titrat jucător din istorie, e fără îndoială cel mai bun din toate timpurile pe zgură și are un nivel incredibil.
La toate acestea se adaugă încrederea totală căpătată după două meciuri echilibrate, de peste 4 ore, cu Auger-Aliassime și Djokovic, astfel că moralul "Matadorului" e de neclintit.
"Să fim serioși, Zverev trebuie să facă meciul vieții lui. Nadal e plin de încredere. Nu doar ca urmare a istoricul lui aici, ci și a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două meciuri. A recuperat impresionant cu Auger-Aliassime, apoi l-a învins de o manieră entuziasmantă pe Djokovic. Nu am niciun dubiu că Rafa e favorit, dar Alexander are șansa sa", a mai punctat Henman.
6-3 este scorul întâlnirilor directe Nadal - Zverev, dar 3 din ultimele patru meciuri au fost câștigate de german. Cei doi s-au întâlnit de 5 ori pe zgură, neamțul impunându-se o singură dată, în sferturile de finală de la Madrid 2021.
picture

Nadal - Zverev, semifianala de la Roland Garros, prefațată de Alex Corretja

Nadal face tratament zilnic la Roland Garros pentru a scăpa de durerile teribile

Sindromul Muller-Weiss îi creează pe zi ce trece mai multe probleme lui Rafa, în acest moment calendarul său pentru restul anului fiind gol. Marele campion iberic gândește doar pe termen scurt, durerile fiind atât de crunte încât nimic nu e garantat în direcția continuării carierei. Cel mai probabil, cel mai titrat jucător din istorie va "sări" peste Wibledon și se va ruga ca starea de sănătate să îi permită să fie prezent la US Open, acolo unde se simte cel mai bine dintre toate turneele pe hard.
Cert e că fiecare zi e o adevărată luptă pentru iberic, durerile fiind de foarte multe ori insuportabile. Cotidianul Marca a dezvăluit ce tip de tratament urmează Rafa Nadal la piciorul stâng înainte de fiecare meci pe care îl joacă la Roland Garros 2022, cu scopul ca acesta să poată face față turneului. Obiectivul "Matadorului" e să ajungă la al 22-lea Grand Slam al carierei, iar tratamentul constă în infiltrarea de anestezic local și antiinflamator direct în zona afectată. Totul se realizează printr-o puncție făcută de doctorul Angel Ruiz Cotorro, cel care l-a însoțit special pentru asta la Paris. În acest fel, jucătorul poate face față efortului, deși trebuie amintit că aceste infiltrații doar ascund durerea, nu rezolvă afecțiunea.
Un mare luptător, Rafa va face toate eforturile să găsească o soluție pentru a-și putea continua cariera, chiar dacă în acest moment durerile au devenit insuportabile și 999 din 1000 de sportivi ar fi renunțat la performanță pentru operație. Pentru că, trebuie spus, problema creată de sindromul Muller-Weiss e perfect tratabilă, doar că aceasta ar însemna, odată intervenția chirurgicală făcută, finalul carierei de sportiv profesionist.
"Sunt încrezător că mă pot întoarce la Roland Garros anul viitor. Trebuie să accept lucrurile așa cum sunt, dar nu am intenția să fac din ediția din acest an o poveste de adio. Muncim să găsim soluții pentru piciorul meu, dar intenția mea e să fiu aici și anul viitor", a punctat Nadal.
Casper Ruud v. Marin Cilic | Roland-Garros 2022, semi

Casper Ruud - Marin Cilic, în a doua semifinală de la Roland Garros

Dacă partea superioară a tabloului a fost înțesată cu principalii favoriți la trofeul de la Roland Garros (lui Nadal și Zverev li s-au adăugat Alcaraz, Djokovic, dar și Felix Auger-Aliassime), în jumătatea inferioară mare favorit să ajungă în finală era Stefanos Tsitsipas. Finalist la Roma (învins de Djokovic) și finalist la ediția de anul trecut de la French Open (același Nole îl învingea în ultimul act), grecul părea să nu aibă rival, dar nivelul arătat a fost unul foarte slab. Astfel, Stefanos a părăsit competiția încă din faza optimilor, învins de Rune, astfel că tabloul în partea lui inferioară a devenit foarte deschis.
În cele din urmă, în semifinale au ajuns Casper Ruud și, extrem de suprinzător, Marin Cilic. În vârstă de 23 de ani, norvegianul e pentru prima oară în penultimul act al unui turneu de Grand Slam. În fapt, el nu trecuse niciodată de optimile unui Mare Șlem, performanță pe care o bifase o singură dată, la Australian Open 2021.
Cu 8 titluri în carieră. Ruud a arătat însă în acest sezon că e un jucător complet, capabil să evolueze la cel mai înalt nivel într-o zi bună. Dovadă în acest sens că a bifat în primăvară prima sa finală de Masters 1000, la Miami, unde a fost învins de Carlos Alcaraz. La Roland Garros, Ruud a avut un singur meci câștigat în minimum de seturi, cu finlandezul Ruusuvuori, dar a avut marele avantaj că nu a întâlnit niciun sportiv din top 10 ATP în drumul spre penultimul act. Cel mai bine clasat jucător care i-a ieșit în față a fost polonezul Hurkacz (numărul 13 ATP), în optimi, de care a trecut cu 6-2, 6-3, 3-6, 6-3.
Totuși, trebuie spus că nordicul a jucat excelent în multe momente, etalând un joc complet și reușind să aducă mereu ceva în plus în punctele cheie ale disputelor. Din acest punct de vedere, Ruud pare că a făcut saltul de la un sportiv foarte bun - la unul capabil să se lupte cu cei mai mari din lume, în fazele finale ale turneelor.
În ceea ce îl privește pe Marin Cilic, acesta e fără doar și poate marea surpriză de la Roland Garros 2022, fie că vorbim de turneul feminin sau masculin. După 3 ani cumpliți, marcați de accidentări, croatul de 33 de ani a revenit în acest sezon la cel mai înalt nivel.
Chiar și așa, puțini îi dădeau șanse câștigătorului de la US Open 2014, marile rezultate ale carierei sale venind anterior pe hard sau iarbă (a mai jucat finale la Australian Open - 2018 - și Wimbledon - 2017 -, pe lângă titlul de la Flushing Meadows).
Cu un serviciu extrem de precis, Cilic și-a câștigat cu ușurință majoritatea gameurilor jucate pe propriul serviciu și, spre deosebire de Ruud, parcursul său nu a fost unul la fel de ușor. În optimi, croatul a trebuit să îl întâlnească pe numărul doi mondial, Daniil Medvedev, care, chiar dacă nu e un specialist pe zgură, poate pune probleme. Nu a fost cazul acum, când Cilic l-a pulverizat pur și simplu pe rus, cedându-i doar 7 gameuri: 6-2, 6-3, 6-2.
Apoi, în sferturi a venit marele test numit Rublev. A fost un duel de senzație, terminat în decisiv, după peste 4 ore de joc: 5-7, 6-3, 6-4, 3-6, 7-6 (2). Mulți au vorbit deja despre faptul că Cilic va avea mult de recuperat la vârsta lui după un astfel de duel, mai ales că, față de primii semifinaliști, Ruud și Cilic au avut doar o zi de odihnă înainte de penultimul act.
picture

Mats Wilander a analizat duelul Ruud - Cilic, din a doua semifinală de la Roland Garros

Dacă disputa Nadal - Zverev are un mare favorit în persoana "Matadorului", a doua semifinală pare, cel puțin pe hârtie, mai echilibrată. Ruud pare jucătorul mai complet și care e capabil de rezultate mari indiferent de adversar, însă Cilic nu poate fi niciodată scos din calcul, mai ales dacă îi funcționează serviciul. Cei doi s-au întâlnit de două ori până acum, de fiecare dată câștig de cauză având nordicul. În singura întâlnire pe zgură, la Roma, în 2020, Ruud se impunea cu 6-2, 7-6(6).
Roland Garros 2022 - 3 iunie, transmisiuni Eurosport 1
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo