Jucătorii nevaccinați împotriva Covid, printre care deținătorul titlului Novak Djokovic, și jucătorii ruși și belaruși, printre care Daniil Medvedev, sunt bineveniți la Roland Garros (22 mai - 5 iunie) "deocamdată", au informat miercuri reprezentanții Federației Franceze de Tenis (FFT), organizatori ai turneului.
"Le impunem o neutralitate strictă jucătorilor ruși și belaruși. (...) Rămânem pe principiul tuturor ministerelor sportului din Uniunea Europeană și al tuturor țărilor cheie din jurul nostru. Excludem un sportiv individual doar dacă a fost selecționat de țara sa. Acesta este cadrul, îl respectăm. Deocamdată", au declarat reprezentanții FFT, într-o conferință de presă.
Wimbledon le-ar putea cere jucătorilor ruși care vor să participe la acest turneu să-l critice oficial pe președintele rus Vladimir Putin pentru intervenția militară în Ucraina.
Wimbledon
Djokovic a dezvăluit ce și-a spus la 0-2 la seturi în meciul cu Sinner, din sferturi la Wimbledon
ACUM 21 ORE
"În acest stadiu, nu intenționăm să intrăm în detaliu în ce privește situații personale individuale despre care știm că pot depinde foarte mult de situațiile familiale trăite de unii și de alții", a asigurat directorul general al FFT, Amelie Oudea-Castera.
În ce privește restricțiile sanitare legate de Covid, "semnalele sunt pozitive pentru a avea un Roland Garros de nivel maxim", a spus Gilles Moretton, președintele Federației Franceze de Tenis.
Astfel, Djokovic este așteptat la Paris unde nu mai este nevoie de certificatul sanitar.
"Am învățat să fim extrem de prudenți. Vedem că lucrurile se pot schimba de la o lună la alta. Într-un scenariu arhi-catastrofal, rămâne posibilă reintroducerea bulelor sanitare. Anticipăm cât mai bine ceea ce putem, este nevoie de vigilență, pragmatism și este evident că scopul nu este să trimitem acasă niște jucători care ar veni ca să joace", a spus Oudea-Castera.
"Obiectivul nostru este să avem cel mai bun tablou posibil", a declarat directoarea turneului, Amelie Mauresmo, care a amintit că este gata "să respecte ceea ce va fi implementat" în Franța din punct de vedere sanitar.
"Situația evoluează foarte repede, luăm lucrurile fără prea mult entuziasm sau dezamăgire. Încercăm să rămânem într-o zonă neutră. Ne concentrăm pe pregătirea evenimentului. Vom avea ceva mai târziu tabloul sportivilor prezenți", pe 11 aprilie, a subliniat aceasta, citată de Agerpres.
Citește și:

Ce spunea Roxana Mărăcineanu despre participarea nevaccinaților la Roland Garros

În februarie, ministrul Sportului din Franța, Roxana Mărăcineanu, a abordat subiectul prezenței lui Djokovic la Roland Garros într-un interviu exclusiv pentru Eurosport România. Aceasta a vorbit despre motivele pentru care francezii impuseseră vaccinarea drept condiție obligatorie pentru participarea la Grand Slam-ul de la Paris și a explicat în ce condiții sârbul va putea fi prezent la Roland Garros.
"Este adevărat că, în Franța, de la începutul ieșirii din criză s-a promovat foarte mult vaccinarea și este ceea ce ne-a permis să ieșim din criza sanitară cât mai rapid. Pentru sportivi și pentru cluburile care au fost închise luni de zile a fost foarte important să trecem la pasul vaccinal. Acum avem voie să mergem la antrenamente și concursuri numai dacă suntem vaccinați.
Pentru noi este foarte important să dăm populației asigurări că oamenii pot reveni la sport datorită acestui vaccin și să protejăm sănătatea sportivilor de performanță care au nevoie să aibă grijă de corpul lor, de sănătatea fizică și mentală.
Facem tot posibilul pentru ca sportivii care sunt vaccinați să fie sănătoși și să poată participa la concursuri și sperăm că în curând n-o să mai fie nevoie de aceste măsuri. Dar dacă situația pandemică va mai dura, în mai, când va avea loc Roland Garros, o să rămânem pe poziția actuală", a declarat Roxana Mărăcineanu, în exclusivitate pentru Eurosport România.

Roxana Mărăcineanu, despre posibila participare a lui Novak Djokovic la Roland Garros 2022

Turneul de la Roland Garros este programat în perioada 22 mai - 5 iunie. Toate turneele de Grand Slam vor fi transmise integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Wimbledon
Mouratoglou, convins că Kyrgios îi poate învinge pe Nadal și Djokovic la Wimbledon! Armele lui Nick
IERI LA 18:34
Wimbledon
Novak Djokovic, ce revenire! Nole e în semifinale la Wimbledon după o victorie incredibilă cu Sinner
IERI LA 16:14